LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prvenstva

Sveučilište u Zagrebu s 19 medalja najbolje u Europi u sportu!

Čak 138 sportaša i članova stručnog osoblja predstavljalo je Sveučilište u Zagrebu na europskim studentskim prvenstvima, njih 12. U konkurenciji od 576 sveučilišta njegove su reprezentacije osvojile najviše medalja – njih čak 19 (5 zlatnih, 7 srebrnih i 7 brončanih).

Čak 138 sportaša i članova stručnog osoblja predstavljalo je Sveučilište u Zagrebu na europskim studentskim prvenstvima, njih 12. U konkurenciji od 576 sveučilišta njegove su reprezentacije osvojile najviše medalja – njih čak 19 (5 zlatnih, 7 srebrnih i 7 brončanih).

Sveučilište u Zagrebu na europskom je tronu. Njegove studentske sportske reprezentacije natjecale su se ovog ljeta na europskim studentskim prvenstvima u organizaciji krovne Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA).

Čak 138 sportaša i članova stručnog osoblja predstavljalo je Sveučilište u jubilarnoj 20. obljetnici postojanja EUSA-e. Reprezentacije su se natjecale u 12 od ukupno 21 organiziranog prvenstva i u konkurenciji od 576 sveučilišta osvojile najviše medalja – njih čak 19 (5 zlatnih, 7 srebrnih i 7 brončanih).

Reprezentativci Sveučilišta u Zagrebu ostvarili su golem uspjeh na premijernom izdanju Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima (EUSA Combat 2019), osvojivši čak 13 medalja, čime su zauzeli poziciju sveučilišta s najvećim brojem odličja na tom natjecanju. U vitrini zagrebačkih ekipa tako su se našle četiri zlatne medalje (Karlo Raguž, Lucija Lesjak, Jelena Pehar, Anita Tadić), sve iz karatea, šest srebrnih (Borna Pečko, Luka Skender, Luka Mavračić) – taekwondo, Stjepan Štimac – karate, Elizabeta Crnković, Petar Jaman – kickboxing) te tri brončane (Lea Katarina Gobec – judo, Ivan Vrgoč, Franjo Gucić – taekwondo).

Druga najuspješnija zagrebačka sportska ekipa bila je ženska stolnoteniska reprezentacija, koja je svoje medalje ostvarila na 9. Europskom stolnoteniskom sveučilišnom prvenstvu u Camerinu u Italiji. Ida Jazbec, Klara Cakol, Magdalena Basić i Josipa Zajec osvojile su tri medalje: jednu srebrnu i dvije brončane, i to u ekipnoj konkurenciji i parovima. Zbog gustoga rasporeda studentice su pojedinačno natjecanje stavile u drugi plan.

U još jednom premijernom izdanju EUSA-inih europskih sveučilišnih prvenstava – u rukometu na pijesku, zagrebački studenti osvojili su zlato, a nakon nesretnoga ispadanja u polufinalu djevojke su u borbi za 3. mjesto svladale Sveučilište Tilburg i okitile se brončanom medaljom.

Posljednju medalju u Zagreb donijeli su veslači iz Jankopinga u Švedskoj. Drugo mjesto u jakoj konkurenciji osvojio je dvojac na pariće u sastavu Tomislav Šain i Luka Baričević, inače sparing partneri svjetskih prvaka – braće Sinkovića. Čak četiri drvene medalje osvojili su naši studenti u Švedskoj te je broj medalja za 2019. godinu ostao simboličan – 19.

Od ostalih rezultata, muška sveučilišna reprezentacija u košarci 3x3 osvojila je četvrto mjesto na prvenstvu u Portu, a zahvaljujući pokazanoj igri pozvani su na Svjetsko studentsko prvenstvo koje će se početkom studenoga održati u Kini. Rukometna ženska reprezentacija osvojila je odlično peto mjesto na jakom turniru u Bydgoszczu u Poljskoj, a isti rezultat ostvarila je ženska futsalska reprezentacija na natjecanju u Bragi u Portugalu. Još su na europskim prvenstvima nastupile teniska reprezentacija na prvenstvu u Podgorici u Crnoj Gori i muška reprezentacija na prvenstvu u odbojci na pijesku u Kopru u Sloveniji.

Tri godine nakon povijesnoga uspjeha na Europskim sveučilišnim igrama ESI Zagreb – Rijeka 2016. (European University Games  –  EUG),  kada  je  Sveučilište  u  Zagrebu  proglašeno najsportskijim sveučilištem u Europi, studenti Sveučilišta u Zagrebu zaokružuju 2019. godinu s 19 medalja u vitrini Sveučilišta. Odlična je to najava za predstojeći ESI Beograd 2020, gdje će braniti titulu najboljih.

FOTO: FLICKR