LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka Stožera

Dekan KIF-a kritizirao odluku o zatvaranju teretana i fitness-centara

Tomislav Krističević, dekan KIF-a u Zagrebu, komentirao je nedavnu odluku Stožera civilne zaštite RH.

Tomislav Krističević, dekan KIF-a u Zagrebu, komentirao je nedavnu odluku Stožera civilne zaštite RH.

Nakon što su zatvorene teretane i fitness-centri u Splitsko-dalmatinskoj županiji zato što su navodno bili jedni od izvora zaraze koronavirusa, prof. dr. sc. Tomislav Krističević, dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, dao je izjavu u kojoj poštuje odluku nadležnih, ali istovremeno upozorava na neke probleme koji se pojavljuju s njezinim donošenjem.

Njegovu izjavu, koju je moguće pronaći na Facebook stranici Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, prenosimo u cijelosti u nastavku:
– Poštujući izniman trud nadležnih u zaštiti zdravlja građana RH i ne dovodeći u pitanje njihove dobre namjere u svim odlukama, smatram da odluka o zatvaranju svih fitness-centara i teretana na području Splitsko-dalmatinske županije nije primjerena stvarnoj opasnosti. Pogotovo imajući u vidu način reagiranja na druge djelatnosti i potencijalna mjesta širenja zaraze na kojima se postupno smanjivao broj osoba prisutnih na jednom mjestu ili mijenjalo vrijeme okupljanja u pojedinim prostorima. 

U ovom slučaju odlučili su se za potpuno zatvaranje cijele jedne djelatnosti u županiji bez stvarnih dokaza o neupitnom širenju zaraze u spomenutim prostorima. Dok se na druge djelatnosti i mjesta išlo kirurškim skalpelom na fitness-industriju lupilo se kovačkim maljem. Ne želim se u ovom trenutku referencirati na brojna istraživanja koja ističu pozitivan utjecaj tjelesne aktivnosti na imunitet, zdravlje i psihičko stanje čovjeka jer smatram da su nadležnima sigurno poznata te se iskreno nadam da se ovakvi potezi ograničavanja zdravstveno usmjerenih tjelesnih aktivnosti neće nastaviti ograničavanjem ili ukidanjem nastave Tjelesne i zdravstvene kulture u nadolazećoj školskoj godini što bi stvarno bilo porazno!
FOTO: SC SPLIT