LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Finale Lige prvaka

Stara Dama protiv najboljeg napada Europe

Berlin će ugostiti dvije najbolje europske ekipe ove sezone. U ovakvoj utakmici favorita nema, a spektakl je zajamčen.

Berlin će ugostiti dvije najbolje europske ekipe ove sezone. U ovakvoj utakmici favorita nema, a spektakl je zajamčen.

U finalu najjačeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu sastat će se Juventus i Barcelona. Obje su ekipe u finalu Lige prvaka potpuno zasluženo, a festival nogometa održat će se u subotu na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Juve i Barca kroz povijest europskih natjecanja sastajali su se nekoliko puta i evo kako su ti susreti završavali.

Europski kup 1985/86

U četvrtfinalnom dvoboju između dvije snažne momčadi slavila je Barcelona s ukupnih 2-1. U prvoj utakmici Barcelona je na stadionu Camp Nou slavila s minimalnom prednošću od 1-0 pogotkom Julia Alberta. U uzvratu Barcelona je povela važnim pogotkom Stevea Archibalda, a zvijezda Juventusa Michel Platini zabio je za 1-1 pola sata prije završetka utakmice. Juventus je do kraja susreta napadao sa svim raspoloživim snagama, no Barca je uspjela izdržati. Tome je pridonio mladi napadač Juventusa Marco Pacione koji je promašio nekoliko izglednih prilika.

Kup pobjednika kupova 1990/91

U polufinalu tadašnjeg kupa pobjednika kupova slavila je Barcelona s ukupnih 3-2. U prvoj, jednoj od onih utakmica zbog kojih se prati nogomet, slavila je Barcelona s 3-1, iako se nije činilo da će utakmica ići u tom smjeru. Juve je poveo pogotkom Pierluigia Casiraghia i činilo se da će važan gostujući pogodak lansirati Juve prema finalu. No, tada se probudila jedna nogometna legenda - Hristo Stoičkov. U svom stilu preokrenuo je rezultat s dva pogotka, a posljednju oštricu u Juventusovo srce zabio je Goikotxea. U uzvratu je Juventus došao do pobjede fantastičnim slobodnjakom neponovljivog Roberta Baggia, no to nije bilo dovoljno.

Liga prvaka 2002/03

Posljednji susret između ove dvije antologijske momčadi odigrao se u ligi prvaka u sezoni 2002/03. U četvrtfinalu se bolje snašao Juventus koji je s ukupnih 3-2 prošao u polufinale. Prva utakmica u Italiji završila je rezultatom 1-1, a u drugoj je nakon produžetaka slavio Juventus koji je igrao s igračem manje. U lavovskoj borbi za Barcu je za vodstvo zabio Xavi Hernandez (u subotnjem finalu lovi rekord kao najtrofejniji igrač svih vremena), a za prolazak Juventusa u polufinale Nedved i veliki Zalayeta u 114. minuti. Juventus je te sezone došao do finala i izgubio u izvođenju jedanaesteraca od talijanskog rivala Milana.

Valja istaknuti kako su se momčadi susrele i davne 1970. u Kupu velesajamskih gradova, a bolji je bio Juventus s rezultatom 2-1 u obje utakmice.

Suarez-Messi-Neymar VS. Tevez-Pirlo-Pogba

U ovogodišnjem velikom finalu Juventus se suprostavlja jednoj od najjačih postava Barcelone ikad. Ono što je prije nekoliko godina bio Ronaldinho, danas je (i više od toga) čudesni Messi. Ono što je danas Messi, za nekoliko godina bit će Neymar koji sada s Messijem čini ubojiti tandem. No, onaj igrač koji je nedostajao Barceloni posljednjih godina je Luis Suarez koji je uz virtuoze poput Messija i Neymara koji zapravo nemaju neku standardnu poziciju već mogu igrati sve od centra prema naprijed jedini pravi centarfor koji je u svakom trenu na pravom mjestu.

S druge strane, na nož Barcinoj lakoj konjici dolazi Juventus predvođen legendarnim maestrom Pirlom, mladim Pogbom i ubojitim egzegutorom Tevezom. U svakom slučaju, bit će to dvoboj velikih nogometnih imena i dvije momčadi koje su uigrane do zadnjih detalja. No, nogometni znalci znaju da su finala Lige prvaka puna taktičkih nadmudrivanja i da su ekipe vrlo oprezne i vrlo rijetko srljaju. S druge strane, Barcelona ne zna sa čekanje i čuvanje rezultata, dok Juventusu takva igra bolje odgovara.

Valja još istaknuti kako će biti zanimljivo pratiti dvoboj između "starih znanaca" Suareza i Juventusovog Chiellinija ukoliko oba igrača budu u startnim momčadima. Suarez je prošlog ljeta na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ugrizao Chiellinija zbog čega je bio kažnjen neigranjem za Barcelonu u prvom dijelu sezone.

FOTO: UEFA