LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Futuristički sport

Osjeti uzbuđenje utrke bespilotnih letjelica

Naredna dva vikenda zagrebačke posjetitelje očekuje bogat program u sklopu festivala novih tehnologija "Brave New World". Svi su sadržaji besplatni, ali je nužna prethodna prijava.

Naredna dva vikenda zagrebačke posjetitelje očekuje bogat program u sklopu festivala novih tehnologija "Brave New World". Svi su sadržaji besplatni, ali je nužna prethodna prijava.

Ako ste u potrazi za dozom adrenalina, svratite ovoga vikenda u prostore HUB385 gdje se održava velika i raznolika prezentacija dronova. Utrke bespilotnih letjelica, koje su i kod nas sve popularnije, u svijetu su posljednji tehnološki trend koji osvaja široku publiku jer svakome pruža priliku osjetiti uzbuđenje utrkivanja kao da sjedi u kokpitu vlastite letjelice.

Foto: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri

Svoje će vještine u upravljanju dronovima profesionalci prezentirati pred gledateljima ove nedjelje, 5. lipnja u velikoj hali koja će biti prilagođena velikom trkalištu sa zaprekama za letjelice koje postižu brzine veće od 100 km/h. Činit će to vješti piloti koristeći kontroler i naočale za virtualnu stvarnost koje zapravo uživo emitiraju video koji snima kamera montirana na prednjem dijelu letjelice. I drugi zaljubljenici u ovaj futuristički sport, kao i svi znatiželjnici, doći će na svoje jer će i sami, uz pomoć stručnjaka, na nekim radionicama moći isprobati upravljati dronom.

Za početnike, ali i one koji žele znati više, majstor za dronove Dino Joldić održat će radionicu koja će polaznike naučiti kako sigurno upravljati bespilotnim letjelicama te im omogućiti da stečeno znanje isprobaju najprije na simulatoru, a potom i u praksi. Posjetitelji će također moći razgledati vrhunske dronove namijenjene za utrke koje će u subotu 4. lipnja izlagati profesionalci. Imat će priliku upoznati se s različitim kategorijama, od mikro do ultra velikih.

Foto: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri

Naveden je samo mali dio sveobuhvatnog programa festivala novih tehnologija Brave New World koji se održava u Zagrebu. Stoga, ako vam se u međuvremenu ne zavrti u glavi od gledanja u dronove, posjetite prvog vikenda tzv. makers fair u predvorju i okolici zgrade. Naime, mladi će makeri i inovatori predstaviti svoje projekte poput robota, startupova za pametno navodnjavanje, parkiranje, turističko razgledavanje, kao i popularnu solarnu klupu, automatiziranu i vjerojatno svjetski najnapredniju košnicu te meteorološku stanicu.

Oni koji se žele okušati u primjeni tehnologija budućnosti iz programa mogu odabrati niz predavanja i radionica namijenjenih svima od četvrte godine nadalje. Naučit će kako uzgojiti biljke u automatiziranom hidroponskom okruženju, programirati dron, koristiti 3D printer, napraviti svoju prvu iOS aplikaciju za IoT uređaj, izraditi unikatne robote, stvoriti vlastitu igru uz Smart Lumies kocke i još mnogo toga. Tvrtka Rimac Automobili prvi put organizira radionicu Osvjetljenja, a polaznici će uz stručnu pomoć svladati vještine lemljenja, rad s tiskanim pločicama i LED diodama te upoznati svijet električnih automobila.

Program Brave New Worlda dostupan je na poveznici. Cjelodnevni boravak bit će ugodniji uz slasne zalogaje koje na licu mjesta pripremaju poznati zagrebački bistroi Wok by Matija, Ginger Sushi i Tutač.

Drugi vikend, od 10. do 12. lipnja, rezerviran je za hackathon, odnosno 48 sati intenzivnog programiranja i rada na prototipovima inspiriranima konceptom pametnih gradova, a najbolji ulaze u šestomjesečni projekt koji će pobjedniku osigurati investiciju od čak milijun kuna. Svi su sadržaji besplatni uz prethodnu prijavu ovdje.

 

FOTO: KOMUNIKACIJSKI URED COLIĆ, LACO I PARTNERI