LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski časopis

Časopis „Čemu” slavi srebrni pir; doznali smo kako će ga proslaviti

Ove godine izlazi 26. broj studentskog filozofskog časopisa Sveučilišta u Zagrebu koji čita 30 000 ljudi. Povodom 25. obljetnice donosimo vam intervju s uredništvom.

Ove godine izlazi 26. broj studentskog filozofskog časopisa Sveučilišta u Zagrebu koji čita 30 000 ljudi. Povodom 25. obljetnice donosimo vam intervju s uredništvom.

Prošlo je 25 godina otkada je jedan od najaktualnijih studentskih časopisa ugledao svjetlo dana svojim prvim brojem. Danas je časopis Čemu jedan od dobro poznatih filozofskih časopisa koji u prosjeku mjesečno čita 3000 ljudi. No što je sam časopis i koja je njegova bit, donosimo vam u sljedećim recima intervjua sa studentima filozofije koji svojim radom dovode ideje u stvarnost. 

Kako doznajemo od Marka Ferbera, Čemu je filozofski časopis interdisciplinarnog karaktera u kojem autorima daju ne samo priliku da vježbaju pisanje i stvaranje znanstvenih radova već je i sam časopis zanimljiv studentima drugih studijskih grupa, i to ne samo ljudima na fakultetu nego i onima u srednjoj školi ili pak bilo kojem građaninu. Također, njihova suradnja s lektorima, prevoditeljima i grafičarima daje i drugim strukama platformu za usavršavanje.

Što se uopće, generalno gledano, nalazi u časopisu? Kakva je struktura časopisa?

– Časopis se sastoji od autorskih radova koji su u formi znanstvenih radova, filozofskih bilježnica, odnosno eseja u kojima je naglasak stavljen na autorovu osobnu perspektivu određene problematike, prijevoda, razgovora te prikaza događaja i knjiga. Sama struktura nije fiksna, uvijek smo spremni saslušati neke nove ideje. – rekao nam je Jan Defrančeski.

Po statistikama za prosinac 2019. godine posjećenost na stranici nešto je viša od 7000 posjeta, doznajemo od Štefanije Kožić. Statistika je na ovogodišnjoj bazi oko 30 000 posjeta. Štefanija bi se složila da je to za jedan studentski časopis vrlo velika posjećenost. Pri tome je važno napomenuti da nisu u obzir uzimali tisak.

– S obzirom na temu ovog broja, koja je bila otvorena tema, što i ujedno smatramo da je najbolji odabir za časopis koji je zamišljen kao list studenata filozofije, prikupili smo velik broj radova. – rekla je Štefanija za Studentski.hr.

Koliko biste ocijenili važnost ovakvih časopisa za društvene teme i za same autore?

– Ne samo da časopis pokazuje studentske interese tijekom studija nego potiče i druge kolege i čitatelje časopisa na razmišljanje o predstavljenim temama i problemima te se poželjno budi potreba za nekim replikama, nadogradnjama, kritikama, raspravama i brojnim drugim stvarima. U tom smislu oni su ne samo zanimljivi nego i poticajni za stvaranje i doprinos kulturi, znanosti i mnogo drugih stvari. Što se autora tiče, časopis studentima pruža odličnu platformu za uvježbavanje pisanja, nadogradnju komunikacijskih vještina u dogovorima za produciranje radova te ih podučava o strukturi bilo kojeg procesa nekog drugog časopisa ili bilo kojeg drugog medija u kojem se objavljuju pisani radovi. – rekao nam je Marko Ferber.

Ako se pitate kako doći do časopisa, nešto će vam više otkriti Štefanija:

– Čitatelji časopisa Čemu najlakše mogu doći do tekstova u elektroničkom obliku, i to na samoj stranici časopisa Čemu te na portalu znanstvenih i stručnih časopisa Hrčak. Portal Hrčak namijenjen je svima te je pristup znanstvenim podacima besplatan. Što se tiče tiskanog oblika, časopis se ne prodaje već se dijeli studentima, profesorima i autorima radova kao i knjižnicama i svim drugim zainteresiranima.

FOTO: Uredništvo Čemu

Što se tiče proslave 25 obljetnice časopisa, kao što je Štefanija najavila, za ovaj su broj pripremili velik opseg radova i sadržaja. Osim toga što će časopis biti objavljen na stranicama Hrčka i na stranicama samog časopisa, službeno će biti predstavljen na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u Konferencijskoj dvorani Knjižnice 23. siječnja 2020. godine u 18 sati. Ovim putem također pozivaju sve buduće i sadašnje čitatelje da im se pridruže na predstavljanju časopisa Čemu.

Koliko ljudi se nalazi u uredništvu? Koliko je zahtjevan posao i ima li čupanja kose?

– Uredništvo časopisa Čemu čine 6 studenata, odnosno 3 studentice i 3 studenta. Glavni urednik Marko Ferber, student preddipl. studija jednopredmetne filozofije, zamjenica glavnog urednika Štefanija Kožić, studentica dipl. studija jednopredmetne filozofije, Irena Raguž, studentica preddipl. studija filozofije i povijesti, Luka Grgić, student dipl. studija informacijskih znanosti smjer bibliotekarstvo i filozofije, Matija Vigato, studentica dipl. studija jednopredmetne filozofije i ja, Jan Defrančeski, student preddipl. studija filozofije i lingvistike.

Osim uredništva, u kreiranju časopisa također sudjeluju i brojni drugi studenti, tako da se mogu pohvaliti ostvarenom suradnjom s Centrom za razvoj mladih i mladim lektoricama koje tamo rade poput Edite Babok, Ivane Majksner, Marte Kunić i Martine Klobučar. Također su ostvarili suradnju i s Nikolinom Tadić za lekturu srpskog jezika, koja je studentica diplomskog studija južne slavistike i sociologije, naslovnicu je dizajnirala Slavica Bošnjak, studentica diplomskog studija arheologije, a prijelom i grafički dizajn radila je Monika Vodopija, studentica dizajna. Bitan dio časopisa čini i njegov savjet sastavljen od profesora, studenata, lektora i prevoditelja, otkrio nam je Jan.

Tekstovi koje dobivaju iz širokog su korpusa filozofije i protežu se od antike pa do suvremenih tema. Već ih je samo zbog toga teško uređivati, a i sam proces uređivanja i redakcije uzima poprilično vremena. Ponajviše je problem manjak studentskog iskustva u pisanju radova te su potrebne dodatne obrade teksta. To se uglavnom događa zbog različitih stupnjeva znanja, dakle ovisi o tome šalje li nam rad netko s preddiplomskog ili s doktorskog studija. Najviše ovisi o angažmanu autora.

– A što se tiče čupanja kose, svega se nagledate. I da, cijeli taj proces zna biti poprilično frustrirajuć, no to je sve dio posla. Svi tekstovi imaju potencijala da postanu izvrsni radovi. Neki radovi koji nam pristignu već su odlični i gotovo spremni za objavljivanje, a druge treba poprilično dorađivati. Tako da uz nas i spomenute prevoditelje i lektore svi radovi prolaze trostruku provjeru što zahtijeva od svih izuzetnu predanost i posvećenost tom radu. – kaže Štefanija Kožić.

O nastanku časopisa više smo saznali od Jana:

– To je pitanje i nas zanimalo te smo povodom toga proveli intervju s jednim od suosnivača časopisa, točnije s Pavelom Gregorićem. Časopis nastaje 1993. godine, a njegov prvi broj izlazi 1994. godine Osnovala ga je grupa studenata pri Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a okosnicu te grupe činili su Tomislav Bogdan, Bojan Štimac, Dinko Župan i sam Pavel Gregorić. Osnivači časopisa okupljali su se u Hrvatsko-američkom društvu u Odranskoj ulici, gdje su pripremali prve tekstove te ih kasnije nosili na tiskanje. Također, saznali smo da su na samom početku časopisa imali problema s financiranjem te da su kao rješenje osnovali Udruženje studenata filozofije. Bez obzira na osnovano Udruženje, 2 godine nisu dobili potporu ministarstva te su zbog toga časopis financirali dobrovoljnim prilozima koje su prikupljali na fakultetu. Više možete pročitati u samom intervjuu.

Imate li kakve planove za budućnost časopisa?

– S obzirom na to da je 26. broj časopisa Čemu, prema našim saznanjima, jedan od najraznovrsnijih časopisa uopće na cijelom sveučilištu te je uz to i najstariji studentski časopis na području filozofije, planiramo i iduće godine nastaviti s jednakom kvalitetom te ju svakodnevno pokušati nadići. – Štefanija Kožić.

Već su i počeli raditi na 27. broju, trenutno su u procesu pronalaska financija preko raznovrsnih natječaja. Jedan od njihovih planova za sljedeći broj, i projekata koje će ostvariti na Filozofskom fakultetu, takozvana je radionica pisanja znanstvenih i studentskih radova. Smatraju da je akademsko pisanje nešto što se podrazumijeva da studenti znaju, ali se pokazalo da to baš i nije uvijek slučaj. Stoga žele preko međusobne suradnje i kolegijalnosti pokušati ponuditi studentima sva saznanja koja su stekli radom na časopisu.

– I još jedna bitna stvar za kraj. Uredništva studentskih časopisa se izmjenjuju iz generacije u generaciju tako da se nekako uvijek pokušava dostići prethodno uredništvo, koje je najčešće sastavljeno od starijih studenata. Budući da smo s ovim brojem visoko postavili ljestvicu, koju želimo održati, prioritet nam je da mlađe kolege uvedemo u sami studentski rad i da ih na taj način angažiramo ne samo radom na časopisu nego i na raznim projektima koje organizira Udruženje studenata filozofije. Stoga se nadamo da ćemo ovim putem potaknuti što više studenata na čitanje, pisanje i stvaranje novog sadržaja u znanosti. Radujemo se budućem radu i veselimo se čuti rezultate i feedbackove za novi broj časopisa Čemu. – izjavio je Marko za Studentski.hr.

Jezik svoje usavršavanje pronalazi u praktičnom obliku – pisanju. Svaki pristup projektima ove vrste dodatno uvježbava studente ne samo u koherentnom stvaranju tekstova različitih oblika, koji su u društveno-humanističkim disciplinama od presudne važnosti, već i u ispravnom načinu mišljenja. Jer, kako je rekao J. O. de La Mettrie, jezik je ispolirani um. 

FOTO: FACEBOOK