LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za studente, doktorande i nastavno osoblje

Agencija za mobilnost i programe EU objavila natječaj za „freemover” stipendije

Za studente stipendije u pravilu traju cijeli semestar, no mogu trajati i kraće u svrhu istraživanja za završni rad, praktični rad te terensku nastavu.

Za studente stipendije u pravilu traju cijeli semestar, no mogu trajati i kraće u svrhu istraživanja za završni rad, praktični rad te terensku nastavu.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) objavila je natječaj za freemover stipendije u okviru CEEPUS programa za zimski semestar akademske godine 2024./2025. Ove stipendije namijenjene su studentima, doktorandima i nastavnom osoblju hrvatskih visokih učilišta čije matične ustanove nisu dio iste partnerske CEEPUS mreže sa stranom ustanovom.

Prijava za freemover stipendije vrši se online na platformi CEEPUS. Natječaj se prvenstveno odnosi na mobilnosti u zimskom semestru, ali prijave se mogu podnijeti i za ljetni semestar, no njihova se obrada očekuje krajem godine. Stipendije su dostupne za visoka učilišta u Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji (samo za studente) i Srbiji.

Saznajte sve o studiranju na bavarskim sveučilištima i prijavite se za stipendiju



Stipendije u okviru programa CEEPUS pokrivaju životne troškove, a iznosi stipendija razlikuju se od države do države. Informacije o visinama stipendija i uvjetima u pojedinim zemljama dostupne su na platformi CEEPUS. Odlazni stipendisti iz Hrvatske imaju pravo na povrat putnih troškova po povratku, prema proceduri objavljenoj na mrežnim stranicama AMPEU.

Zagrebačkim studentima i učenicima 20 eura veće stipendije, zamjenica gradonačelnika istaknula trogodišnji porast stipendija od 130%



Za studente stipendije u pravilu traju cijeli semestar, no mogu trajati i kraće u svrhu istraživanja za završni rad, praktični rad (npr. u laboratoriju) te terensku nastavu. Za doktorande boravci mogu trajati od 1 do 10 mjeseci, a iznimno i duže, u svrhu istraživanja za doktorski rad. Za nastavno osoblje stipendije traju od 5 do 30 dana i dodjeljuju se sa svrhom održavanja predavanja na stranim visokim učilištima.

Ova općina stipendira učenike i studente za tekuću školsku i studentsku godinu



Krajnji rok za prijavu za freemover stipendije u zimskom semestru je 15. srpnja 2024. godine. Detaljni postupak prijave opisan je na web-stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.
IZVOR: AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
FOTO: PEXELS