LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Boras poziva dekane i dekanice da osiguraju dodatne rokove i izađu studentima ususret

– Pri izvođenju nastave moramo prije svega misliti na zdravlje naših studenata i naše, a ujedno im i omogućiti da pokažu svoje znanje i u dodatnim (dekanskim) ispitnim rokovima, olakšati im uvjetne upise i izaći im ususret u opravdanim okolnostima, kada god je to moguće. 

– Pri izvođenju nastave moramo prije svega misliti na zdravlje naših studenata i naše, a ujedno im i omogućiti da pokažu svoje znanje i u dodatnim (dekanskim) ispitnim rokovima, olakšati im uvjetne upise i izaći im ususret u opravdanim okolnostima, kada god je to moguće. 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras uputio je dekanima i dekanicama sastavnica zagrebačkog sveučilišta dopis u kojemu im objašnjava kako je najbolje organizirati nastavu i kome se trebaju posebno posvetiti ove akademske godine.

Rektor je u svojemu dopisu rekao da se moraju ulagati dodatni napori kako bi nastava i u nadolazećoj akademskoj godini bila u skladu s postulatima o osiguravanju kvalitete obrazovanja studenata utemeljenih na povezivanju nastave, istraživanja i inovacije te izvođenju što je moguće više nastave u prostorima fakulteta/akademija, poštujući sve epidemiološke mjere, pravila i preporuke.

Kako je već otprije poznato, zagrebačko je sveučilište sudjelovalo u donošenju Preporuka za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera, dokumentu koji je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a u kojemu se potiče klasični način organizacija nastave.


– Isto tako, klasičan način osigurava pretpostavke i za cjelovito formiranje mladih ljudi, studenata, u stalnoj interakciji s nastavnicima i kolegama studentima te u životu i visokoškolskoj ustanovi u kojoj se obrazuju. To je mnogo više od samoga nastavnog procesa i nezamjenjivo je i potrebno mladom čovjeku u svim oblicima njegove osobnosti. Isto tako, sveučilišni i općenito visokoškolski život važan je dio života gradova i svih društvenih zajednica u kojima se odvija te bi njegovim izostankom u klasičnom obliku život bio značajno u osiromašen.

Rektor poziva čelnike da posebnu pažnju posvete brucošima, koji nisu upoznati s načinom studiranja i akademskih okruženjem te napominje da je prva godina ključna svakoj generaciji za sveučilišni studij i upoznavanje koncepta visokog obrazovanja i nastave, posebno nakon prethodne školske godine koja je predstavljala veliki izazov učenicima završnog razreda srednje škole.

Čelnici bi trebali izraditi raspored i organizirati nastavu po predmetima tako da izbjegavaju okupljanja većih grupa studenata, ali i minimizirati broj dana koje će studenti provesti na fakultetu te, u slučaju da nije moguće drugačije organizirati nastavu, provoditi je samo na daljinu.
– Pri izvođenju nastave moramo, prije svega, misliti na zdravlje naših studenata i naše zdravlje, a ujedno im i omogućiti da pokažu svoje znanje i u dodatnim (dekanskim) ispitnim rokovima, olakšati im uvjetne upise i izaći im ususret u opravdanim okolnostima, kada je god to moguće. 
Na kraju je još pozvao čelnike da pokažu studentima da Sveučilište sukladno svojoj višestoljetnoj tradiciji poštuje europske i općeljudske vrijednosti te da poštuju i druge i sebe, odnosno da studente usmjeravaju na puteve znanja, istinoljublja, tolerancije te slobode mišljenja i djelovanje, ne ugrožavajući pritom tuđe mišljenje i djelovanje i prije svega ne ugrožavajući tuđe zdravlje.
FOTO: WIKIPEDIA