LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SUBOS

Hrvatska sportska akademska udruga organizira turnir u grapplingu

SUBOS uspješno funkcionira već dugi niz godina, a posebno valja istaknuti uspjeh iz 2018, kada su članovi spomenute udruge osvojili Prvenstvo Hrvatske u grapplingu.

SUBOS uspješno funkcionira već dugi niz godina, a posebno valja istaknuti uspjeh iz 2018, kada su članovi spomenute udruge osvojili Prvenstvo Hrvatske u grapplingu.

Hrvatska akademska sportska udruga, SUBOS, krajem ovog mjeseca, točnije 28. siječnja, organizira Open turnir u grapplingu. Natjecanje će se održati u dvorani Martinovka, i to u seniorskom, juniorskom, kadetskom te dječjem uzrastu. Više o načinu prijave i rasporedu po težinskim kategorijama možete saznati ovdje.

Za one koji nisu upoznati s tim zanimljivim borilačkim sportom, riječ je borbi koja se prakticira po tzv. sistemu prsa u prsa. Grappling je zapravo inačice popularne brazilske Jiu-Jitse, kontaktnog sporta u kojem je cilj natjerati protivnika na predaju pomoću raznih zahvata i poluga. Za razliku od Jiu-Jitse, grappling se prakticira bez kimona. 

Što se tiče ranije spomenute udruge SUBOS, ona s radom započinje 2001, kada je u sklopu nastave Tjelesnog odgoja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva osnovana sekcija za samoobranu. Sekcija je brojala dvadesetak članova, a pohađali su je studentice i studenti s FER-a. Krajem 2004. godine, Ilija Ćavarević, Mate Omazić i Saša Žigić, tada studenti, a danas diplomirani inženjeri elektrotehnike, osnivaju studentsku udrugu kojoj daju naziv SUBOS te počinju sa stvaranjem najveće studentske sportske udruge u Republici Hrvatskoj kroz koju je prošlo doslovno tisuće i tisuće mladih.

SUBOS uspješno funkcionira već dugi niz godina, a posebno valja istaknuti uspjeh iz 2018, kada su članovi spomenute udruge osvojili Prvenstvo Hrvatske u grapplingu.

Jedan od istaknutih članova SUBOS-a svakako je Donat Matek, ujedno i glavni organizator turnira kojeg smo najavili na početku članka. 

Prvi puta organiziramo SUBOS Open i želimo stvoriti tradiciju da na početku svake godine krajem prvog mjeseca imamo taj turnir. Natjecanja u prvom mjesecu specifičnog su značaja u bilo kojem sportu, jer zahtijevaju od sportaša predanost treningu tijekom blagdana i praznika. To znači da malu prednost imaju oni sportaši koji sa strašću i ljubavlju pristupaju svom sportskom životu – rekao je Matek za Fight Site.

FOTO: FACEBOOK/DONATMATEK