LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upis na preddiplomski

Ako ste izabrali neki od najtraženijih fakulteta, ovo su troškovi upisa

Donosimo vam koliko ćete morati izdvojiti za troškove uspisnine na deset najtraženijih fakulteta u Hrvatskoj.

Donosimo vam koliko ćete morati izdvojiti za troškove uspisnine na deset najtraženijih fakulteta u Hrvatskoj.

Iako se često smatraju „besplatnima“, javni fakulteti u Hrvatskoj zapravo imaju određene troškove. Dok godišnje školarine u inozemstvu mogu dosegnuti i desetke tisuća eura, hrvatski sustav visokog obrazovanja još uvijek omogućuje pristupačno obrazovanje, bez izravne naknade za školarine. Međutim, postoje brojni troškovi na koje, kao brucoši, trebate biti spremni. 

Stoga vam donosimo popis troškova pri upisu na fakultete, za 10 trenutno najpopularnijih prema Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, odnosno oni koji imaju najveći omjer upisnih kvota i prvih izbora maturanata.
 

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagreb


Gluma je trenutno najtraženiji studij na Akademiji, a 12 studenata koji ju uspiju upisati te svi ostali koji se odluče za ADU, za upis će morati dostaviti fotografiju, domovnicu, rodni list, popunjen matični i upisni list te potvrdu o uplaćenim troškovima. Za ADU ćete morati izdvojiti 65 eura, koji se uplaćuju na njihov račun.
 

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Na ERF se prijavilo 2 122 učenika, a najviše na studij Logopedije, njih 995. Osim same prijave za studij, potrebno je i prijaviti se za dodatnu provjeru preduvjeta (do 7. lipnja) putem njihovog online obrasca, a za studij logopedije i socijalne pedagogije potrebne su i potvrde nadležnog liječnika školske medicine. Troškovi prijemnog ispita su 35 eura, ako se pristupa provjeri na jednom studiju, odnosno 55 eura za dva i 75 eura za tri studija. Ako ispunite sve zahtjeve i budete primljeni na fakultet, pri upisu ćete još platiti upisninu u iznosu od 47 eura.
 

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu


Na Zdravstvenom veleučilištu dva studija su se našla na popisu 10 najtraženijih, Sestrinstvo i Radiološka tehnologija. Na ovaj fakultet ukupno se prijavilo 6 282 učenika, iako je upisna kvota 1 055. Ako pak upišete ovaj fakultet, neovisno o studiju, pri upisu ćete trebati platiti 60 eura upisnine. Troškovi se koriste za sufinanciranje izdavačke djelatnosti, osiguravanje studenata u slučaju nezgode, izradu studentske iksice, e-indeks te druge administrativne troškove.
 

Kakvo vam je znanje iz biologije? Testirajte ga s ovih pet pitanja s državne mature


Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu


Sveučilišni odjel zdravstvenih studija nudi pet prijediplomskih studija, a trenutno je najpopularniji studij Fizioterapije koji je prvi izbor za 61 učenika, dok je upisna kvota samo 13. Osim toga, učenici su mogli birati Sestrinstvo, Primaljstvo, Radiološku tehnologiju te Medicinsko laboratorijsku dijagnostiku. Neovisno za koji se studij odlučite, za upis ovog fakulteta morat ćete izdvojiti 53,06 eura.
 

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagreb


Za studij Psihologije na Hrvatskim studijima se odlučilo 1 358 učenika, a za njih 274 to i je prvi izbor. Studij Psihologije ipak prima samo 59 učenika, no postoji niz drugih studija pri ovom fakultetu poput Komunikologije, Povijesti i Kroatistike. Ako ste se pak odlučili za studije Komunikologije i Psihologije, prije samog upisa trebate pristupiti testu apstraktnog mišljenja, koji se plaća 55,00 eura. Za pojedince koji na kraju i upišu ovaj fakultet, upisnina iznosi 40 eura.
 

MUP, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti


Sutra se piše ispit iz psihologije, provjerite znate li odgovore na ova pitanja


Stručni studij Kriminalistike ove je godine 137 učenika stavilo kao svoj prvi izbor, iako je upisna kvota 30. Preduvjeti za sami upis kandidata na studij su potvrda da se protiv vas ne vodi kazneni postupak te uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja. U konačnici ako upišete ovaj fakultet, trebat ćete izdvojiti 50,43 eura – 17,25 eura za izradu studentskog indeksa, 26,54 eura za same troškove upisa te 6,64 eura za izradu x-ice.

 

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci


Ako ste jedan od studenata koji je prijavio studij Grafički dizajn i vizualne komunikacije ili neki drugi od studija koje nudi Akademija u Rijeci, morat ćete prvo pristupiti dodatnoj provjeri posebnih znanje, vještina i sposobnosti. Troškovi iste iznose 45 eura, a potrebno ih je uplatiti do 7. lipnja, odnosno 30. kolovoza za jesenski rok. Pojedinci koji upišu Akademiju pri upisu će morati dostavit dokaz o uplati troškova upisa u I. godinu studija u iznosu 55,50 eura, dokaz o uplati troškova osiguranja od 3 eura i programskih troškova za I. godinu u iznosu od 66 eura.
 

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu    
 

Na popisu najtiražnijih je i Psihologija na FFZG-u, na koju se prijavilo 1 257 kandidata, a za njih 362 ona je i prvi izbor. FFZG nudi i niz drugih jednopredmetnih i dvopredmetnih studija, poput Arheologije, Filozofije, Sociologije i Judaistike. Ako ste se odlučili za studije Anglistika, Grčki jezik i književnost, Latinski jezik i književnost ili Germanistika trebate ispuniti preduvjet znanje jezika. Ako iste ne polažete na maturi, cijena ispita predznanja je 13,27 eura. Pri upisu jednog od studija na FFZG-u izdvojit ćete još 35,84 eura.

 

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Ako ste jedan od 1 145 učenika koji su se prijavili na Arhitektonski fakultet u Zagrebu, za upis na isti trebat ćete obaviti dodatnu provjeru znanja, vještina i sposobnosti, koja se plaća 65,00 eura. U konačnici, ako budete jedan od 167 kandidata koji i upišu ovaj fakultet, trebat ćete izdvojiti 40 eura za upisninu prve godine preddiplomskog studija.

FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA