LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Danas se slavi Svjetski dan darivatelja krvi: studenti medicine organizirali hvalevrijednu akciju

Akcija se održava danas u Studentskom domu „Stjepan Radić” na Savi, na adresi Jarunska 2, od 11 sati do 17 sati u dvorani Skuc, kraj menze.

Akcija se održava danas u Studentskom domu „Stjepan Radić” na Savi, na adresi Jarunska 2, od 11 sati do 17 sati u dvorani Skuc, kraj menze.

Svake godine zemlje diljem svijeta obilježavaju Svjetski dan darivatelja krvi u svrhu podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim pripravcima te kao zahvala dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi u spašavanju života. Ove se godine obilježava dvadeseta godišnjica Svjetskog dana darivatelja krvi koji je ustoličen 2004. godine. Globalna tema Svjetskog dana darivatelja krvi mijenja se svake godine u znak priznanja nesebičnim pojedincima koji daruju krv za njima nepoznate ljude. U znak zahvalnosti, ovogodišnja globalna kampanja nosi slogan 20 godina slavljenja darivanja: Hvala Vam darivatelji krvi!.

U svibnju 2005. godine, tijekom 58. Svjetske zdravstvene skupštine, ministri zdravstva iz cijeloga svijeta donijeli su jednoglasnu Rezoluciju o potpori dobrovoljnom darivanju krvi, te odredili da se 14. lipnja slavi kao Svjetski dan darivatelja krvi. Stoga se danas slavi 20 godina od proglašenja Svjetskog dana darivatelja krvi.


Prošla je već 31 godina otkad nas je napustila košarkaška legenda Dražen Petrović


Ciljevi ovogodišnje kampanje, koju provodi Svjetska zdravstvena organizacija, zahvaliti je i odati priznanje milijunima dobrovoljnih darivatelja krvi koji su pridonijeli zdravlju i dobrobiti milijuna ljudi diljem svijeta, prikazati postignuća i izazove nacionalnih programa prikupljanja krvi i podijeliti najbolje prakse u transfuzijskoj medicini, istaknuti stalnu potrebu za redovitim, neplaćenim darivanjem krvi, kako bi se postigao univerzalni pristup sigurnoj transfuziji krvi, promicati kulturu redovitog darivanja krvi kod mladih i šire javnosti te povećati raznolikost i održivost udruga dobrovoljnih darivatelja krvi.

Dobrovoljno neplaćeno darivanje krvi temelj je sigurne i dostatne opskrbe krvlju svake države. Transfuzijske službe, koje bolesnicima omogućavaju pristup sigurnoj krvi i krvnim pripravcima u dovoljnim količinama, ključne su komponente učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje, pa tako i Republike Hrvatske. Transfuzija krvi ima vodeću ulogu u zdravstvenoj skrbi jer pomaže bolesnicima kojima je potrebna krv i njezine komponente u liječenju ozbiljnih zdravstvenih stanja opasnih po život. Osim toga, transfuzija krvi omogućuje složene medicinske i kirurške postupke, što ju čini nezamjenjivom u skrbi za majku i dijete, kao i tijekom prirodnih katastrofa i nesreća. 

Studenti se pozivaju na akciju dobrovoljnog darivanja krvi u domu na Savi


Krv je nacionalni resurs i svaki darivatelj je posrednik u spašavanju života svojih sugrađana, a svaki darivatelj koji je bar jednom dao krv, spasio je tri života svojom dozom darovane krvi. U Republici Hrvatskoj tijekom jedne godine prikupi se oko 190 000 doza krvi. U jednom danu HZTM prikupi u prosjeku od 350 do 450 doza pune krvi, što zadovoljava potrebe za liječenje bolesnika s područja koja opskrbljujemo krvnim pripravcima. U Republici Hrvatskoj 84% darivatelja su muškarci, a 16% žene.

„Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu zahvaljuje svim darivateljima krvi u Republici Hrvatskoj na svakoj dozi darovane krvi i humanosti koju pokazuju za svoju zajednicu tijekom cijele godine.”  poručuje HZTM.


Povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi, studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, organizirali su 21. po redu akciju darivanja krvi. Akcija se održava danas u Studentskom domu Stjepan Radić na Savi, na adresi Jarunska 2, od 11 sati do 17 sati u dvorani Skuc, kraj menze.
 

„Prije darivanja obavezno pazite na unos tekućine, dođite punog želudca, ali ne pretjerujte sa masnom hranom. Obavezno ponesite osobne iskaznice!”  poručuju organizatori akcije.

IZVOR: HRVATSKI ZAVOD ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU
FOTO: DOBROVOLJNI DARIVATELJI KRVI MEDICINSKOG FAKULTETA