LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kineziološki fakultet: skupi sport

Za diplomu magistra kineziologije nisu dovoljne samo inteligencija i sposobnost već je potrebna i financijska podloga

Prema švedskom istraživanju, redovito bavljenje sportom može povećati kvocijent inteligencije. Osobe koje se bave sportom potiču fizičku izdržljivost i imaju bolje razvijene govorne i matematičke sposobnosti, prostornu imaginaciju i logičko razmišljanje.

Prema švedskom istraživanju, redovito bavljenje sportom može povećati kvocijent inteligencije. Osobe koje se bave sportom potiču fizičku izdržljivost i imaju bolje razvijene govorne i matematičke sposobnosti, prostornu imaginaciju i logičko razmišljanje.

Kineziološki fakultet glavno je okupljalište profesionalnih sportaša, amatera i rekreativaca. Iako neki podcjenjuju taj fakultet, mnogi ne znaju koliko je potrebno ulaganja, energije, odricanja, volje, ali najviše od svega novca. Prilikom upisa, studenti su dužni potpisati izjavu kako su svjesni troškova koje KIF nosi, kao i ozljede koje im se mogu eventualno dogoditi. Osim troškova školarine, studenti se susreću i s kolegijima koje moraju plaćati. Riječ je o obaveznim kolegijima – skijanju i jedrenju.

Nastava iz skijanja održava se 10 dana u 5. semestru u Sappadi u Italiji, a cijena aranžmana iz skijanja iznosi 3.800 kuna. Jedrenje se održava u 6. semestru u Badlji, na otoku Korčuli, cijena je 2.200 kuna i traje 7 dana. Nastavu plaćaju isključivo studenti. Međutim, postoji određena subvencija koju omogućava Studentski zbor u suradnji s fakultetom, i to onim studentima slabijeg imovinskog stanja, a natječaj se raspisuje prije same terenske nastave. U pravilu je najveća subvencija nešto manja od 1.000 kuna za one najslabijeg imovinskog stanja pa do 200 kuna, ovisno o broju prijavljenih na natječaj. Ostali studenti plaćaju punu cijenu kako bi položili kolegij.

Ostatak nastave održava se u dvoranama na fakultetu, osim atletike i plivanja koji se održavaju u Športskom parku Mladost. Također, nisu svi rekviziti dostupni pa tako studenti sami trebaju kupiti rekete za tenis, stolni tenis, kimono ili tenisice za svaki sport. Kineziološki fakultet ima još jedan nedostatak, a to su menze. Studenti smatraju kako je upravo njima najviše potrebna zdrava hrana zbog napornog programa. Uz to bi se otvaranjem menze znatno smanjile gužve u menzi u Studentskom domu Stjepan Radić.

Osim toga, studenti trebaju biti talentirani za svaki sport. Poznato je da neki atletičari imaju problema sa sportovima s loptom, a visoke i teže osobe s gimnastikom. Zbog toga neki studenti trebaju dodatne satove ili privatne satove kako bi položili predmete. Osim praktičnih dijelova, ima i dosta teorijskih kolegija. Zbog zahtjevnog programa na fakultetu, studenti su često prisiljeni odustati od svojih sportova.

 

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR