LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posljedice sporta

Opasnosti boksa: Šaka u glavu uništava mozak i uzrokuje brojne bolesti

Sport koji romantičari nazivaju „slatkom znanošću" ima i svoju gorku stranu. Oštećenja mozga uslijed dugogodišnjeg bavljenja boksom danak su koji velik broj profesionalnih boksača mora platiti.

Sport koji romantičari nazivaju „slatkom znanošću" ima i svoju gorku stranu. Oštećenja mozga uslijed dugogodišnjeg bavljenja boksom danak su koji velik broj profesionalnih boksača mora platiti.

Boks je zasigurno jedna od najpopularnijih borilačkih vještina na svijetu. Poslijednjih dana mogli smo svjedočiti ogromnoj medijskoj pompi dignutoj zbog „borbe stoljeća", u kojoj su Mayweather i Paquiao podijelili golemu svotu od 300 milijuna dolara. Iako su honorari boksača basnoslovni, oni možda i nisu dovoljni za ono što se može dogoditi njihovom zdravlju kao posljedica borbi.

Boks bez šake u glavu jednostavno je nezamisliv. Udarci mogu dosegnuti brzinu i do 50 km/h, što znači da na glavi ili tijelu odsjedne masa od 400 kg.

Dugogodišnje bavljenje boksom može izazvati velika oštećenja mozga. Svaki put kad borac dobije udarac u glavu, stvore se vibracije u mozgu, što znači i podrhtavanje neurona. Neuroni su, inače, stanice koje se ne mogu obnavljati.

Tako poremećeni kemijski procesi u mozgu mogu prouzrokovati mnogobrojne bolesti, od kojih su najgore Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Također, pojavljuju se promjene u ponašanju, kretanju i kognitivnim procesima ozlijeđenih.

Mnogi boksački velikani imali su problema s ozljedama nakon završetaka karijera Veliki Joe Louis patio je od demencije, Sugar Ray Robinson umro je s Alzheimerovom bolešću, dok Muhamed Ali već godinama pati od Parkinsonove bolesti. 

Ipak, uz sve ove činjenice, boks ostaje jedan od najpopularnijih borilačkih spotova. Nije atraktivan kao nekad, ali i dalje donosi ogromnu zaradu. Možda bi boksači savezi diljem svijeta trebali razmisliti o boljoj zaštiti boksača na profesionalnom nivou, Boks, na kraju krajeva, nije tučnjava u kojoj je cilj ubiti protivnika. Veliki Mike Tyson jednom je izjavio kako je boks umjetnost i da je cilj nadmudriti protivnika.

Stari gladijatori borili su se na život ili smrt, ali barem su im njihovi gazde dali da nose kacige. Mogli bi i boksački savezi to omogućiti svojim sportašima.

FOTO: FACEBOOK