LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet u Zagrebu

Predavanje o japanskom sportskom kulturnom nasljeđu

25. ožujka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu možete poslušati predavanje prof. dr. sc. Lea Rafolta o povijesti japanskih borilačkih vještina.

25. ožujka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu možete poslušati predavanje prof. dr. sc. Lea Rafolta o povijesti japanskih borilačkih vještina.

Katedra za japanologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Veleposlanstvo Japana organiziraju predavanje pod nazivom – Japanski koryu budo kao nematerijalno kulturno nasljeđe.

Predavanje će održati književni povjesničar i komparatist prof. dr. sc. Leo Rafolt u srijedu 25. ožujka, u dvorani D1 Filozofskog fakulteta s početkom u 18:30 sati.

U svojem predavanju, kao veliki poznavatelj japanskih borilačkih vještina, Leo Rafolt izložit će analizu interesantne povezanosti tradicionalnih borilaških vještina (koryu budo) i njihovih suvremenih inačica (gendai budo).

U slobodnom prijevodu, koryu budo označava „staru školu“ borilačkih vještina uspostavljenih prije 1868., odnosno restauracije Meiji.

Tradicionalne borilačke vještine danas se smatraju davnim precima modernih borilačkih sportova kao što su karate, judo, aikido, tae kwon do itd. Analiza koju će predstaviti profesor Leo Rafolt potaknuta je trenutnim postupkom upisa tih tradicionalnih japanskih vještina na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine kao najstarijeg japanskog kulturnog dobra koje se veže uz borilačke vještine.

Svi zainteresirani o ovom predavanju pozvani su da se pridruže i saznaju nešto više o tradicionalnim japanskim borilačkim vještinama. 

FOTO: WIKIPEDIA.ORG