LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
2. Sajam karijera HBŽ

31 institucija Sveučilišta u Zagrebu budućim studentima predstavila kako je studirati u Zagrebu

Događaj je prvotno zakazan tjedan dana ranije, međutim, zbog vremenskih je neprilika Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS) bio primoran pomaknuti datum održavanja.

Događaj je prvotno zakazan tjedan dana ranije, međutim, zbog vremenskih je neprilika Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS) bio primoran pomaknuti datum održavanja.

U petak, 13. ožujka 2015. u dvorani Srednje ekonomske škole u Livnu, točno u podne, održan je drugi po redu Sajam karijera HBŽ koji je otvorio generalni pokrovitelj Sajma – ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi Hercegbosanske županije Petar Galić.

Svrha je sajma informirati maturante Hercegbosanske županije o mogućnostima studiranja na Sveučilištu i veleučilištima u Zagrebu. 

Događaj je prvotno bio zakazan tjedan dana ranije, međutim, zbog vremenskih je neprilika Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS) bio primoran pomaknuti datum održavanja.  

Put Livna krenulo je pedesetak studenata, što domaćina Livnjaka, što studenata iz cijele Hrvatske. Studenti Sveučilišta u Zagrebu gotovo su tri sata, koliko je Sajam trajao, odgovarali na mnogobrojna pitanja  400-tinjak učenika iz cijele županije i ostalih gostiju. S njima su podijelili svoja iskustva o državnoj maturi te im dijelili promotivne letke na štandovima, ali i savjete.

Predstavljeno je 29 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zdravstveno veleučilište te Zagrebačka škola ekonomije i managementa. Osim toga, učenicima je pobliže prikazan studentski život u Zagrebu, smještaj, prehrana itd.

Petar Galić na otvorenju
 
Petar Galić na otvorenju, FOTO: ZKLS
 
 

Nakon službenog dijela, uslijedilo je vrijeme zasluženog odmora i zabave. Organizirane su brojne aktivnosti i razgledavanja livanjskog  kraja, koji je bez lažne skromnosti očarao goste. Između ostalog, studenti su posjetili  franjevački muzej na Gorici (crkva sv. Petra i Pavla), visoravan Kruzi koja je poznata po krdima divljih konja, prirodnom fenomenu i  svjetski zanimljivoj atrakciji,  ranč Lištanac u selu Lištani, memorijalni centar Domovinskog rata u Rujanima, družili se uz roštilj na stadionu NK Junak, šetali gradom, te odmarali uz kavu.

Ovogodišnji Sajam imao je i jedan novitet u odnosu na prošlogodišnji. U prostorijama Gimnazije Livno održana je simulacija državne mature za 110 maturanta koji su izrazili želju i interes da se okušaju u testovima iz matematike, hrvatskog  jezika i stranih jezika. Testove su po uzoru na one koji su se do sada pojavljivali na Državnoj maturi sastavljali članovi ZKLS-a. Članovi Zagrebačkog kluba livanjskih studenata su zadovoljni postignutim, prije svega, dobrim odazivom maturanata te se nadaju da će simulacija državne mature pomoći maturantima pri upisima na željene fakultete.

-Vjerujem da smo maturantima uvelike pomogli u donošenju jedne od najvažnijih odluka u životu, izbora  fakulteta, odnosno budućeg zanimanja. Njihova zainteresiranost za cjelokupni projekt nam je znak da se naš višemjesečni trud isplatio, rekao nam je predsjednik ZKLS-a Marin Mihaljević.

Maturanti u Livnu
 
Maturanti u Livnu, FOTO: ZKLS
 
 

ZKLS se ovim putem zahvaljuje svim sponzorima, donatorima te onima koji su na drugi način pomogli realizaciju ovog zahtjevnog projekta. Valja spomenuti generalno sponzorstvo Ministarstva prosvjete, znanosti kulture i sporta HBŽ te ministra Petra Galića, bez kojeg bi održavanje ovog Sajma bilo puno teže izvesti. Već standardna potpora ministra prerasta u tradiciju dobre suradnje studenata i županijske vlasti u cilju pomaganja maturantima.

Također, Sajam karijera podržali su i pomogli Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Općina Livno, Grafomarketing Kasalo, caffe bar Space Livno, club Roko Zagreb, Eko etno ranč Lištanac, Restoran Panorama Pavić, Piterija Ivo Zagreb, FMGG Gorica Livno te Tiskara Periša.

FOTO: ZKLS