LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kvalifikacije za Euro

Povratak reprezentacija: Velikani u problemima

Diljem Europe ovoga vikenda odigravaju se kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016., a mi vam donosimo pregled nekih od najzanimljivijih susreta.

Diljem Europe ovoga vikenda odigravaju se kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016., a mi vam donosimo pregled nekih od najzanimljivijih susreta.

Nakon gotovo četveromjesečne pauze, diljem Europe odigravaju se kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016.

Iako se čak dvije prvoplasirane momčadi iz svake od devet grupa direktno plasiraju na Euro, mnogi europski velikani nakon samo nekoliko kvalifikacijskih utakmica upali su u probleme koje će nastojati riješiti u narednom reprezentativnom vikendu.

Važna utakmica sve lošijih Nizozemaca

Nakon što su iznenađujuće, ali zasluženo, prošloga ljeta osvojili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, Oranje su uzele samo šest bodova u četiri kvalifikacijske utakice te se trenutno nalaze na trećem mjestu grupe A, iza Češke i Islanda. Po nizozemskim medijima već se postavljaju pitanja Guusu Hiddinku i njegovim izabranicima jer je stanje sve alarmantnije, a u goste dolazi četvrtoplasirana i uvijek opasna reprezentacija Turske.

Zbog ozljeda, ovaj važan susret propustit će dvije najveće zvijezde Oranja – Arjen Robben i Robin Van Persie. I ovaj put, mladi i još uvijek neafirmirani igrači morat će preuzeti veliku odgovornost. U izostanku glavnih zvijezda puno se očekuje od Basta Dosta, napadača Wolfsburga koji je zablistao u posljednjih nekoliko utakmica svojega kluba.

Španjolska i dolazak nove generacije

Kvalifikacijski poraz od Slovačke malo je uzdrmao dvostruke branitelje naslova, koji za vikend dočekuju uvijek opasne Ukrajince. U borbi za drugo mjesto na tablici, Španjolci će krenuti s nekim novim snagama. Veterani Xavi Hernandez, Xabi Alonso i Carles Puyol više nisu u planu, dok je Diego Costa još jednom zbog ozljede otkazao druženje s reprezentacijom.

Trener Vicente del Bosque zato se odlučio na pomlađivanje momčadi koja će, s iskusnom osovinom Iniesta-Busquets-Silva u srednjem redu, probati savladati sve neugodnije Ukrajince. Poznatim licima prvi put priključeni su Vitolo iz Seville te Mikel San Jose iz Bilbaa, dok će se za nastup boriti i Alvaro Morata, Koke, Juan Bernat i Isco kojima su u novoj Španjolskoj namijenjene puno veće uloge.

Uspavana Njemačka protiv Gruzije

Kasni izjednačujući pogodak Lukasa Podolskog protiv Australije sredinom tjedna spasio je Nijemce od još jednog sramotnog rezultata otkad su ljetos u Brazilu suvereno osvojili naslov svjetskog prvaka. Iako se radilo o prijateljskoj utakmici, izabranici Joachima Loewa još jednom su pokazali da nemaju širinu momčadi i igrače koji mogu dostojno zamijeniti glavne zvijezde. Isto tako, udarni igrači još se odmaraju nakon napornog prvenstva te za reprezentaciju pružaju jako slabe nastupe.

Iako favoriti za osvajanje Eura u Francuskoj, Nijemci s osvojenih sedam bodova iz četiri susreta trenutno dijele tek drugo mjesto u grupi D, zajedno sa Škotskom i Republikom Irskom. Iako se očekivalo da će lagano proći skupinu, Nijemci su već pet bodova iza Poljske, tako da je ovotjedni susret protiv slabe Gruzije svakako susret koji moraju pobijediti. 

Vrijeme je da se Ronaldo probudi

Jedan od najvažnijih susreta ovog vikenda bit će odigran u Portugalu, gdje će biti ugošćena reprezentacija Srbije. Obje reprezentacije prosule su tri boda protiv Albanije - Portugalci u domaćem porazu, a Srbi za zelenim stolom, tako da je ovo ključna utakmica za direktan plasman na Euro za obje reprezentacije. Portugalce će predvoditi Cristiano Ronaldo, koji po svojim standardima ima jako lošu godinu. Cijela reprezentacija Portugala u dva dosadašnja domaća susreta protiv Armenije i Albanije uspjela je zabiti samo jedan gol.

Izgubljeni Belgijci na važnom zadatku u Izraelu

Momčad zvijezda kao što su Eden Hazard, Thibault Courtois i Vincent Kompany, nakon izborenog četvrtfinala Svjetskog prvenstva, muku muči s puno slabijim protivnicima. Nakon što su utrpali šest komada Andorcima, reprezentacije Bosne i Hercegovine te Walesa otrgnule su im dva boda, tako da se Belgijci trenutno nalaze na četvrtom mjestu skupine B. U ovoj reprezentativnoj pauzi, Belgija će odigrati dva susreta s bolje plasiranim reprezentacijama Cipra i Izraela, tako da je ovo idealna prilika da se, pretrpana talentom, momčad Marca Wilmotsa probudi i počne igrati nogomet kakav su igrali u Brazilu.

FOTO: PIXABAY