LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Capak ne zna što će biti sa studentima koji se vraćaju na faks; odgovore trebaju dati sveučilišta

Ravnatelj HZJZ-a ne zna mogu li se studenti vratiti u domove. Studentski centri pak omogućuju povratak, ali studenti iz BiH koji moraju u samoizolaciju po dolasku u RH ili pak oni koji nisu potpuno zdravi ne znaju kamo će.

Ravnatelj HZJZ-a ne zna mogu li se studenti vratiti u domove. Studentski centri pak omogućuju povratak, ali studenti iz BiH koji moraju u samoizolaciju po dolasku u RH ili pak oni koji nisu potpuno zdravi ne znaju kamo će.

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, održanoj 5. svibnja, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je kako ne zna što će biti sa studentima koji se moraju vratiti na fakultet, a koji se ne obrazuju u mjestu prebivališta. Naime, u 3. fazi popuštanja mjera, planiranoj 11. svibnja, na fakultete se vraćaju oni koji trebaju odraditi laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad. 

Vezano: Stožer javlja da je novih 11 slučajeva koronavirusa, pojašnjava kako bi vjenčanja trebala izgledati


Poručio je da je napravljen epidemiološki okvir pod kojim se takvi oblici nastave mogu održati, ali ne zna kako će se oni organizirati. Mogu li se vratiti u studentske domove, također ne zna. Kaže da to trebaju reći sveučilišta pod čijom su oni nadležnošću. 

Vezano: Napravljen epidemiološki okvir za povratak na fakultete 11. svibnja


U kontekstu povratka u domove javio se problem za studente iz Bosne i Hercegovine kojih se mnogo obrazuje u hrvatskim gradovima. Podsjetimo, još je na konferenciji održanoj 27. travnja navedeno da oni moraju u samoizolaciju nakon ulaska u Republiku Hrvatsku. Međutim, sukladno odluci Uprave za visoko obrazovanje MZO-a, nije moguće provoditi samoizolaciju u studentskim domovima!

Vezano: Studenti koji u Hrvatsku dolaze iz BiH morat će u samoizolaciju, a u studentskom domu to ne smiju!


Osim onih kojima se propisuje samoizolacija, prema dosadašnjim objavama studentskih centara, studenti se mogu vratiti u svoje domske sobe. Što se tiče smještajnih kapaciteta SC-a Zagreb, izuzima se samo mogućnost povratka u sobe u SD-u Cvjetno naselje u kojima su smješteni građani koji su ostali bez svojih domova u potresu –  te će se studente smjestiti u neke druge paviljone. Međutim, ni oni ne smiju pokazati nikakve naznake bolesti, što trebaju i potpisati.  

Vezano: Ipak ne treba potvrda liječnika za povratak u studentski dom; potpisivat će se izjave


FOTO: PIXABAY