LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revolucionarna tehnologija donijet će pomak u proizvodnji sportske opreme

Student osmislio novu tehnologiju koja će pomoći trenerima američkog nogometa

Jake Merrell će svojom novom tehnologijom omogućiti trenerima i medicinskom osoblju da prate broj udaraca koje je igrač primio te koje su oni bili siline.

Jake Merrell će svojom novom tehnologijom omogućiti trenerima i medicinskom osoblju da prate broj udaraca koje je igrač primio te koje su oni bili siline.

Grubi sportovi poput američkog nogometa tjeraju proizvođače sportske opreme da se prilagođavaju i razvijaju nove tehnologije te poboljšavaju svoje proizvode kako bi igrači dobili maksimalnu zaštitu i spriječili ozljeđivanje.

Jake Merrell sa Brigham Young sveučilišta razvio je upravo takvu novu tehnologiju koja će pomoći trenerima, medicinskom osoblju, ali i igračima. Riječ je o „pametnoj pjeni” nazvanoj Xonano, koja bi zamjenila standardnu pjenu koja se nalazi u unutrašnjosti svih kaciga koje koriste igrači američkog nogometa.

„Pametna pjena” koristi nano-čestice kako bi pod pritiskom odašiljala električni signal. Signal bi potom putovao do računala na kojem bi treneri i članovi medicinskog tima ekipe mogli iste sekunde očitati njegovo stanje.

„Čak i ako se igrač pridigne i prividno izgleda dobro, ekipa sa strane terena imala bi podatke o tome kako igrač ipak nije dobro”, istaknuo je Merrell.

Jake je već odlučio prijaviti svoj patent na „Head Health Challenge”. To je natjecanje na kojem organizacija NFL dodjeljuje i do 10 milijuna dolara za svaku inovaciju koja omogućava bolju zaštitu igrača.

Merrell ističe kako se nova tehnologija može primijeniti i na druge stvari osim američkog nogometa. Tako bi njegova „pametna pjena” mogla poslužiti i u sportskoj obući, čime bismo mogli mjeriti koliko opterećujemo svoje zglobove dok trčimo ili hodamo.

Inovacije su potrebne da bismo napredovali u svim poljima života i rada. Kada takve inovacije dođu od studenata, a korisne su za velike mase, ne možemo samo prijeći preko toga. U svakom slučaju želimo puno uspjeha u daljnjem razvoju i adaptaciji ove studentske inovacije.

FOTO: PIXABAY