LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U posjetu MMA sportskom centru

[VIDEO] Zašto Ultimate Fight nije sport?

Zašto se bave ovim „spartanskim“ sportom, zašto je Ultimate Fight na zlom glasu te zašto kavez u cijeloj priči, doznajte u kratkoj video reportaži nastaloj u suradnji s Televizijom Student.

Zašto se bave ovim „spartanskim“ sportom, zašto je Ultimate Fight na zlom glasu te zašto kavez u cijeloj priči, doznajte u kratkoj video reportaži nastaloj u suradnji s Televizijom Student.

U suradnji s Televizijom Student prošli smo mjesec posjetili MMA sportski centar na zagrebačkoj Ljubljanici, gdje smo prisustvovali jednom treningu sporta koji to nije. Naravno, pričamo o Ultimate Fightu, trenutno najpopularnijem spoju disciplina među muškarcima, a i ponekom ženom.

Ultimate Fight relativno je novija disciplina, a svoj početak doživjela je u Americi 90-ih godina. 1993. godine održan je prvi Ultimate Fighting Championship na kojemu su snage mogli odmjeriti majstori različitih borilačkih disciplina. Početci su nerijetko bili krvavi i brutalni, a zbog tog aspekta zapeli su za oko i američkoj vladi, koja je televizijskim programima i političkim pritiskom počela zabranjivati ovu manifestaciju. Javila se potreba za razvijanjem točno određenih pravila u borbi.

Ultimate Fight je u Hrvatsku došao s Mirkom Filipovićem, a to možete zaključiti i po velikoj količini ljudi koji treniraju ovu disciplinu i navode Cro Copa kao velikog uzora. Ako ste fan UF-a, vjerojatno ste barem jednom posjetili Prvu hrvatsku MMA ligu koja se održava u Westgate Shopping Cityju.

U MMA sportskom centru dočekalo nas je iznenađenje, a to je bio poprilično prorijeđen zrak ispunjen s malo kisika. Stipo Dubravac, član kluba, objasnio nam je kako se tijekom treninga prostor rijetko prozračuje zato što se svi naviknu na ove uvjete i lakše ih podnose tijekom natjecanja. Budući da je UF veoma dinamičan i iznimno naporan sport, nerijetko se dogodi da osoba doista nema puno prostora za disanje. U dvorani za trening postavljena je i pokretna traka s gas-maskom. Uvjerili su nas kako to nije tamo iz perverznih razloga, već da je i to jedan od načina privikavanja na smanjeni dotok kisika.

Uz Stipu smo uspjeli porazgovarati i s trenerom kluba Sašom Zorićem te članovima kluba Stipom Dubravcem, Danijelom Stanićem i Markom Burušićem, koji je bio prvak u lakoj kategoriji 2012. godine, a ove godine planira vratiti titulu. 

Zašto se bave ovim spartanskim sportom, zašto je Ultimate Fight na zlom glasu te zašto kavez u cijeloj priči, doznajte u kratkoj video reportaži nastaloj u suradnji s Televizijom Student, a ako se želite okušati i očeličiti u mješavini disciplina, uputite se na njihovu stranicu. Bonus informacija: UF-om mogu se baviti i cure! 

FOTO: HRVATSKA MMA LIGA