LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Institut za razvoj obrazovanja

Brojni izlagači i bogata ponuda programa stipendiranja na Sajmu stipendija u Rijeci

Ovogodišnji je Sajam stipendija riječkim studentima predstavio brojne hrvatske i svjetske izlagače. Glavna novost bila je Riječki kutak i besplatni TOEFL tečaj za studente Sveučilišta u Rijeci.

Ovogodišnji je Sajam stipendija riječkim studentima predstavio brojne hrvatske i svjetske izlagače. Glavna novost bila je Riječki kutak i besplatni TOEFL tečaj za studente Sveučilišta u Rijeci.

Ovogodišnji Sajam stipendija u Rijeci održao se 13. listopada na riječkom Kampusu u zgradi Sveučilišnih odjela. Na Sajmu je izlagalo više od 40 izlagača iz Hrvatske i još 10 iz Europe i svijeta. Zemlja partner 12. po redu Sajma stipendija bila je Njemačka koja je predstavljala svoj DAAD program. DAAD je njemačka služba za razmjenu studenata i svrstava se u svjetski vrh po broju studenata koje stipendiraju. Dodjeljuju stipendije za učenike ljetnih škola, zatim za studente oko 250 različitih studija te za učenje različitih stranih jezika. 

Svečano otvaranje Sajma započeo je rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin pozdravljajući izlagače. Organizatori Sajma stipendija s Instituta za razvoj obrazovanja, zadovoljni su odazivom. Jedna od voditeljica, Anja Zojčeska oduševljena je i atmosferom.

– Ove je godine atmosfera odlična i jako pozitivna, izlagači su sretni i posjetitelji su sretni, što nam je i najvažnije. Prošle je godine padala kiša čime se smanjila posjećenost, ali ove je godine to nadoknađeno. Mislim da Sajam pruža puno mogućnosti i informacija na jednom mjestu, za sve studente koje zanimaju različita područja studiranja, kao i zemlje koje odabiru za studij. – naglašava Zojčeska.

Posebni dio Sajma predstavljao je Riječki kutak. Na tom su izlagačkom mjestu svi zainteresirani mogli saznati informacije o stipendijama koje nude Grad Rijeka i Primorsko goranska županija u suradnji s riječkim Sveučilištem. Grad Rijeka svake godine dodjeljuje stipendije darovitim učenicima srednjih škola te studentima. Grad Rijeka nudi i stipendije za redovite studente koji studiraju deficitarna zanimanja, te socijalne stipendije kao posebna kategorija za potrebite.

FOTO: Sandy/Studentski.hr

Student Tehničkog fakulteta u Rijeci, ove je godine prvi put posjetio Sajam stipendija.

– Sviđa mi se ideja Sajma stipendija i mislim da je korisna i za nas brucoše, ali i za starije kolege. Posebno sam se zadržao na štandu kanadskih izlagača jer bih volio nastaviti studij upravo u Kanadi. – izjavio je student brodogradnje.

Na riječkom je Sajmu stipendija najveća gužva bila upravo oko štanda s predstavnicima kanadskog obrazovnog sustava. Fakultet Canadore godišnje upisuje oko 3 i pol tisuće studenata na više od 60 različitih kolegija, a još ih 4 i pol tisuće studira semestralno. Nedavno su otvorili i novi dio fakulteta, gdje je naglasak stavljen na kolegije vezane uz zdravlje i wellness.

Studenticu Pravnog fakulteta, Maju, uhvatili smo pored štanda susjednih Slovenaca. Htjela je saznati na koju poznatu osobu liči. Novost na riječkom Sajmu stipendija koja nije predstavljena u Zagrebu, bila je upravo njihova aplikacija Slavni dvojnik. Temeljem proračuna crta lica, razmaka između očiju te oblika nosa, smart ekran je povezivao vaše lice s licem poznatih osoba. Na slovenskom štandu je bila gužva i zbog Lego robotića koji je u  mogućnosti složiti Rubikovu kocku u roku od 90 sekundi.

– Zadovoljna sam predstavljanjem ovogodišnje zemlje partnera. Predstavili su troškove studiranja i življenja u Njemačkoj kao jako niske, što je jedna od važnijih stavki za nas studente. Ono najbolje – za pojedine studije čak se ne plaćaju niti pristojbe! – rekla nam je Maja.

Sajam stipendija je i u Zagrebu i u Rijeci zabilježio velik odaziv studenata željnih informacija o stranim zemljama i stipendijama. Studenti u Rijeci posebno su zadovoljni besplatnom pripremom za polaganje TOEFL testa za engleski jezik. Institut za razvoj obrazovanja za riječke će studente organizirati besplatni online pripremni tečaj u trajanju od tri tjedna. Tečaj će biti odlična priprema za polaganje testa koji se koristi za evaluaciju znanja engleskog jezika koji je nerijetko potreban za upis međunarodnih programa za razmjenu studenata. Studenti Sveučilišta u Rijeci moći će pristupiti tečaju putem svojih fakultetskih e-mail adresa. Ako niste bili u mogućnosti posjetiti Sajam stipendija, zavirite na internetske stranice Tražim stipendiju ili portal Instituta za za razvoj obrazovanja, gdje uvijek možete pronaći informacije o stipendijama i studiranju.

FOTO: Sandy/Studentski.hr

FOTO: SANDY/STUDENTSKI.HR