LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MZOS, Srce i Microsoft Hrvatska

Besplatni Office 365 online alati za visoka učilišta i studente u Republici Hrvatskoj  

Office 365 usluga studentima, između ostalog, omogućuje pohranu čak 1 TB podataka u oblaku te zajednički rad na raznim kolaboracijskim platformama kao što su OneNote, SharePoint online, Exchange Online, Skype for Business te Yammer, a sve to uz najviše standarde privatnosti i sigurnosti

Office 365 usluga studentima, između ostalog, omogućuje pohranu čak 1 TB podataka u oblaku te zajednički rad na raznim kolaboracijskim platformama kao što su OneNote, SharePoint online, Exchange Online, Skype for Business te Yammer, a sve to uz najviše standarde privatnosti i sigurnosti

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Sveučilišni računski centar (Srce) i Microsoft Hrvatska objavili su kako od danas, 16. listopada, studenti u Republici Hrvatskoj, odnosno sva visoka učilišta, mogu koristiti besplatni programski paket Office 365 online.

Osim toga, svaki profesor i student s javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta ima pravo na pet besplatnih instalacija Office 365 ProPlus za računala i pet za mobilne uređaje (tablete, pametne telefone). Besplatan pristup alatima koji se nalaze u oblaku i pružaju mnoštvo funkcionalnosti vezanih uz zajednički rad moguć je uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Prednosti paketa Office 365 brojne su, a tijekom predstavljanja funkcionalnosti u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu prikazane su neke. Tako je održana interaktivna prezentacija o mogućnostima zajedničkog rada na dokumentima s dvije udaljene lokacije i demonstracija usluge Skype for Business u okviru koje sudionici tijekom audio i video poziva mogu dijeliti dokumente, dopisivati se i prezentirati u stvarnom vremenu. Na događanju su se okupljenima obratili prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta; prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; Ivan Vidaković, direktor kompanije Microsoft Hrvatska i dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra. 

 - Vlada RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provedbom usvojene Strategije poduzimaju niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja obrazovanja u Hrvatskoj koje treba odgovoriti zahtjevima suvremenog društva i gospodarstva.  Između ostalog, usvajanje modernog načina učenja i predavanja uz pomoć informatičko-komunikacijske tehnologije nužnost je u kontekstu podizanja kvalitete obrazovanja. Suvremeni softverski programi  značajno štede vrijeme, unaprjeđuju kvalitetu rada i učinkovitost procesa učenja.  Zato mi je iznimno drago da, nakon uvođenja usluge besplatnog korištenja Office-a 365 u sve škole u Hrvatskoj, za sve učitelje i nastavnike, možemo istu uslugu ponuditi studentima i profesorima. Riječ je o mogućnosti korištenja vrhunskih programskih alata koji, osim što olakšavaju učenje i prezentaciju naučenog gradiva, omogućuju suradnju na projektima putem zajedničkog rada na dokumentima, razmjene informacija, zadataka i međusobnog dogovaranja. Na ovaj način Ministarstvo i Vlada RH učinili su, u suradnji  sa Srcem i tvrtkom Microsoft, ove vrhunske alate dostupnima učenicima, studentima, profesorima, nastavnicima i učiteljima. - izjavio je prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Office 365 paket značajno osuvremenjuje proces učenja, prednost je za svakog korisnika s obzirom da ima pravo na pohranu 1 TB podataka u oblaku, kojem će moći pristupiti s bilo kojeg uređaja, bilo kada i bilo s kojeg mjesta na svijetu. To ujedno podrazumijeva i mogućnost unošenja podataka s različitih uređaja te sinkronizaciju tih promjena, odnosno njihovu dostupnost s bilo kojeg uređaja.

Ujedno, poštanski sandučić za svakog korisnika ima kapacitet 50 GB, a moguće je slati privitke veličine čak do 150 MB. Osim Office alata (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote) na raspolaganju su razne platforme za komunikaciju i suradnju kao što su SharePoint online, Exchange Online, uključujući i Skype for Business, uslugu koja omogućuje razmjenu izravnih poruka, konferencijske razgovore, videopozive, prezentacije i sl., te Yammer na kojem svaka ustanova može kreirati vlastitu društvenu mrežu koja će doprinijeti boljem zajedničkom radu i komunikaciji.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je kako je danas ubrzana transformacija obrazovnog sustava nužnost.

- Živimo u svijetu velikih i brzih promjena i zadatak je društva razbiti strah od tih promjena te kontinuirano učenje postaviti kao nužnost. Svaki je pojedinac odgovoran za sebe, no država treba omogućiti uvjete i okolinu u kojoj će stjecanje novih znanja i vještina biti poticaj kako za osobni razvoj, tako i za razvoj društva. Suradnja između Ministarstva, Srca i Microsofta na projektu dostupnosti Office 365 alata svim studentima jedan je korak prema tom cilju te izražavam zadovoljstvo što imamo priliku doprinijeti razvoju obrazovnog sustava. Vjerujem da će brojni studenti i profesori prepoznati prednosti koje Office 365 alat pruža u radu te tako steći i nužne kompetencije u korištenju jednog od važnijih poslovnih alata današnjice, a koje se danas traže na izuzetno zahtjevnom tržištu rada. - 

Studenti neće morati plaćati nadogradnju verzija jer su sva buduća ažuriranja već uključena u uslugu, pri čemu su sve usluge dostupne uz najvišu moguću razinu sigurnosti i privatnosti, što dokazuju brojni certifikati koje tvrtka Microsoft posjeduje u tom području. Kako bi studenti i profesori mogli koristiti Office 365, svaka ustanova prvo treba obaviti registraciju, a više informacija o tome, kao i o usluzi, moguće je dobiti na ovom linku

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra dr. sc. Zoran Bekić, istaknuo je: - Danas korisnici naprednih informacijskih tehnologija s pravom očekuju i traže da uporaba tih tehnologija bude što jednostavnija. Svi članovi akademske i obrazovne zajednice u Hrvatskoj, njih više od 800.000, uspješno koriste svoje elektroničke identitete iz sustava AAI@EduHr za pristup različitim uslugama. Stoga je Srce, kao koordinator AAI@EduHr izradilo programsku podršku kojom se na jednostavan i siguran način omogućuje pristup i aplikacijama i uslugama unutar sustava  Microsoft Office 365 pomoću elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr. - 

Ravnatelj dr. sc. Bekić posebno je naglasio:

- Konkretno, na tehničkoj razini, ova programska podrška omogućava povezivanje postojećih LDAP imenika akademskih ustanova s Azure AD-om. Time je osigurana interoperabilnost sustava, koja svim studentima i ostalim članovima hrvatske akademske zajednice omogućava korištenje usluga u okviru sustava Office 365 na siguran način, bez potrebe da pamte dodatnu korisničku oznaku i zaporku. U Srcu smo zadovoljni što je ovim iskorakom, važnim za naše korisnike zbog pristupa uslugama Microsofta, još jednom potvrđena uloga Srca kao infrastrukturne ustanove zadužene za omogućavanje primjene novih tehnologija u obrazovanju i znanosti. -

Osnovne značajke programskog paketa Office 365:

- Suradnja na dokumentima - mogućnost gledanja izmjena drugih osoba pomoću značajke suautorstva u programima Word, PowerPoint i OneNote.

- Jednostavno razmjenjivanje dokumenata - mogućnost dijeljenja iz dokumenta pritiskom na gumb.

- Sve na jednom mjestu uz pohranu u oblaku na servisu OneDrive - uz pohranjivanje dokumenata u oblak jednostavan je prelazak s jednog uređaja na drugi bez poteškoća. Aplikacije sustava Office nastavljaju točno ondje gdje ste stali bez obzira na to koji ste uređaj koristili.

- Office na svim vašim uređajima - pregledajte, uredite, analizirajte i predstavite dokumente sustava Office 365 na svim vašim uređajima, od PC ili Mac računala do telefona i tableta sa sustavom Windows, Apple® i Android™

Što uključuje Office 365 Education:

Office Online - dokumente je moguće stvarati i uređivati iz programa Word, OneNote, PowerPoint i Excel iz mrežnog preglednika.

Sway - profesionalno digitalno prepričavanje nova je aplikacija sustava Office 365; omogućuje stvaranje lekcija, zadataka, zanimljivih izvješća, projekata i sl. Swayevi se jednostavno zajednički koriste i izgledaju sjajno na svakom zaslonu.

E-pošta i kalendari - e-poštu moguće je koristiti putem obogaćenog programa Outlook kojemu se može pristupiti s radne površine ili iz web-preglednika. Svaki korisnik ima poštanski sandučić veličine 50 GB i mogućnost slanja privitaka veličine do 150 MB.

Razmjena izravnih poruka i povezivanje sa Skype for Business koji omogućuje povezivanje s drugim korisnicima te usluge pomoću razmjene izravnih poruka, govornih poziva, videopoziva te dijeljenja i prezentiranja dokumenata za vrijeme poziva.

Prostor za pohranu i zajedničko korištenje datoteka OneDrive za tvrtke svakom korisniku nudi 1 TB osobnog prostora za pohranu u oblaku. Dokumenti se mogu zajednički koristiti te imati kontrolu tko može uređivati koju datoteku.

Školski videoportal - Office 365 Video odredište je za prijenos, razmjenu, otkrivanje i neometanu reprodukciju videozapisa na različitim uređajima

Yammer - školska društvena mreža - softver za suradnju Yammer pomaže učenicima, studentima i nastavnicima u međusobnom povezivanju, zajedničkom korištenju informacija i organizaciji projekata radi bolje zajedničke suradnje i učenja.

Aplikacije za Office i SharePoint  -  nove aplikacije drugih proizvođača i aplikacije koje su razvili korisnici u sustavima Office i SharePoint donose web-servise izravno u dokumente i na web-mjesta.