LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska pomoć

4 sveučilišta postupit će prema preporuci i osloboditi studente plaćanja školarine

Kontaktirali smo čelnike hrvatskih sveučilišta kako bismo doznali plan pružanja podrške studentima iz pogođenih područja.

Kontaktirali smo čelnike hrvatskih sveučilišta kako bismo doznali plan pružanja podrške studentima iz pogođenih područja.

Obratili smo se svim sveučilištima u Hrvatskoj kako bismo doznali jesu li svojim sastavnicama poslali preporuku i jesu li već dobili informaciju planiraju li one osloboditi studente plaćanja školarine. Odgovore smo dobili od Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Rijeci.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

S osječkog sveučilišta dobili smo kratak odgovor u kojemu stoji da će studenti iz pogođenih područja biti oslobođeni plaćanja školarine. Od njegovih sastavnica, obavijest studentima poslao je Građevinski fakultet, iako nije navedeno o čemu je točno riječ, osim da se jave, isto vrijedi i za Odjel za kemiju.

Sveučilište u Splitu

Sveučilište u Splitu zaprimilo je dopis prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, ministra znanosti i obrazovanja, koji je potom proslijeđen svim čelnicima sastavnica na znanje i razmatranje. Ono, navode predstavnici, sustavno radi na pripremi aktivnosti kojima će zajednički iskazati solidarnost prema studentima i studenticama koji dolaze iz potresom zahvaćenih područja. Stoga je osnovano deveteročlano povjerenstvo, kojim predsjeda prorektorica prof. dr. sc. Đurđica Miletić, a uz, oslobađanje plaćanja participacije u školarinama, u pripremi su i drugi vidovi pomoći u koje su uključeni Studentski centar Split i Studentski zbor Sveučilišta u Splitu.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Integrirano pulsko sveučilište zajedno sa Studentskim zborom neovisno o dopisu MZO-a poduzelo je mjere pomoći studentima s ugroženih područja u – donacijama nadležnim organizacijama, namjenskim uplatama u državni proračun, rješavanjem pitanja smještaja, omogućavanjem korištenja usluga psihološkog savjetovanja, robnim donacijama, kontinuiranim aktivnostima Zbora na prikupljanju materijalne pomoći, pojedinačnim kontaktiranjem studenata oko najžurnijih oblika pomoći. Odluka o školarinama donijet će se na sljedećoj sjednici Senata, kao i o daljnjim dodatnim oblicima pomoći i o reguliranju studijskih obaveza studenata s ugroženih područja.

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever na rektorskom je kolegiju prihvatilo preporuku MZO-a u vezi oslobađanja školarina studenata/ica iz potresom zahvaćenih područja koji su stradali u potresu i morali iseliti iz svojih domova.
– Imperativ je Sveučilišta Sjever da se ovim studentima/icama pruži svekolika potpora kako bi u kratkom vremenu ponovo mogli svoj fokus usmjeriti na nastavak studiranja. U tom smislu financijska potraživanja od školarina će se otpisati redovitim i izvanrednim studentima stradalima u potresu. Također, zbog otežanog praćenja nastave u nastavku zimskog semestra, studentima/icama iz potresom pogođenih područja će se pomoći u nadoknadi propuštene nastave i izvršavanju obaveza na kolegijima. Ured za potporu studentima Sveučilišta Sjever stupio je u izravni kontakt s 30-ak studenata/ica Sveučilišta Sjever iz gradova Petrinje, Gline, Siska, Dvora, Hrvatske Dubice i tako izmijenili informacije o novim okolnostima. Treba spomenuti i da je Studentski zbor Sveučilišta Sjever promptno reagirao prema stradalim kolegama/icama i kroz direktnu financijsku potporu odlučio pomoći.
Sveučilište u Rijeci

U Rijeci još uvijek usklađuju važne detalje oko oslobađanja od participacije u troškovima studija (definicija kategorije studenata koji će biti oslobođeni te period na koji se oslobađaju). Odluku će donijeti idućega tjedna, na sjednici Senata.

Odluku riječkog sveučilišta kao i odgovore ostalih sveučilišta objavit ćemo kada ih dobijemo.
FOTO: PIXABAY