LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muke po gubitku

Što učiniti ako izgubite osobnu iskaznicu

Gubitak osobne iskaznice izrazito je stresna situacija. U takvom je trenutku najbolje ostati priseban, smiriti se i poduzeti određene korake. Što biste trebali napraviti ako je izgubite, donosimo u članku.

Gubitak osobne iskaznice izrazito je stresna situacija. U takvom je trenutku najbolje ostati priseban, smiriti se i poduzeti određene korake. Što biste trebali napraviti ako je izgubite, donosimo u članku.

Bili ste na genijalnom tulumu koji je trajao do zore, malo ste popili, mijenjali lokacije, sreli prijatelje koje dugo niste vidjeli, popričali, otišli do još jednog kafića... Ili: otišli ste trčati, napravili desetke kilometara, vratili se kući i ne možete pronaći osobnu? Bez obzira na to koji je vaš scenarij, donosimo vam korake koje morate poduzeti kada izgubite osobnu iskaznicu.

Za početak – smirite se. Pokušajte u miru nekoliko puta pregledati stvari koje ste nosili sa sobom. Pretresite torbu, izvadite sve stvari iz nje, pregledajte sve džepove. Pogledajte u jaknu, hlače, sve džepove koje imate. Zamolite nekoga da još jednom pogleda za vama.

Pokušajte razmisliti gdje ste sve bili, gdje vam se nalazila osobna te jeste li vadili ili premještali tijekom dana neke predmete koji su bili u njezinoj blizini pa postoji mogućnost da vam je tada i ispala. Vratite se putem kojim ste došli prije nego što ste shvatili da vam je nestala.

Ako nakon navedenih savjeta niste pronašli dokument, dužni ste njegov nestanak ili gubitak prijaviti u najbližu policijsku upravu ili postaju. Nakon utvrđivanja okolnosti nestanka, policijska će postaja vašu osobnu iskaznicu rješenjem proglasiti nevažećom. Morat ćete platiti upravnu pristojbu te nakon primitka rješenja navedeno rješenje objaviti u Narodnim novinama u kojima se oglašavaju nevažeći dokumenti. Upute i cjenik možete pronaći na poveznici. Nakon objave u Narodnim novinama te nakon što policija utvrdi da ste objavili rješenje, izdat će vam se novi, važeći dokument.

Izrazito je važno napomenuti da vam prijeti novčana kazna za prekršaj ako ne prijavite gubitak dokumenta – u ovom slučaju osobne iskaznice.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: PIXABAY