LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Evander Holyfield – priča o prvaku

Legendarni boksač koji je postao volonter

Mislim da se sve dogodilo zbog moje neobrazovanosti. Zarađuješ puno novca ali ne znaš kako to zapravo funkcionira, ne znaš računati. Davao sam i više nego što sam trebao.

Mislim da se sve dogodilo zbog moje neobrazovanosti. Zarađuješ puno novca ali ne znaš kako to zapravo funkcionira, ne znaš računati. Davao sam i više nego što sam trebao.

Legendarni boksač, Evander Holyfield danas je neki drugi čovjek. Čovjek kojemu je Mike Tyson 1997. godine u ringu odgrizao komad uha danas pomaže beskućnicima u Manchesteru.

Holyfield je u dugoj karijeri zaradio više od 150 milijuna funti, ali tog novca više nema. Većina je otišla na plaćanje triju skupih rastava, uzdržavanje njegove jedanaestero djece i na kockanje.

Posljednjih mjeseci, njegov život sastoji se od posjeta centrima za beskućnike i pučkim kuhinjama diljem Velike Britanije. Kako kaže, volontira jer želi vratiti onima koji su pomogli njegovoj majci da ga prehrani kad je bio dijete.

Danas djed, koji će za trinaest dana napuniti pedeset godina, kaže kako je bio okružen „parazitima” i „pijavicama” koje su ga iskorištavale i grabile komad po komad njegovog bogatstva.

„Mislim da se sve dogodilo zbog moje neobrazovanosti. Zarađuješ puno novca, ali ne znaš kako to zapravo funkcionira, ne znaš računati. Davao sam više nego što sam trebao. Davao sam i davao i davao. Ljudi vas nagovore da činite stvari na koje niste navikli.”

„Moja majka nije znala čitati, kao ni moj otac. Bili su radnici. Ako si im rekao da nešto urade, oni bi to uradili. Nitko mi nije rekao da moram postavljati pitanja. Boksači su pametni danas, nitko neće orobiti braću Kličko.”

Prije godinu dana, Holyfield je želio ući u ring s jednim od dvojice braće, ali obojica su odbili. Vitaly i Wladimir nisu htjeli ući u ring s njim jer nisu željeli uništiti jednog od svojih heroja.

Iako je Wladimir Kličko sinoć obranio naslov teškaškog prvaka protiv Alexandera Povetkina, njegova borba nije izazvala previše interesa izvan istočne Europe. Jednostavno, braća Kličko danas nisu u stanju privući publiku kao što su to nekada radili Holyfield i Tyson sa svim svojim manama.

„U životu teško radiš kako bi došao do uspjeha, ali netko radi jednako teško kako bi ti ga oduzeo”, kaže Holyfield.

Evander Holyfield je rekordna četiri puta postao boksački prvak u teškoj kategoriji.

 

FOTO: FLICKR