LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Dekan odbio veto Zbora Pravnog fakulteta, moguć je prosvjed i bojkot plaćanja školarine

Danas oko 16 sati održat će se izvanredna sjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Zagrebu zbog povećanja cijene ECTS-boda za izvanredne studente.

Danas oko 16 sati održat će se izvanredna sjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Zagrebu zbog povećanja cijene ECTS-boda za izvanredne studente.

Nakon što je donesena odluka o povećanju cijene ECTS-boda sa 100 na 120 kuna za izvanredne studente Pravnog fakulteta u Zagrebu, fakultetski Studentski zbor uložio je suspenzivni veto. Najavio je za danas i izvanrednu sjednicu na kojoj će obavijestiti o daljnjim koracima jer je dekan odbio njihov veto.
Vezano: Na Pravnom fakultetu nakon izazovnog semestra slijedi povećanje cijene ECTS boda

– Svi profesori našeg Fakulteta i rektor su obaviješteni o situaciji. Postalo je sasvim očito da veliki dio Vijeća nije znao za ovu potkradu zbog čega ćemo tražiti da se odluka stavi izvan snage i da Vijeće ponovno raspravi i donese novu odluku.

Zbor je na svojem Facebooku ranije objavio i anketu u kojoj prikuplja broj studenata koji bi podržali bojkot plaćanja školarine, pa i prosvjed ako bi do toga došlo jer su naknadno shvatili da nisu ni svi profesori i članovi Vijeća bili upoznati s povećanjem:
–  Poštovane kolegice i kolege,

1. Prijedlog odluke o naknadama za usluge u akademskoj 2020./2021. godini u kojem je IZBRISANA odredba prema kojoj „Naknada troškova po upisanom ECTS bodu za izvanredne studente - 100,00 kuna“ te je pripojena stavku o naknadi troškova za redovne studente – izglasana je na sjednici Vijeća sa 130 glasova ZA, 1 glasom PROTIV i 5 suzdržanih glasova.
2. Prijedlog studentske peticije o donošenju odluke o smanjivanju školarina za ak. godinu 2020./21. ODBIJEN je s 55 glasova ZA, 62 glasa PROTIV i 23 suzdržana glasa.

Očito je, po ovim rezultatima glasovanja, da članovi Vijeća, uključujući i profesore, nisu bili upoznati s odlukom i namjerom Uprave da povisi cijenu naknada za izvanredne studente. O ovoj odluci na Vijeću se nije raspravljalo te predlagatelj nije ni naglasio postojanje promjene. Prilikom glasovanja članovi Vijeća sigurno ne bi podržali dijametralno suprotne odredbe o smanjenju i povišenju školarina.

Očito je da je cijelom Vijeću ova odluka promakla te očekujemo i reakciju profesora, za koje smo sigurni da ne bi podržali ovu izmjenu da su znali o čemu glasuju.

Svjesni smo toga da nam je brisanje ove odredbe promaklo i nipošto se ne ograđujemo od toga, ali apeliramo da shvatite uvjete u kojima se to dogodilo, da se nije dogodilo samo nama i da pokažemo zajedništvo kad nam je najviše potrebno, a ne da se okrenemo jedni protiv drugih.

Također smo svjesni da je situacija eskalirala te se pripremamo za sve moguće opcije - uključujući bojkot plaćanja školarina i prosvjed. Zato vas molimo da ispunite priloženu anketu kako bi dobili okvirni broj ljudi koji bi tako što podržali.
Što se tiče kratkog upisnog roka, tu je ishod situacije relativno dobar jer je riječ o datumu na koji za većinu studenata pravnog studija počinje (modularna) nastava. Neovisno o tome, ni jednom studentu neće biti uskraćen upis ako ga zbog opravdanih razloga ne obavi do navedenog datuma, navodi se u odluci, kako prenosi Zbor.

Sjednica će biti otvorena svima, a oko 16 sati svi zainteresirani moći će se pridružiti putem Google meeta za što će Zbor naknadno objaviti poveznicu.
FOTO: STUDENTSKI.HR