LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Već peti slučaj ove godine

Nigerijski nogometaš tragično umro nakon što se srušio na terenu

Lokalni mediji javljaju kako se kapetan T-Teama srušio već nakon 3. minute utakmice, nakon čega je odvezen u bolnicu.

Lokalni mediji javljaju kako se kapetan T-Teama srušio već nakon 3. minute utakmice, nakon čega je odvezen u bolnicu.

Nigerijski branič David Faramola Oniya umro je u subotu nakon što se srušio na travnjak za vrijeme utakmice između njegovog malezijskog kluba T-Team i Kelantana. Imao je 30 godina. 

Lokalni mediji javljaju kako se kapetan T-Teama srušio već nakon treće minute utakmice, nakon čega je odvezen u bolnicu. Izvršni direktor kluba Syahrizan Mohd Zain smatra kako Oniya nije primio liječničku pomoć dovoljno brzo.

„Imao je srčani udar, ali moglo je drugačije završiti. Utakmica je bila slabijeg tempa i nije bilo puno trčanja. Bila je to samo prijateljska utakmica", rekao je tamošnjim medijima. „Naš branič bio je lišen kisika na nekoliko minuta."

Syharizan je rekao kako je utakmica prekinuta nakon 60 minuta kada su saznali da je Oniya umro. Na kraju je izvršni direktor T-Teama još dodao:

„Proglašen je mrtvim 30 minuta nakon incidenta."

Oniya se nedavno pridružio malezijskom klubu, nakon epizoda u Azerbajdžanu i Uzbekistanu. 

Nažalost, ovo nije prvi put da se takvo nešto dogodilo na nogometnim terenima. Nigerijac je zapravo peti igrač ove godine koji je preminuo igrajući nogomet. Najsvježiji slučaj dolazi iz Irske kada je 1. lipnja na terenu umro nigerijsko-irski mladić Shetemi Ayetigbo zbog zatajenja srca. Imao je samo 16 godina, a upravo se njemu u čast održala minuta šutnje na kvalifikacijskoj utakmici između Irske i Škotske, odigrana proteklog vikenda. 

Prvi slučaj ove godine zabilježen je u Belgiji krajem travnja gdje je Gregory Mertens, nogometaš Sporting Lokerena, također umro od zatajenja srca. Imao je 24 godine, a preminuo je tri dana nakon incidenta na nogometnom igralištu. Već početkom svibnja zabilježene su nove žrtve. Ponovno je bila riječ o belgijskom nogometašu, Timu Nicotu, ovoga puta starom 23 godine Također, uzrok smrti bilo je zatajenje srca. Nogometni svijet još se nije oporavio od ovog šoka kada je tri dana poslije umro novi nogometaš. Ovaj put bila je riječ o Argentincu Emanuelu Ortegi, za kojeg je krucijalna bila ozljeda glave koju je zadobio tijekom utakmice. Tragičan svibanj završio je još jedan Argentinac, Cristian Gomez, čiji je život uzelo još jedno zatajenje srca. 

U Hrvatskoj su u zadnjih osam godina nažalost zabilježena tri slična slučaja. Prvo je u rujnu 2007. godine svoj život izgubio 13-godišnji Mateo Vajagić kada se naglo srušio na treningu u školi nogometa NK Varteks iz Varaždina. Unatoč reanimaciji, dječak je preminuo u varaždinskoj bolnici. 

Par mjeseci kasnije, odnosno 3. travnja 2008., poznatiji slučaj nam dolazi iz Zadra kada je Hrvatsku potresla smrt nogometaša Zadra Hrvoja Čustića. Na Stanovima se 29. ožujka igrala druga minuta utakmice između Zadra i Cibalije, kada je nakon dvoboja s protivničkim igračem zadarski nogometaš pao i potiljkom udario u betonski zid. Hrvoje je u bolnicu prevezen bez svijesti, a zadobio je teške ozljede glave. Iste večeri je operiran. Prve prognoze su govorile o uspješnom oporavku, no stanje se naglo pogoršalo i njegov mladi život se ugasio 3. travnja. 

Prije nešto manje od dvije godine, 21. lipnja 2013. godine, preminuo je Alen Pamić, sin trenera Igora Pamića. On se srušio dok je igrao mali nogomet kada ga je izdalo srce. Imao je 23 godine i važno je napomenuti kako je Alen imao problema sa srcem otprije, zbog čega se nekoliko puta već rušio na travnjak. 

FOTO: TWITTER