LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jeste li znali?

Studenti osnovali Atletico Madrid, a Chelsea se spominje u nekoliko filmova i pjesama

Ususret prvom polufinalnom susretu nogometne lige prvaka pronašli smo neke zanimljivosti o klubovima.

Ususret prvom polufinalnom susretu nogometne lige prvaka pronašli smo neke zanimljivosti o klubovima.

Nogometni klub Atletico Madrid osnovala su tri baskijska studenata 26. travnja 1903. godine kao podružnicu Atletic Bilbaa. Danas je Atletico Madrid jedan od najtrofejnijih španjolskih klubova.

Najprije se zvao Athletic Club de Madrid, a prvi predsjednik kluba bio je Enrique Allende. Prvi dresovi koje su nosili bili su bijelo-plavi, sa crno-bijelim donjim dijelom, a 1911. godine dresovi postaju crveno-bijeli. 1921. godine klub se odvojio od Atletic Bilbaa, a 1941. godine mijenja ime iz Atletic u Atletico.

U ranim 50-ima Atletico je osvojio dva naslova prvaka pod vodstvom argentinskog menadžera Helenija Herrere. Prvi europski trofej – Kup pobjednika kupova osvojili su 1962. godine pobjedom nad Fiorentinom 3:0, a 1974. godine osvojio je Europski kup prvaka. Najuspješniji predsjednik kluba bio je Vicente Calderón.

U sezoni 1999./2000. pod vodstvom predsjednika Gila, zbog zlouporabe klupskih sredstava, Atletico je suspendiran i pao u Drugu ligu gdje se natjecao sljedeće dvije godine Klupska legenda Aragones svojom trenerskom čarolijom vratio je klub u vrh Prve španjolske lige, a glavni igrač tada bio je mladi Fernando Torres. 2010. godine osvajaju svoj prvi Superkup u pobjedi nad Interom.

"Umirovljenicima" pjesmu posvetio i fan Bryan Adams

Chelsea je osnovan tri godine kasnije od Atletico Madrida, 10. ožujka 1905. godine u pubu Izlazećeg sunca. Najprije su imali nadimak „Umirovljenici“, dok menadžer Ted Drake nije modernizirao klub. Sjedište kluba je u Fulhamu, u Londonu, na stadionu Stamford Bridge koji prima 41.837 sjedala.

Chelsea je osvojio četiri naslova prvaka, sedam FA kupova, četiri Lige kupa i četiri FA Community Shields. Osim toga, osvojio je dva Kupa UEFA, te po jedan UEFA Superkup, UEFA Europsku ligu te Ligu prvaka. Chelsea ima i žensku nogometnu momčad.

2007. godine klub je morao zabraniti navijačima donošenje celera na stadion jer su se suci žalili da bacaju na teren. Klub Chelsea spominje se u par filmova. Najpoznatiji je „The Great Game“ iz 1930. na kojem se nalaze igrači iz tima, a nekoliko scena je snimljeno i na stadionu Stamford Bridgeu. Osim toga, spominje se u filmovima The Football factory i Jhoom Barabar Jhoom.

Osim u filmovima, Chelsea se spominje i u nekim pjesmama. “Blue is the Colour” se navodi kao himna kluba. „On the day that Chelsea went and won the cup” govori o nevjerojatnim zbivanjima na dan kada će Chelsea napokon osvojiti trofej. Pjesmu „We’re Gonna Win“ poznati pjevač Bryan Adams posvetio je klubu čiji je fan, a pjesmu „Blue Day“ izveli su 1997. godine Suggs from Madness i igrači.