LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Squash: sport koji zahtijeva borbu snage i uma

Studenti pokrenuli najzdraviji sport današnjice

Squash je sport koji se razvio sredinom 19. stoljeća, a popularizirali su ga studenti. Danas se proširo u 180 zemalja svijeta te predstavlja borbu uma, snage i izdržljivosti.

Squash je sport koji se razvio sredinom 19. stoljeća, a popularizirali su ga studenti. Danas se proširo u 180 zemalja svijeta te predstavlja borbu uma, snage i izdržljivosti.

Najzdraviji sport današnjice, squash, nastao je 1822. godine u elitnoj engleskoj školi Harrow School. Sport je dobio ime po mekanoj loptici od gume koja se može gnječiti rukom (eng. squash, gnječiti). Ovaj neobičan sport mnogi povezuju s američkim filmovima u kojima menadžeri nakon napornog radnog dana odlaze zaigrati squash kako bi iz sebe izbacili frustracije i stres. 

Iako se squash počeo igrati već sredinom 19. stoljeća te se vrlo brzo proširio po svijetu, u Hrvatsku je došao relativno kasno. Znatnu popularnost stječe u Engleskoj nakon 1890. godine zahvaljujući studentima, a nakon toga se širi u Sjevernu Afriku, SAD i Kanadu. Do danas se squash proširio u 180 zemalja svijeta te predstavlja borbu uma, snage i izdržljivosti, a od igrača zahtijeva kretanje, brzinu, preciznost i taktiku.

Pravila igre

Squash se može igrati pojedinačno ili u parovima s propisanim reketima i lopticama na terenu konstruiranom po pravilima Svjetske squash organizacije (WSF). Prva pravila donesena su 1922. godine kada je odigrano i prvo službeno prvenstvo za žene. Squash se igra na posebno konstruiranom terenu na prednjem zidu dužine 9,75 m, širine 6,4 m i minimalnom visinom stropa 5,64 m. Igra se reketom i mekom lopticom načinjene od gume, promjera između 39,5 i 41,5 mm.

Smisao igre je reketom udariti lopticu prema zidu tako da je protivnik neće biti u stanju vratiti u skladu s pravilima pa će izgubiti poen. Squash se igra u tri dobivene igre (seta). Set osvaja igrač koji prvi osvoji 11 bodova. Iznimke su kod neriješenog rezultata. Tada igru dobiva onaj koji povede s dva poena razlike. Kod servisa igrač mora jednom nogom stajati unutar service boxa. Ako loptica pogodi prednji zid iznad servis linije te padne u četvrtinu na suprotnoj strani, tada je servis ispravan.

Odabir igrača koji će servirati na početku meča vrši se vrtnjom reketa. Nakon toga uvijek servira onaj koji posljednji osvoji peon. Loptica tijekom igre može najviše jednom pasti na pod. Kao neprihvatljivo ponašanje na terenu smatra se vrijeđanje, zastrašivanje protivnika, bacanje reketa i opasna igra.

Najuspješniji igrači 

Svjetskim squashom od 1982. do 1996. godine dominirali su Pakistanci Jahangir Khan i Jansher Khan. Najuspješniji igrači današnjice su Nick Mattew, Gregory Gaultier i Ramy Ashour. Trenutni prvak svijeta je Nick Mattew.

Hrvatski squash savez

Osnovan je 31. siječnja 2000. godine u Zagrebu. Punopravni je član Hrvatskog olimpijskog odbora, Europske squash federacije i Svjetske squash federacije.

FOTO: WIKIPEDIA