LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski tjedan mobilnosti

Održava se besplatna edukacija za bicikliste u blizini studentskog doma

Besplatna edukacija odraslih biciklista provodit će se u trofejnoj dvorani Boćarskog doma (Prisavlje 2) te na otvorenom prostoru poligona autoškole „Klindić” na Prisavlju u subotu, 18. rujna.

Besplatna edukacija odraslih biciklista provodit će se u trofejnoj dvorani Boćarskog doma (Prisavlje 2) te na otvorenom prostoru poligona autoškole „Klindić” na Prisavlju u subotu, 18. rujna.

Jubilarni 20. Europski tjedan mobilnosti (ETM) i ove se godine održava od 16. do 22. rujna u Zagrebu, s ciljem poticanja malih i velikih gradova na uvođenje te promicanje održivih prijevoznih sredstava, u prvom redu bicikala.

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja ETM-a glasi Sigurno i zdravo, uz održivu mobilnost, a udruga Sigurnost u prometu i ambasada Kraljevine Nizozemske, sukladno temi ETM-a, organiziraju i provode besplatnu edukaciju odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u gradskom prometu, pod nazivom Škola bicikliranja 18+, koja će se održati u subotu od 11:00 do 14:00 sati.

Besplatna edukacija odraslih biciklista provodit će se u trofejnoj dvorani Boćarskog doma (Prisavlje 2) te na otvorenom prostoru poligona autoškole „Klindić” na Prisavlju u subotu, 18. rujna.

U edukaciji o osiguranju sigurnosti za bicikliste u prometu će sudjelovati i partneri Nextbike, AŠ Klindić i CKH – gradska organizacija Zagreb.

Na njoj će se obrazložiti važnost bicikala za mobilnost u gradovima, ali i potreba da se bicikliste zaštiti kako bi sigurnije sudjelovali u prometu. Naime, statistički podaci Ministarstva unutarnjih poslova o stradavanju biciklista u prometu u razdoblju od 2011. do 2020. na području Republike Hrvatske pokazuju da je smrtno stradalo 222 biciklista, 3275 ih je završilo s težim, a 7477 lakšim ozljedama.

Ujedno, u prvih sedam mjeseci ove godine poginulo je 14 biciklista, dok ih je u istom razdoblju lani poginulo dvostruko manje. Ponajprije jer je pandemija koronavirusa znatno smanjila mobilnost građana. Iz tih se pokazatelja jasno može zaključiti zašto u MUP-u s pravom svrstavaju bicikliste u visokorizičnu skupinu sudionika u cestovnom, pa i gradskom prometu.

Za sve sudionike edukacije osigurani su korisni pokloni organizatora: Priručnik za bicikliste, Priručnik prve pomoći, zaštitni reflektirajući prsluk i traka, majica, šilt-kapa te poklon-bon Nextbike za korištenje gradskih bicikala.

Zainteresirani se mogu prijaviti imenom i prezimenom na info.kontakt.sup@gmail.com ili dlisicin.sup@gmail.com, odnosno slanjem poruke na 099 805 4040. Zadnji rok za prijave je do petka, 17. rujna, do 20 sati.

FOTO: PR