LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
INFORMATIVNI PETAK: MOBILNOST MLADIH

Što studenti dobivaju od međunarodnih ljetnih škola?

Velik broj međunarodnih institucija studentima hrvatskih fakulteta nudi mogućnost pohađanja ljetnih škola, a svoje mišljenje o njima možete nam otkriti rješavanjem ankete!

Velik broj međunarodnih institucija studentima hrvatskih fakulteta nudi mogućnost pohađanja ljetnih škola, a svoje mišljenje o njima možete nam otkriti rješavanjem ankete!

Neki studenti iskuse dugotrajniji boravak u inozemstvu tijekom studija, drugi pak nisu dovoljno hrabri ili se iz nekog drugog razloga ne žele upustiti u preduge boravke u nepoznatom. Na njihovu sreću jedna je od opcija studentske mobilnosti boravak na međunarodnim ljetnim školama koje su kraćeg trajanja, i to uglavnom u trajanju od oko dva ili tri tjedna, a organiziraju ih inozemne institucije.

Pratite li stranice svojega odsjeka ili fakulteta, zasigurno ćete naići na vijest o natječaju za prijave na ljetnu školu iz vašeg područja studija. Tako će, na primjer, studenti Medicinskoga fakulteta u Splitu koji su se prijavili na natječaj u zadanom roku ovo ljeto od 1. do 12. srpnja moći provesti na Medicinskom fakultetu Charles Sveučilišta u Češkoj, studenti zagrebačkog FER-a na EIT Health – HelloAI ljetnoj školi u Budimpešti ili Barceloni, studenti Sveučilišta u Zadru imaju priliku ići u Francusku, Škotsku i brojne druge države, no za većinu ljetnih škola na stranici Sveučilišta potrebno je platiti kotizaciju. Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu otići će u Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Rumunjsku, Poljsku, Bugarsku i još mnogo drugih država. Ako ste student Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, popis nekih ljetnih škola pronaći ćete na linku.

Boravak na, primjerice, ljetnoj školi makedonskoga jezika u Ohridu ponudit će studentima spomenutoga jezika mogućnost odabira programa ovisno o stupnju poznavanja jezika, književnosti i slično. Seminar se sastoji od jezičnih tečajeva i predavanja u jutarnjim satima te kulturnih aktivnosti u poslijepodnevnim satima te će polaznici na kraju seminara dobiti diplomu koja potvrđuje stečena znanja i vještine na temelju kolegija koje su pohađali na seminaru. Na zahtjev, na seminaru se može navesti točan broj razreda koje je sudionik pohađao.

Prilika za studente: prijavite se na 8. međunarodnu ljetnu školu u Indoneziji


Na sličan način funkcioniraju i ljetne škole ostalih područja studija jer ćete uglavnom upoznati stručnjake te struke i imati jedinstvenu priliku raditi na raznim projektima s kojima se možda tijekom studija ne budete susreli. Još je jedna pozitivna strana boravka na takvim školama da mogu donijeti dodatne ECTS bodove, no takve informacije najbolje je potražiti na fakultetu na kojemu studirate i/ili kod organizatora ljetne škole.

Spomenuti fakulteti samo su neki od primjera na kojima možete naći natječaje za pohađanje ljetnih škola, a vjerujemo da je dva tjedna dovoljno dugo da upoznate bar dio kulture i jezika države u kojoj ćete boraviti ili možda unaprijedite svoje znanje na području struke kojom ćete se baviti, no svoje mišljenje o ljetnim školama možete anonimno otkriti rješavajući anketu na poveznici.

Upisuješ srednju školu ili fakultet, a ne znaš što? Otkrij buduće zanimanje ovim upitnikom


Članak je objavljen u sklopu serije članaka Informativni petak: mobilnost mladih pokrenute projektom Kutak za informiranje mladih, koji provodi udruga Studentski informativni kutak uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: PIXABAY