LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Englesko nogometno prvenstvo

Nova sezona „Premier League“ pred vratima

Broje se zadnji trenutci prije nego što nogometaši Manchester Uniteda i Tottenhama u 13:45 u subotu krenu u novi premierligaški pohod

Broje se zadnji trenutci prije nego što nogometaši Manchester Uniteda i Tottenhama u 13:45 u subotu krenu u novi premierligaški pohod

Čekanje je gotovo. Nova je sezona najuzbudljivije lige na svijetu pred vratima. Broje se zadnji trenutci prije nego što nogometaši Manchester Uniteda i Tottenhama u 13:45 u subotu krenu u novi premierligaški pohod, a upravo se Crveni vragovi spominju kao jedni od najvećih favorita koji bi mogli skinuti Chelsea s trona.

Ponovno su bili aktivni u ovom prijelaznom roku. Potrošili su ogromnih 100 milijuna eura, a u njihove su redove stigli Bastian Schweinsteiger, Morgan Schneiderlin, Memphis Depay, Matteo Darmian i Sergio Romero. Čini se kako je nizozemski strateg riješio pitanje veznog reda, no još uvijek je njegova momčad tanka na poziciji centralnog braniča, kao i na poziciji napadača.

Wayne Rooney očigledno je prvi izbor u napadu, no poteškoće su moguće ako se engleski reprezentativac ozlijedi. Također, upitan je ostanak Davida de Geeja kojemu je srce vezano uz Madrid i Santiago Bernabeu. United će uz puno muka do titule, no nakon dvije godine vjerojatno je vrijeme da se Crveni vragovi probude iz dubokog sna koji je uslijedio nakon odlaska Sir Alexa Fergusona.

Što se tiče njihovog subotnjeg protivnika, Tottenhama, njegov je cilj ostao isti – kvalifikacija u Ligu prvaka. Mauricio Pochettino za razliku od svoga kolege van Gaala najviše je pojačao obranu dovođenjem Kevina Wimmera, Kierana Trippiera i Tobyja Alderweirelda. Pozitivna je stavka i ostanak ubojitog napadača Harryja Kanea, kojemu ova sezona može biti prekretnica u karijeri ako ostvari učinak sličan onomu u prošloj sezoni.

Arsenal po titulu prvi puta nakon 2004.?

Dolaskom Petra Cecha u redove Arsenala, Topnici su postali veoma ozbiljna momčad koja bi ove godine mogla osvojiti Premier ligu prvi puta nakon 2004. Iskustvo Češkog vratara bit će veoma potrebno mladoj momčadi Arsenea Wengera, no kao i prijašnjih godina momčad iz Londona morat će pripaziti na učestale ozljede. Sezona nije ni krenula, a njen će početak propustiti Jack Wilshere, koji je ponovno obnovio ozljedu gležnja.

Ako Sanchez, Özil, Walcott i ostatak društva budu zdravi tijekom cijele sezone, bez problema mogu do vrha. Kada se govori o plavoj polovici Londona, treba napomenuti da Chelsea nije bio previše aktivan u ljetnom prijelaznom roku. Na klupi Bluesa kao zamjena Courtoisu stigao je Asmir Begović, dok je polovni Radamel Falcao prešao iz Manchestera u London za znatno manju plaću. Upravo se uigranost Mourinhove momčadi spominje kao najveća prednost uoči početka ove sezone te se spominju, naravno, kao glavni favoriti za obranu titule.

Važno je spomenuti kako je dvije godine zaredom Premier ligu zadnji puta osvojio Manchester United, a to je bilo prije sedam godine Težak je posao pred momčadi sa Stamford Bridgea.

Petr Cech
 
FOTO: Facebook
 
 

Kao i njegov prijatelj iz Manchestera, Brendan Rodgers također je puno uložio u svoju momčad ovoga ljeta. Preko 100 milijuna eura Liverpool je potrošio na dovođenje perspektivnih igrača kao što su Firmino, Benteke, Clyne, Ings, Bogdan i Milner. Uz Sturridgea, čiji se oporavak od ozljede očekuje do kraja rujna, Redsi bi mogli imati ozbiljan napadački red, no isto kao i momčad s Old Trafforda, njihovi problemi leže u obrani.

Dejan Lovren nije ispunio očekivanja, dok su Sakho i Toure izazvali znoj na čelima navijača svaki puta kada bi ih vidjeli u početnoj postavi. Ulazak u Ligu prvaka najmanje je što se očekuje od Rodgersa, ali realnost je da bi momčad sa Anfielda trebala biti u borbi za naslov. Upravo zbog te nekonkurentnosti Raheem Sterling prešao je iz Liverpoola u Manchester City u transferu vrijednom 70 milijuna eura, zbog čega se očekuje naslov, ali i bolje igre u Europi.

Čudom je Manuel Pellegrini zadržao svoj posao, no glasine kruže kako vlasnici nemaju bolji izbor nego pustiti Čileanca da vodi momčad još jednu sezonu, kako bi od jeseni 2016. City mogao preuzeti Pep Guardiola, kojemu ugovor sa Bayernom istječe na ljeto sljedeće godine Hoće li biti tako, samo će vrijeme pokazati.

West Ham Slavena Bilića već u problemima

Što se tiče ostalih klubova, Southampton je prošle godine bio veliko iznenađenje, no ove godine ipak je izgubio Clynea i Schneiderlina. Uz dodatak Europske lige, Sveci bi mogli biti u velikim problemima. No, to se pretpostavljalo i prošle sezone, stoga izabranici Ronalda Koemana možda iznenade i budu u borbi za mjesta koje vode u Ligu prvaka. Everton je prošle godine završio na nezahvalnom 11. mjestu, a ove se godine od njih očekuje mnogo više.

Realni im je izgovor bila Europska liga, ali sada izgovora nema. Swansea, Stoke i Crystal Palace nadat će se da mogu nastaviti tamo gdje su stali prošle sezone, ako ne i bolje. Morat će se jako potruditi kako ne bi zapeli u sredini tablice. WBA bi mogao pružiti veliko iznenađenje ponajviše zbog sjajnog napadačkog tandema Lamberta i Berahina, a kada se još uzme u obzir da na klupi sjedi Tony Pulis, ne bi trebali imati puno problema.

Premier League (1)

 

FOTO: Facebook

 

Za nas je veoma zanimljiva situacija u West Hamu, kojeg je preuzeo Slaven Bilić. Hrvatski strateg nije najbolje krenuo s Čekićarima, gdje je ispao u kvalifikacijama za Europsku ligu nakon poraza od rumunjske Astre. Ozlijeda Ennera Valencije Bilića će možda natjerati na dodatnu aktivnost u prijelaznom roku, ali navijači Čekićara sigurno su uzbuđeni dolaskom Dimitrija Payeta iz Marseillea.

Bournemouth moguće iznenađenje sezone

U borbi za ostanak možda ne bi trebalo biti puno razlike u odnosu na prošlu sezonu. Aston Villa je jedva izbjegla odlazak u Championship, a gubitak Delpha i Bentekea ne nudi previše nade u ostanak. Dick Advocaat nevjerojatno je prošle godine spasio Sunderland od ispadanja, a pitanje je može li to ponoviti i ove godine Može li se isto reći za njihove rivale Newcastle, teško je reći.

Lani su nakon odlaska Pardewa u Palace doživjeli užasan nastavak sezone gdje su izvukli živu glavu tek u posljednjem kolu prvenstva. Dolazak na klupu Stevea McClarena i igrača kao što su Georginio Wijnaldum i Aleksandar Mitrović ulijeva nadu navijačima Svraka. Leicester City Andreja Kramarića puno će toga morati napraviti kako se ne bi našao u neugodnoj poziciji kao prošle godine Na klupu je sjeo Claudio Ranieri, a jedina je kvalitetna prinova Shinji Okazaki.

Novi momci u Premier ligi, Bournemouth, mogli bi biti iznenađenje sezone. Njihov trener Eddie Howe odveo ga je do prvoga mjesta u Championshipu prošle, a početak ove sezone, u kojem se u prvih osam utakmica obračunava sa protivnicima svoje razine, pruža veliku nadu. Watford se vratio u Premier ligu sa 11 pojačanja, a na klupi je Sinišu Jokanovića zamijenio Quique Sanchez Flores i tako postao šesti trener u dvije godine

Takva vrsta nestabilnosti mogla bi dovesti Watford do problema. Nakon jedne godine u Championshipu, Norwich se vratio među velike momke. Veliki su pomak napravili tijekom sredine prošle sezone kada je na klupu došao Alex Neil, koji je ovoga ljeta doveo iskusne igrače poput Grahama Dorransa, Youssoufa Mulumbua i Robbie Bradyja. Veliko je i pojačanje Andre Wisdom iz Liverpoola koji je došao na jednogodišnju posudbu.

Nakon ove iscrpne najave ne ostaje ništa drugo nego uživati u čarima nove sezone Premier lige, a u nastavku vam donosimo tablicu gdje predviđamo kako bi mogla izgledati na kraju sezone. 

Premier League tablica

 

FOTO: Screenshot

FOTO: FACEBOOK