LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poslije mature, trči na prijemni

Što kada dolaziš iz manje hrvatske sredine iliti koliko je zapravo mukotrpno upisati faks?

Brojni fakulteti zahtijevaju dodatne provjere znanja kako bi osigurali da samo oni najbolji upišu taj smjer. Ono što dodatno otežava jest to da se ti smjerovi mogu studirati i u ostalim hrvatskim gradovima, ali i oni zahtijevaju slične provjere koje se odvijaju gotovo dan za danom, a neke čak i isti dan. Nakon napisanih prijemnih, na koje ste valjda stigli, slijedi čekanje rezultata svih tih silnih testova pa, naposljetku, i mature i onda ne znaš u kojem gradu ćeš završiti. Kada dođu rezultati, žuri na upis na faks koji opet moraš platiti.

Brojni fakulteti zahtijevaju dodatne provjere znanja kako bi osigurali da samo oni najbolji upišu taj smjer. Ono što dodatno otežava jest to da se ti smjerovi mogu studirati i u ostalim hrvatskim gradovima, ali i oni zahtijevaju slične provjere koje se odvijaju gotovo dan za danom, a neke čak i isti dan. Nakon napisanih prijemnih, na koje ste valjda stigli, slijedi čekanje rezultata svih tih silnih testova pa, naposljetku, i mature i onda ne znaš u kojem gradu ćeš završiti. Kada dođu rezultati, žuri na upis na faks koji opet moraš platiti.

Mature su napisane. Došli su rezultati. Neki od njih su zadovoljni, a neki će ju morati ponavljati. Zaključane su liste i upisani oni fakulteti na kojima su ostvarena prava za upis. Ali nije sve tako jednostavno kao što se čini.

Pravo pitanje je što je s onim budućim studentima koji dolaze iz udaljenijih hrvatskih sredina ili susjednih zemalja? Koliko su zapravo studenti iz područja većih gradova u prednosti za razliku od onih koji dolaze iz manjih sredina kojima je u startu otežan put. Svim je studentima ovaj problem vjerojatno vrlo poznat jer brojni fakulteti zahtijevaju dodatne provjere znanja kako bi osigurali da samo oni najbolji upišu taj smjer. Ono što dodatno otežava jest to da se ti smjerovi mogu studirati i u ostalim hrvatskim gradovima, ali i oni zahtijevaju slične provjere koje se odvijaju gotovo dan za danom, a neke čak i na isti dan pa budeš mrtav umoran dok dođeš s jedne lokacije na drugu. Jer nikad ne znaš kako ćeš proći u Zagrebu ili Osijeku pa ti jedina šansa bude Rijeka.

Gdje je onda problem?

Nakon mature koja predstavlja veliki izazov i veliki stres, slijede novi problemi. Prijemni. Svi oni koji su upoznati s njima znaju s čime se budući brucoši susreću. Dakle, prijemni su ti koji stvaraju puno stresa jer su na određenim fakultetima obavezni i često donose više bodova nego neki predmeti na maturi. Sve bi bilo lakše da je taj prijemni univerzalan pa da jadni studenti ne moraju svaki posebno platiti, ići iz grada u grad i putovati po nekoliko sati kako bi stigli na prijemi.

Jedna buduća studentica psihologije htjela je ispričati kako nije sve tako bajno, kako je cijeli proces prije upisa na faks jako stresno razdoblje. Cijeli je taj period samo mislila i strahovala hoće li stići na prijemne, a ne toliko na rezultat. Psihologija se ove godine pronašla među najtraženijim smjerovima nakon logopedije i kriminalistike. Jedan je od smjerova koji sve više i više zanima mlade ljude, ali je naravno i jedan od onih koje je teže upisati.Trenutno se ona može studirati u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, Hrvatskim studijima i Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u Rijeci na Filozofskom kao u Zadru i Osijeku.  

– U Osijeku sam za ponovnih 150 kuna dobila identičan test kao u Rijeci. Ne u smislu identičan da je svako pitanje bilo isto, ali točno se vidjelo da je štancano iz iste, pretpostavljam, knjige, zbirke zadataka, bilo čega. Samo je proširen s testom stranih riječi i izraza. Tako da sam dala 150 kuna i prešla, doslovno, 600 kilometara. Svjesna sam da nisam jedina u tome jer sam razgovarala s djevojkama koje su prošle isto kao i ja, putovale, potrošile brdo novaca, ne samo za psihologiju već i za druge smjerove.

Odmah nakon napisane mature putuju za Zagreb pa u Rijeku te nakon nje za Osijek. Sve to košta, tako da ćete samo za pisanje testova apstraktnog mišljenja, koji je gotovo isti na svakom od fakulteta, morati izdvojiti približno 1000 kuna. Tu su naravno i troškovi puta kao i troškovi hrane, a još ako i autobusi nisu od neke koristi, od određenih fakulteta trebate odustati. Problem je naravno i to gdje ćete odspavati jer ne možete samo putovati iz grada u grad, to se pretvori u život u autobusu ili autu, potrebno je malo i sna. Je li to uistinu potrebno puniti novcem fakultete ili bi se oni trebali pozabaviti novim taktikama kojim bi se osiguralo da stvarno oni najbolji upišu željeni smjer.

– Količina stresa za vrijeme putovanja je bila ogromna. Moglo je bilo što krenuti kako ne treba i prijemni ispit za koji sam se spremala, zajedno sa svim uloženim novcem, propao bi. Samo provođenje sati i sati u automobilu i autobusu bili su vrlo iscrpljujući i fizički i psihički. Moje kolege iz većih gradova, što se toga tiče, u prednosti su, naravno. Nisu morali proći barem jedan dio moje kilometraže, a i sigurna sam da se bilo ljepše probuditi u svome krevetu, pojesti doručak u poznatom okruženju i lagano krenuti prema faksu. Ja sam noći provodila u iznajmljenim sobama, prema mjestima provedbe ispita kretala sam nekoliko sati ranije jer sam se bojala da bih se mogla izgubiti jer ipak dolazim iz malog mjesta, a doručak, ako bih se usudila malo udaljiti od fakulteta, bio je burek u nekoj sumnjivoj kiosk-pekari.

Nakon napisanih prijemnih, na koje ste valjda stigli, slijedi čekanje rezultata svih tih silnih testova pa, naposljetku, i mature i onda više ne znaš u kojem  ćeš gradu završiti. Kada dođu rezultati, žuri na upis na faks koji opet moraš platiti.

Znamo da fakultet nije obavezan, ali…

Sa završenom gimnazijom ne možeš ništa, a u državi je jako teško naći posao samo sa srednjom školom, a kamoli sa završenim fakultetom. Ne kaže se bez veze kako je trnovit put do uspjeha. U ovom slučaju trnje je novac, prijemni, stres, preplavljen put. Što je s onim mladim nadama koje si ne mogu to priuštiti, koji ne mogu otići na sva ta mjesta? Moraju li odustati od cilja i zadovoljiti se onim fakultetom koji im je najbliži? Ovo su pitanja kojim bi se stručnjaci trebali pozabaviti. Na kraju sve se uvijek dobro svrši, prvi ili drugi izbori se u najvećem slučaju upišu i kad vidiš da si na listi na željenom faksu, ljeto može početi.

FOTO: PIXABAY