LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Dan Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

Povodom proslave 140. godišnjice osnutka modernoga sveučilišta, u petak, 17. listopada 2014. u 12 sati, Filozofski fakultet proslavit će svoj dan.

Povodom proslave 140. godišnjice osnutka modernoga sveučilišta, u petak, 17. listopada 2014. u 12 sati, Filozofski fakultet proslavit će svoj dan.

Povodom proslave 140. godišnjice osnutka modernoga sveučilišta, u petak, 17. listopada 2014. u 12 sati, Filozofski fakultet proslavit će svoj dan. Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća predsjedat će o. d. dekana prof. dr. sc. Marko Jurčić, a uzvanicima će se obratiti i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i donedavni dekan Filozofskoga fakulteta.

Očekuje se da će svečanosti, uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, nazočiti svi prorektori Sveučilišta u Zagrebu.

Svečani ton sjednice, na kojoj će biti dodijeljene povelje i godišnje nagrade Filozofskoga fakulteta te Nagrada Franjo Marković, zaokružit će prigodni glazbeni program Akademskoga zbora Filozofskoga fakulteta Concordia discors s nekoliko hrvatskih zborskih skladbi na folklorne teme.

Povelja Filozofskoga fakulteta najviše je priznanje koje se dodjeljuje za posebne uspjehe u unaprjeđenju znanstvenoga i nastavnoga rada, za izvanredan doprinos u humanističkim i društvenim znanostima i širenju ugleda Fakulteta te promicanju humanističke misli, a dodjeljuje se istaknutim znanstvenicima i nastavnicima Fakulteta kao nagrada za sveukupan rad (životno djelo). Ove godine poveljom su nagrađeni prof. dr. sc. Damir Boras (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti) i prof. dr. sc. Milan Mesić (Odsjek za sociologiju).

Godišnju nagradu Filozofskoga Fakulteta za znanstvena, umjetnička i stručna dostignuća u prethodnoj kalendarskoj godini dobit će prof. dr. sc. Boris Senker za knjigu Uvod u suvremenu teatrologiju II (Zagreb, 2013.) (Odsjek za komparativnu književnost), izv. prof. dr. sc. Mirja Jarak za knjigu Crkvena arhitektura 7. i 8. stoljeća: uvod u studij predromanike (Split, 2013.) (Odsjek za arheologiju) i izv. prof. dr. sc. Dragan Damjanović za monografiju Herman Bollé (Zagreb, 2013.) (Odsjek za povijest umjetnosti).

Nagrada Franjo Marković dodjeljuje se studentima pojedincima ili studentskim skupinama koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili zapažene znanstvene, umjetničke, stručne i sportske rezultate.

Dobitnici ovogodišnje Nagrade Franjo Marković

Skupina studentica etnologije i kulturne antropologije (Anita Crnčić, Tatjana Enderić, Tea Gorup, Ana Klopotan, Romana Pavliša, Sona Periškić, Tena-Vionea Požarić, Jasmina Rudić, Ivana Ružić i Valentina Vujević) – za izniman angažman u terenskom etnološkom istraživanju u Subotici, Somboru i okolnim naseljima s manjinskim hrvatskim stanovništvom u Vojvodini koje je provedeno u okviru kolegija Prakse terenskog istraživanja i kolegija Identiteti manjinskih kultura, te za samostalne i koautorske radove u znanstvenoj monografiji Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju).

Kazališna grupa studenata komparativne književnosti (Ana Fazekaš, Sendi Bakotić, Romana Brajša, Valerija Cerovec, Tanja Abazi, Antonio Filipović, Izabela Laura, Kristina Malbašić, Martina Mikulec, Lea Radaković, Olivera Radović i Andrea Rašpolić) – za predstavu 4.48: Sarah u fragmentima (Odsjek za komparativnu književnost).

Organizacijski tim projekta Bioetički inkubator (Nikolina Ćavar, Rahela Jug, Marko Kos i Luka Perušić) – za koncepciju, organizaciju i realizaciju interdisciplinarnog i multidimenzionalnog projekta Bioetički inkubator (Odsjek za filozofiju).

Skupina studentica psihologije (Lucija Čoga, Antonia Ćosić, Ivana Glavaš i Mirna Čagalj) – za volonterski rad u sklopu projekta Ispričat ću ti priču koji se provodi na Pedijatrijskom psiho-onkološkom centru Klinike za dječje bolesti Zagreb (Odsjek za psihologiju).

Članovi uredništva časopisa Kluba studenata sociologije „Diskrepancija“ (Josip Ivišić, Glorija Grujić, Katarina Jaklin, Leonard Jurić, Dora Levačić, Jerko Stjepanović i Miloš Vlaisavljević) – za tematski broj časopisa Diskrepancija pod naslovom Sociologija ekonomije (Odsjek za sociologiju).

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR