LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Survival tips na faksu

Kako preživjeti razuzdani studentski život?

Ne dopustite da vas život u drugom gradu promijeni na loše, potrudite se barem jednom mjesečno pogledati neku predstavu, vidjeti izložbu u muzeju, popesti se na brdo vikendom i udahnuti svježeg zraka – poželjno u društvu.

Ne dopustite da vas život u drugom gradu promijeni na loše, potrudite se barem jednom mjesečno pogledati neku predstavu, vidjeti izložbu u muzeju, popesti se na brdo vikendom i udahnuti svježeg zraka – poželjno u društvu.

Svi znamo da je studentski život posebno doba života svakog studenta, uz bezbrojne kave, izlaske i maratonske provode, uz koje se mnogima ipak poremeti normalni životni ritam, ali nerijetko i zdravlje. Zato, da biste bili spremni za novu akademsku godinu, svakako obratite pažnju na ove savjete koji će vam, nakon cjelonoćnog „lumpanja”, olakšati dnevno funkcioniranje i praćenje predavanja.


Jedite zdravo


Više ne jedeš mamine obroke svaki dan i često se zalomi da dan preživiš na pekari i raznom junk foodu. Pokušajte ne preskakati večeru u menzi, pojedite barem nešto kuhano i obavezno pojedite voće i povrće. Jer masna pizza i pivo svake večeri nisu baš prvoklasna prehrana.


Vježbajte


Većina fakulteta ima tjelesnu i zdravstvenu kulturu tek „reda radi”, a dani iz srednje škole, kada ste barem jednom-dvaput morali obući bijele majice i vježbati, davno su prošli. Iskoristite mogućnosti koje vam grad nudi, trčite po atletskim stazama, nasipima i oko jezera. Koristite teretanu u domu ili jednostavno nabacite hakl s ekipom. Tijelo će vam cijeniti ove napore, a bilo kakva tjelesna aktivnost utjecat će i na vaše psihičko zdravlje.


Osigurajte si dovoljno sna


Možda lakše reći nego napraviti, pogotovo za vrijeme ispitnih rokova, ali vjerojatnije je da ćete na studiju ipak mnoge besane noći provesti zbog ludih izlazaka. U redu je iskusiti i taj dio studiranja, jer kad ćete ako ne sada, no dugotrajno uskraćivanje sna i odlasci na predavanja direktno iz noćnog kluba, postupno će značajno oslabiti vaše tijelo, kako fizički tako i mentalno, što će onda loše utjecati na vaše izvedbe na ispitima, komunikaciju s ljudima, ali i – ljubavnu izvedbu! Doktori studentima preporučuju minimalno osam sati sna pa se potrudite uhvatiti pošten odmor što više možete.


Družite se sa stvarnim ljudima


Fakultet često može od vas stvoriti i drugu krajnost, da ste satima zalijepljeni za TV ili laptop, Netflix vam postane glavni izvor društvenih događanja ili vas igranje plejke do dugo u noć pretvori u „dnevnog zombija”, gdje jedino energetska pića i kave koliko toliko vraćaju život u vas. Ne dopustite da vas život u drugom gradu promijeni na loše, potrudite se barem jednom mjesečno pogledati neku predstavu, vidjeti izložbu u muzeju (barem u velikim gradovima ima pregršt modernih muzeja), popesti se na brdo vikendom i udahnuti svježeg zraka – poželjno u društvu. Čak i obične šetnje s kolegom ili frendicom navečer mogu značajno skrenuti misli s obveza i briga koje vas inače muče, a druženje s dragim vam ljudima svakako ćete još više cijeniti kroz par godina, kada izgradite jake veze i cjeloživotna prijateljstva.
FOTO: UNSPLASH