LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Oaza za ljubitelje sporta u Zadru

Na High 5 festivalu prikazat će se 176 filmova o sportu

U Zadru će se premijerno predstaviti festival sportskih dokumentaraca koji će trajati od 25. do 30. travnja.

U Zadru će se premijerno predstaviti festival sportskih dokumentaraca koji će trajati od 25. do 30. travnja.

Uskoro će ljubitelji sporta moći uživati u obilju dokumentarnih filmova na tu tematiku. Naime, Zadar će 25. travnja biti domaćin High 5 Sport Film & Media Festivala, gdje će biti prikazano 176 filmova s čak pet kontinenata. Na popisu dokumentaraca ističe se film Mirjane Hrge Prvi put, kojem će ovo biti svjetska premijera.

Film Mirjane Hrge posveta je hrvatskim rukometašima koji su na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti osvojili zlatnu medalju. Prvi put prikazat će borbu na terenu te doček Patrika Ćavara, Valtera Matoševića, Zlatka Saračevića, Slavka Goluže, Božidara Jovića i ostalih rukometaša pod vodstvom pokojnog Velimira Kljaića, zvanog Kljun. Osim članova reprezentacije, kao govornici će se pojaviti treneri Hrvoje Horvat i Zoran Gobac te sportski novinari Božo Sušec i Drago Ćosić.

Uz Prvi put, posjetiteljima festivala svakako bi mogao biti zanimljiv film o hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji koja je pobijedila na OI u Londonu,  Barakuda. Riječ je o filmu Petea Radovicha, višestruko nagrađivanom američkom producentu porijeklom iz Zadra. Prije dvije godine, Radovich je predstavio istoimeni dokumentarni film, a ovoga će puta u svom rodnom gradu premijerno predstaviti priču o upornosti i disciplini hrvatskih vaterpolista u dugometražnom izdanju.

Iako je prvi put predstavljen prije godinu dana, film o Kostelićima Gnothi Seauton bit će i sada u centru pažnje. Prikazivao se na preko dvadeset svjetskih filmskih festivala i čak se kandidirao za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Nema sumnje da film Brune Kovačića, koji je snimao 23 godine, neće i ovog puta zasjeniti mnoge druge filmske uratke.

– Osim već najavljenog filma o obitelji Kostelić, vidjet ćemo i film o 120 godina povijesti skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj – rekao je organizator festivala Andrej Maksimović.

Osim što će se u Zadru do 30. travnja prikazivati sportski dokumentarni filmovi, održat će se i dodjela nagrada te priznanja za televizijske sadržaje i produkcije. Posebna priznanja dodijelit će se osobama koje su uvelike doprinijele hrvatskom sportu, kao što su Bruno Orešar, Slavko Rasberger, Eduard Tartaglia i Vlatko Marković. Nadalje, posjetitelje festivala očekuju i izložba fotografija na temu sporta te mnogi drugi zabavni sadržaji koji će doprinijeti promociji sporta i popularizaciji sportskog dokumentarnog filma.

FOTO: FACEBOOK