LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slabe isplate na Svjetskom prvenstvu za žene

Nogometašice zarađuju neusporedivo manje od nogometaša

Nogmetašice SAD-a neće puno napuniti svoje bankovne račune osvajanjem Svjetskog prvenstva. Između sebe će podijeliti tek dva milijuna dolara.

Nogmetašice SAD-a neće puno napuniti svoje bankovne račune osvajanjem Svjetskog prvenstva. Između sebe će podijeliti tek dva milijuna dolara.

Nogometašice SAD-a u nedjelju su postale najuspješnija ekipa Svjetskih prvenstava za žene tako što su po treći puta podigle trofej namijenjen prvakinjama, nakon što su svladale suparnice iz Japana rezultatom 5:2. No, to neće puno značiti za njihove bankovne račune budući da će dijeliti nagradu od 2 milijuna dolara, koja se dodjeljuje pobjedniku turnira. Usporedbe radi, njihovi kolege iz muške nogometne reprezentacije prošle su godine na SP-u u Brazilu podijelili nagradu od 9 milijuna dolara, a ispali su u osmini finala. Zapravo, svaka momčad koja je sudjelovala na prošlogodišnjem SP-u dobila je 1.5 milijuna dolara, što je samo 500.000 dolara manje od onoga što najuspješnija ekipa ženskog Svjetskog prvenstva dobiva.

Ipak, vidi se napredak što se tiče nagrađivanja najboljih reprezentacija u ženskom nogometu budući da je na prošlom SP-u 2011. godine ukupna isplata za sve ekipe bila 10 milijuna dolara, a ove godine 50 posto više (15 milijuna dolara). Kad je riječ o muškim nogometnim reprezentacijama, stvar je drugačija. Oni su prošle godine u Brazilu raspodijelili 576 milijuna dolara, a Njemačka, koja je osvojila turnir, dobila je čak 35 milijuna dolara.

Utješna nagrada nogometašicama, posebice onima iz SAD-a, može biti velika gledanost. Prema istraživanju Nielsena, inače vodeće svjetske tvrtke za informacije i mjerenje, koja pruža uvid i podatke o tome što ljudi gledaju, slušaju i kupuju, finale ovogodišnjeg ženskog SP-a privuklo je u SAD-u čak 15.2 % kućanstava. Prošlogodišnje muško finale između Njemačke i Argentine privuklo je samo 9.7 % kućanstava, dok je primjerice šesta utakmica ovogodišnjeg NBA finala između Clevelanda i Warriorsa privukla 15.9 % kućanstava u SAD-u. Dakle, ako je vjerovati ovim podacima, ženski je nogomet u Sjevernoj Americi veoma popularan.

Sjećate li se ovih zlatnih pravila nogometa kada smo bili djeca? Najvažnije je bilo čija je lopta


Sada ostaje nada da će FIFA do sljedećeg ženskog Svjetskog prvenstva, koje se odigrava u Francuskoj 2019. godine, riješiti probleme slabe isplate. Također, sljedeće prvenstvo ne smije biti ponovno održano na umjetnoj travi, nego na prirodnoj.

 

Nogometaši Sveučilišta u Splitu osvojili šesto mjesto na europskom sveučilišnom turniru


IZVOR: GOAL.COM
FOTO: TWITTER