LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sport

Studenti olimpijci: Olimpijske igre i sveučilišta imaju neraskidivu vezu kroz povijest

Olimpijske igre, od svojih antičkih početaka do modernog doba, uvijek su bile događaj globalnog značaja. No, osim što privlače vrhunske sportaše iz cijelog svijeta, igre imaju snažnu povezanost s akademskom zajednicom.

Olimpijske igre, od svojih antičkih početaka do modernog doba, uvijek su bile događaj globalnog značaja. No, osim što privlače vrhunske sportaše iz cijelog svijeta, igre imaju snažnu povezanost s akademskom zajednicom.

Olimpijske igre imaju svoje korijene u antičkoj Grčkoj, gdje su se prve igre održale 776. godine prije Krista u Olimpiji. Moderne Olimpijske igre obnovio je francuski pedagog Pierre de Coubertin krajem 19. stoljeća. Prve moderne igre održane su u Ateni 1896. godine, s 241 sportašem iz 14 zemalja.

No, osim što su privukle vrhunske sportaše, Olimpijske igre oduvijek su bile povezane s akademskom zajednicom. Sveučilišta i fakulteti diljem svijeta odigrali su ključnu ulogu u oblikovanju olimpijskih sportaša, pružajući im infrastrukturu, trenere i akademsku podršku.

 

Zabavne činjenice o studentima i Olimpijskim Igrama


Sveučilišni kampusi često su trening kampovi, a mnogi vrhunski olimpijski sportaši upravo najčešće treniraju upravo na sveučilišnim terenima i dvoranama. Sveučilište Stanford, Sveučilište Loughborough u Velikoj Britaniji, ali i brojna druge visokoobrazovne institucije iz cijelog svijeta, poznate su po vrhunskim sportskim objektima i trenerima koji su pripremili mnoge olimpijce.

Možeš li riješiti ovih pet izazovnih pitanja s prijemnih ispita za prestižna američka sveučilišta?


Primjerice, Harvard je dao brojne olimpijce, uključujući osvajače zlatnih medalja. Harold Connolly, koji je osvojio zlato u bacanju kladiva na Olimpijskim igrama 1956. godine, jedan je od poznatih primjera.

Charlotte Cooper, studentica sa Sveučilišta Cambridge, bila je prva žena koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1900. godine u Parizu, i to u tenisu, a na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, gotovo 80 posto američkih olimpijaca bili su trenutni ili bivši studenti sveučilišta.

John B. Kelly Sr., koji je studirao na Sveučilištu Pennsylvania, osvojio je tri zlatne medalje u veslanju (1920. i 1924. godine). Kasnije je postao poznat kao otac glumice i princeze Grace Kelly. Sveučilište Southern California (USC) drži rekord za najviše osvojenih olimpijskih medalja od strane svojih studenata i alumnija, s preko 300 medalja od 1904. godine do danas.

Studenti kineziologije osvojili svjetske titule na dva različita međunarodna natjecanja


Sveučilišta u Cambridgeu i Oxfordu također su neki od primjera s brojnim olimpijcima. Na primjer, Sir Matthew Pinsent, veslač s Oxforda, osvojio je četiri zlatne olimpijske medalje.
 

Sveučilišta iz cijelog svijeta daju uspješne olimpijce


Japansko Sveučilište u Tokiju također je poznato po svojim sportskim programima. Na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju, brojni studenti ovog sveučilišta sudjelovali su kao natjecatelji i volonteri.

Australija je dala mnoge olimpijske sportaše, a Sveučilište u Melbourneu je jedno od vodećih sveučilišta koje podržava sportaše. Cathy Freeman, koja je osvojila zlato na 400 metara na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine, također je bila povezana s ovim sveučilištem.

Sveučilište Notre Dame suspendiralo muški plivački tim zbog kockarskog skandala


Niz uspješnih sveučilišta mogao bi se nastaviti još i dalje, a Olimpijske igre i obrazovne institucije često su isprepletene, jer mnogi sportaši svoj uspjeh duguju resursima i podršci koju su dobili tijekom svojih studija. Sveučilišta i fakulteti ne samo da doprinose akademskom obrazovanju, već i oblikuju buduće generacije vrhunskih sportaša. Ova simbioza između obrazovanja i sporta ključna je za razvoj oba polja te naglašava važnost podrške koju studenti sportaši dobivaju tijekom svojih akademskih i sportskih karijera.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA