LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europsko na Studentskom

Odbrojavamo sitno do Europskog prvenstva: par dana dijeli nas od utakmice s Engleskom

Hrvatska prvu utakmicu igra na kultnom Wembleyju protiv Engleske koju je prije tri godine izbacila iz polufinala Svjetskog prvenstva. Hoće li se uspjesi ponoviti, vidjet ćemo u utakmici koja nas čeka 13. lipnja.

Hrvatska prvu utakmicu igra na kultnom Wembleyju protiv Engleske koju je prije tri godine izbacila iz polufinala Svjetskog prvenstva. Hoće li se uspjesi ponoviti, vidjet ćemo u utakmici koja nas čeka 13. lipnja.

Posljednju utakmicu s Engleskom odigrali smo upravo na Wembleyju, u sklopu Lige nacija, Uefinog natjecanja koje ni izbliza nije važno kao Svjetsko pa ni Europsko prvenstvo. Engleska je zahvaljujući Lingardinim i Kaneovim golovima pobijedila iako je Hrvatska povela Kramarićevim golom.  

Hrvatska praktički od Svjetskog prvenstva, uz pokoji rijetki bljesak, jednostavno nema igru. Nastavno na lošu igru u Ligi nacija i kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, sa slabašnom Armenijom, 90. reprezentacijom svijeta, odigrali smo tek 1:1. Drugi protivnik Hrvatske uoči Eura bila je ni više ni manje nego trenutno prva reprezentacija svijeta prema FIFI-inoj ljestvici – Belgija. U  Bruxellesu smo minimalno poraženi, no još više od toga zabrinjava što smo pokazali tek nekolicinu individualnih poteza u režiji Luke Modrića, koji je već uobičajeno svijetla točka naše reprezentacije.  
 
S druge strane, Engleska je za protivnike imala Rumunjsku i Austriju. U obje utakmice Engleska je tek jedva odnijela pobjedu. Marcus Rashford presudio je Rumunjima, dok je za Austriju bio koban Bukayako Saka. Najvažnije što se dogodilo u te dvije utakmice jest ozljeda Trenta Alexander-Arnolda, Liverpoolovog beka koji se ozlijedio u utakmici s Austrijom. 

Engleski izbornik Gareth Southgate možda će samo imati slatke brige jer Dejan Lovren, Domagoj Vida, Duje Ćaleta-Car, Šime Vrsaljko, Borna Barišić i ostatak hrvatske defenzivne linije definitivno neće imati lak zadatak protiv Harryja Maguiera, Johna Stonesa, Kierana Trippiera, Bena Chilwella i drugih. S druge strane, naš napad predvode Ante Rebić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Nikola Vlašić, Ivan Perišić i Josip Brekalo.

Vezna linija je ona u kojoj je Hrvatska možda i u top pet reprezentacija na svijetu, pa se očekuje da se nametnemo u sredini terena na čelu s kapetanom Lukom Modrićem. Tu su još Marcelo Brozović i Mateo Kovačić, koji ne bi trebali imati previše problema protiv Jordana Hendersona, Phila Fodena i Jacka Grealisha s druge strane. Ako se nametnemo u sredini terena, šanse će nam rapidno porasti. 

Ne sumnjamo da će Hrvatska biti iznimno motivirana protiv Engleske na jednom od hramova nogometa – Wembleyju. Englezima su i dalje svježe rane sa Svjetskog prvenstva 2018. s kojeg ih je Hrvatska eliminirala u polufinalu, a oni nešto stariji sjećaju se i kultne utakmice s Wembleya iz 2008. kada smo pogocima Kranjčara, Olića i Petrića pobijedili Englesku 2:3 i time ju ostavili bez Europskog prvenstva. 

Ne preostaje nam ništa drugo nego se nadati da ćemo još jednom, ali samo na terenu, zagorčati život Englezima i to već 13. lipnja 2021. kada je na redu prva utakmica.
FOTO: PIXABAY