LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI SPORT

Hrvatski rukometaši osvojili srebro na Svjetskom studentskom prvenstvu u Rijeci

Na 24. održanom Svjetskom studentskom rukometnom prvenstvu odigrane su utakmice u kojima su studenti iz trinaest zemalja svijeta pokazali zašto je važno ulagati u studentski sport te da studiranje nije samo učenje. Uz sve to velik uspjeh ostvarili su i hrvatski studenti.

Na 24. održanom Svjetskom studentskom rukometnom prvenstvu odigrane su utakmice u kojima su studenti iz trinaest zemalja svijeta pokazali zašto je važno ulagati u studentski sport te da studiranje nije samo učenje. Uz sve to velik uspjeh ostvarili su i hrvatski studenti.

Još uvijek se euforija koja je stvorena osvajanjem svjetskog srebra naših nogometnih reprezentativaca nije stišala, a svakoga dana dolaze nove vijesti o uspjesima naših sportaša. No, da su hrvatski sportaši uspješni ne samo na profesionalnim svjetskim natjecanjima već na istima takvima i za studente, dokazalo je i održano Svjetsko studentsko prvenstvo u rukometu. 

World University Handball Championship (WUC Handball) 2018 održano je u Rijeci, a trajalo je od 30. srpnja do 5. kolovoza. Tako je grad koji je, uz Zagreb, bio domaćin Europskih sveučilišnih igri 2016. godine ovoga puta dobio priliku ali i veliku čast ugostiti najbolje svjetske rukometne studentske reprezentacije. WUC Handball 2018 službeno je natjecanje Svjetske studentske sportske organizacije (FISU). 

Na ovogodišnjem 24. izdanju Svjetskog studentskog prvenstva u rukometu sudjelovalo je devetnaest reprezentacija iz trinaest zemalja od čega je bilo deset muških, a devet ženskih. U ženskoj konkurenciji zlato je odnijela ekipa Japana koja je u finalnoj utakmici bila bolja od Brazila rezultatom 27:19, a svjetsku broncu osvojila je reprezentacija Republike Koreje. Što se tiče pojedinačnih nagrada u ženskom dijelu natjecanja najviše golova postigla je Kim Dayoung (Republika Koreja – 48 golova), najbolja je vratarka španjolska reprezentativka Aalla Rotatexe Maddi, igračicom turnira proglašena je Poljakinja Rosiak Aleksandra, a reprezentacija Japana dobila je nagradu za fair play. Hrvatska ženska studentska rukometna reprezentacija pobijedila je Urugvaj rezultatom 17:39 u borbi za finalni poredak od petog do devetog mjesta. 

Foto: Jan Mastrovic / WUC Rijeka 2018

Muški dio natjecanja donio je uzbudljivo finale, nama posebno jer je u njemu igrala i reprezentacija Hrvatske, no iako naši studenti nisu uspjeli doći do zlata, odigrali su doista odličnu utakmicu. Zlatnu medalju osvojila je reprezentacija Republike Koreje koje je svladala Hrvatsku rezultatom 31:36 i tako nama donijela srebro dok je svjetska bronca pripala Japanu. Do finala su naši studenti došli s drugog mjesta u grupnoj fazi natjecanja, a onda su u polufinalu pobijedili Japan s jednim golom razlike. Osim toga Darko Mršić, igrač Hrvatske, proglašen je najboljim igračem turnira. Ostale pojedinačne nagrade pripale su Rotaru Adrian-Bladutu iz Rumunjske za najboljeg strijelca, nagradu za najboljeg golmana odnio je Okamoto Daisuke iz Japana, a nagrada za fair play otišla je u kineski Taipei. 

Foto: Jan Mastrovic / WUC Rijeka 2018

Na završenoj ceremoniji dodjele medalja prisustvovali su brojni uzvanici i važni gosti, a na kraju je i zastava Svjetske studentske sportske organizacije predana u ruke Patrycje Cyniak, predstavnice Organizacijskog odbora sljedećeg domaćina ovog velikog studentskog natjecanja, grada Lodza u Poljskoj. Tako će se 25. izdanje Svjetskog studentskog rukometnog prvenstva održati 2020. godine, a nadamo se da će i tada naši studenti ostvariti velik uspjeh. 

Kandidaturu za domaćinstvo ovoga natjecanja još je 2015. godine pripremila udruga Riječki športski savez u suradnji s Hrvatskim akademskim sportskim savezom. Da bi sve proteklo u najboljem redu pobrinuli su se volonteri koji su još jednom imali vrlo važnu ulogu i tako pokazali svoju želju za poticanjem i razvojem hrvatskog studentskog sporta. 

FOTO: JAN MASTROVIC / WUC RIJEKA 2018