LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tko je taj lik?!

VIDEO: Pozadina Aviciijevog spota za pjesmu „Broken Arrows”

Svojom inovativnošću je dokazao kako se ponekad isplati izaći izvan okvira i pokušati nešto novo.

Svojom inovativnošću je dokazao kako se ponekad isplati izaći izvan okvira i pokušati nešto novo.

U posljednjih nekoliko godina video spotovi su postali veliki trend. Dolaskom VEVO servisa na YouTube počelo je generiranje zarade, a samim time se i izvođači trude imati što zanimljiviji i dirljiviji video uradak koji će predstaviti njihov aktualan singl.

Prije nekoliko mjeseci Avicii, švedski DJ i producent, izbacio je na YouTube video za novu stvar naziva Broken Arrows, a koja se fokusirala na sportaša Dicka Fosburyja. Tko je Dick Fosbury, zašto je bitan za sport i zašto danas atletika ne bi izgledala onako kako izgleda?

Za odgovor na navedena pitanja potrebno se vratiti u pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća. Fosbury je u srednjoj školi razvio interes za skakanjem u vis, tada dominantnoj atletskoj disciplini. Bilo je to doba preskakanja šipke na posve drugačiji način nego što nam je danas poznato atletičari su preskakali šipku lica okrenutoga prema zemlji, a noge su koordinirali individualno. Fosbury se teško nosio s ovakvim načinom skakanja, stoga je počeo eksperimentirati sa skokovima koristeći rupe u pravilima. Kako je pravilo da se skok u vis radi sa samo jednom nogom na podlozi, Fosbury je zaključio kako ne postoje pravila koja propisuju što se smije, a što ne smije raditi prilikom trajanja skoka.

Pronalazeći načine kako da svoj skok napravi koordiniranijim i lakšim, a istovremeno da postigne visinu, razvio je način skakanja u kojem atletičar preskače šipku savijanjem tijela koje je okrenuto leđima prema tlu. Ispostavilo se da ovaj način preskakanja daje odlične rezultate postiže visinu, pridonosi obaranju rekorda i ne troši toliko tijelo. Fosburyjeva srednja škola odlučila se prilagoditi ovom načinu skakanja te su zamijenili inače tvrde podloge s mekšima, kako se sportaši ne bi ozlijeđivali. 

Fosbury, koji sa starom metodom nije uspio preskočiti ni 1,50 metara visine, uskoro je krenuo preskakati visine od 1,90 metara, što je privuklo zanimanje medija. Prvi komentari nisu bili ohrabrujući Fosburyja se opisivalo kao ribu koja se koprca na suhom, a prve fotografije njegova skoka nazvane su najljenijim svjetskim skokom u vis.
1965. godine Fosbury se upisao na Sveučilište u Oregonu, a uskoro je svojim skokom postizao visinu od 2,08 metara. Tri godine kasnije sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Mexico Cityju, gdje je osvojio zlatnu medalju i postigao novi olimpijski rekord skokom od 2,24 metra. Na sljedećim Olimpijskim igrama, popularnost njegovog načina skakanja bila je vidljiva čak 28 od 40 skakača u vis upotrebljavalo je Fosburyjev skok. Danas je njegov skok najpopularnija tehnika skakanja. 

Fosbury je danas aktivan u različitim sportskim udruženjima koji promiču mir u svijetu sporta, a vodi i nekoliko organizacija koje se bave zdravim i sportskim životom. Svojom inovativnošću je dokazao kako se ponekad isplati izaći izvan okvira i pokušati nešto novo.

Današnji rekord za skok u vis za muškarce je 2,45 metara i drži ga Kubanac Javier Sotomayor (rekord je postavljen 1993. godine), a za žene je rekord 2,09 metara postavljen 1987. godine od strane Bugarkinje Stefke Kostadinove.

 

FOTO: FLICKR