LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
78. godišnjica fakulteta

Dan PMF-a: Svečana proslava uz nagrade i besplatan ulaz u Botanički vrt

Povodom Dana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, građanima se sada već treću godinu za redom daruje besplatan ulaz u Botanički vrt Zagrebačkog PMF-a.

Povodom Dana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, građanima se sada već treću godinu za redom daruje besplatan ulaz u Botanički vrt Zagrebačkog PMF-a.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu će u petak 7. lipnja 2024. godine u 11 sati, svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća povodom obilježavanja 78. obljetnice osnutka PMF-a obilježiti Dan fakulteta. Događajće se održati na adresi Horvatovac 102a, u dvorani A1.

Program svečanosti započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika. U sklopu svečane sjednice pohvalnicama će biti nagrađeni najbolji studenti, zahvalnicama umirovljeni djelatnici, a priznanjima mladi znanstvenici. Tradicionalnom, i na Sveučilištu u Zagrebu jedinstvenom, nagradom BRDO, za koju studenti sami provode anketu za nominiranje i odabir najzaslužnijih profesora, studenti će nagraditi po jednog profesora i asistenta sa svakog odsjeka PMF-a.

Hrvatski tim postigao izvanredne rezultate na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Irskoj


PMF svojim radom i trudom brzo napreduje, mijenja društvo znanjem i sprema se za budućnost koja dolazi. Kako i u protekloj akademskoj godini, tako i u ovoj, Prirodoslovno-matematički fakultet je preko 40 % svojih prihoda dobivao izvan proračuna. U zadnjem pozivu Hrvatske zaklade za znanost PMF je dobio dvadeset i jedan projekt u kojima su sudjelovali njihovi nastavnici voditelji. Fakultet provodi dva ERC projekta na Fizičkom odsjeku, jedan od Europske svemirske agencije na Geofizičkom odsjeku, deset Horizon projekata te jedan LIFE projekt. PMF uz to ima oko 1,5 milijuna eura prihoda od projekata u suradnji s gospodarstvom.

Na PMF-u se provodi i projekt opremanja seizmoloških postaja u Republici Hrvatskoj u vrijednosti od 13 milijuna eura nakon kojega će fakultet biti u rangu najrazvijenijih zemalja po mreži seizmološke opreme. Uspješno je završen projekt CRONOS, geofizičkih i seizmoloških istraživanja potresom ugroženih područja, od preko 2 milijuna eura uz korištenje Norveškog financijskog mehanizma. PMF je završio i projekt fotonaponskih elektrana na krovovima matematike, fizike i geofizike financiranih iz vlastitih sredstava, a priključenje u mrežu bi trebalo biti sljedeći tjedan. Time PMF želi biti uzor i u zelenoj tranziciji.

Zagrebački PMF traži četiri suradnika iz područja prirodnih znanosti



Od događanja, uz Wise, Meeth the Mathmaticians, Meet the Biologists i konferencije Žene koje mijenjaju znanost: odvažne znanstvenice u Kanadi i Hrvatskoj i ove je godine, 10.svibnja 2024. godine, bio održan Dan i Noć na PMF-u – jedan od najvažnijih i najvećih događanja popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Na PMF-ovom znanstvenom brdu na pozornici na otvorenom i kroz razna predavanja, pokuse i predstave posjetilo je nekoliko tisuća ljudi željnih znanosti. Posjetitelji su uživali u znanosti na doista jedinstven način, zahvaljujući brojnim informacijama, igrama i sličnim aktivnostima. Promicanje prirodoslovlja, matematike i računarstva i dalje ostaje cilj fakulteta, posebice približiti znanost djeci predškolskog i školskog uzrasta te ih potaknuti na odabir studija i karijere u ovim područjima djelatnosti.

Hrvatski učenici ostvarili odlične rezultate, donose još medalja s „olimpijade” – iz fizike!


Povodom Dana PMF-a, Fakultet građanima sada već treću godinu za redom daruje besplatan ulaz u Botanički vrt Zagrebačkog PMF-a, a u auli PMF-a na Horvatovcu posjetitelji će 7.lipnja 2024. godine moći pogledati izložbu Žene u STEM-u 2.dio.
IZVOR: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU