LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi netom prije početka akademske godine

Čak 70% studenata ALU-a riskira godinu; odbili potpisati izjavu o mogućem samostalnom plaćanju školarine

Studenti Akademije likovnih umjetnosti prisiljeni su riskirati upis na fakultet ove akademske godine u slučaju da ne potpišu Izjavu kojom izjavljuju da će samostalno platiti školarinu ako to ne učini Ministarstvo.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti prisiljeni su riskirati upis na fakultet ove akademske godine u slučaju da ne potpišu Izjavu kojom izjavljuju da će samostalno platiti školarinu ako to ne učini Ministarstvo.

Unatoč tomu što nije lako opstati kao umjetnik u Hrvatskoj, studentima Akademije likovnih umjetnosti problemi su krenuli prije nego što su se uopće upisali na fakultet jer im za sada nitko ne subvencionira školarinu, kako prenosi Jutarnji.hr.

Naime, među dobivenom dokumentacijom prilikom upisivanja fakulteta našao se i dokument kojim studenti potpisuju izjavu da će, ukoliko Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne podmiri troškove njihovih školarina, to učiniti sami. Naravno, ostali su iznenađeni kada su naišli na ovaj dokument, a njih oko 70% ovu je izjavu odbilo potpisati što znači da još uvijek nisu službeno upisani na fakultet te na taj način riskiraju godinu.

Velik broj studenata svoje brojne troškove pokriva studentskim poslovima čije plaće nisu dovoljne za otplatu školarine od gotovo 10 000 kn jer bi za to bili u mogućnosti jedino kada bi posao stavili ispred fakulteta, što ni za jednog studenta ne bi trebao biti prioritet. Na ovaj slučaj reagirali su predsjednik Studentskog zbora Nediljko Jerković, kao i studentska pravobraniteljica Barbara Šimić i odvjetnici koji su studentima savjetovali da ne potpisuju dokument budući da u njemu nije sve u potpunosti razjašnjeno. Vezano uz ovaj slučaj za Jutarnji.hr oglasio se i dekan Akademije likovnih umjetnosti Aleksandar Battista Ilić:

– Naš prioritet uvijek su studenti. Ova je izjava mehanizam pritiska i iako se čini da pritišćemo studente, zapravo pritišćemo državu. ALU je konstantno na rubu poslovanja, a ako država ne pokrije trošak školarina, mi ćemo bankrotirati – rekao je dekan Battista Ilić naglasivši da je svjestan da se studentima ovaj postupak može činiti neugodnim, no, kaže, jednako je neugodno voditi instituciju za koju nadležni financijer ne želi osigurati troškove. Studenti su tu zaštićeni jer se oni mogu pozvati na Ustav i podići tužbu, a ja ne mogu ništa jer država financira studenta, a ne instituciju, osim plaća djelatnicima. Država se obvezala na besplatno školovanje i sada je upitna subvencija, no ALU ne može snositi ulogu države. Mi od tih školarina plaćamo hladni pogon, odnosno struju, plin i ostalo jer, za razliku od drugih fakulteta, ALU nema druge izvore prihoda. 

Još se uvijek ne zna što će biti sa studentima, a rokovi za upise studenata u, primjerice, prvu godinu studija završili su još 20. rujna, dok bi Vlada odluku o programskom financiranju trebala donijeti tek do kraja rujna.

FOTO: FACEBOOK