LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sport u Hrvatskoj

Kina unaprjeđuje suradnju s Hrvatskom u području sporta i obrazovanja

Hrvatska je prva zemlja koja je započela jedinstvenu sportsku suradnju s Kinom

Hrvatska je prva zemlja koja je započela jedinstvenu sportsku suradnju s Kinom

Usprkos nikad izazovnijim vremenima u kojima samo održavanje međunarodnih suradnji u brojnim područjima predstavlja veliki izazov, najmnogoljudnija zemlja svijeta, Kina, i Hrvatska donose lijepe vijesti. Te dvije prijateljske zemlje na videokonferenciji China – Croatia sports cooperation predstavile su dosadašnje rezultate dugogodišnje suradnje, razmijenile najnovije informacije i najavile proširivanje zajedničke suradnje u području sporta.  
 
Videokonferenciju u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Veleposlanstva Narodne Republike Kine vodio je prof. dr. sc. Damir Knjaz, bivši dekan Kineziološkog fakulteta, član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora te voditelj i koordinator projekata sportske suradnje s Beijing Sport University i NR Kinom. Naglasio je važnost i dobrobiti uspješne suradnje na području sporta i obrazovanja s NR Kinom. Izrazio je želju da obje zemlje postignu izvrsne rezultate na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
 
Novoimenovani kineski veleposlanik Qi Qianjin izrazio je svoje divljenje prema mnogobrojnim sportskim uspjesima malene zemlje Hrvatske u različitim sportovima. Iskazao je i podršku za nastavak i daljnje unaprjeđenje i širenje trenutno uspješne suradnje među prijateljskim zemljama, kako na području sporta, tako i u području obrazovanja. Istaknuo je i značenje nadolazećih Zimskih olimpijskih igara kao glavnog sportskog događaja za cijeli svijet te događaja koji bi trebao biti lišen političkog diskursa i izjava.
 
Na konferenciji su sudjelovali visokorangirani dužnosnici u području sporta i obrazovanja u Hrvatskoj kao što su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sport RH Krešimir Šamija. Govornici su istaknuli važnost uspješne suradnje između NR Kine i Hrvatske u području sporta i obrazovanja. Naglasili su i pojedine početne i značajnije prekretnice tijekom te dugogodišnje suradnje.
 
Hrvatska je prva zemlja koja je započela jedinstvenu sportsku suradnju s Kinom. Svoje povjerenje hrvatskoj sportskoj struci Kina je pokazala prvenstveno u okviru iznimno uspješno provedenog projekta u kojem je svoje mlade sportaše i trenere povjerila hrvatskim stručnjacima kako bi usvojili znanja i usavršili sportske vještine. Tu su i brojni drugi zajednički projekti čije će najavljeno unaprjeđenje bez sumnje donijeti još kvalitetniju i uspješniju sportsku budućnost na radost obiju zemalja.
FOTO: PRESS