LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europsko na Studentskom

Hrvatska – Španjolska: Protiv Furije za četvrtfinale Europskog prvenstva

Donosimo komentar novinara Tomislava Volarića na utakmicu Hrvatske i Španjolske u Kopenhagenu do koje nas dijeli svega par sati.

Donosimo komentar novinara Tomislava Volarića na utakmicu Hrvatske i Španjolske u Kopenhagenu do koje nas dijeli svega par sati.

Vatreni su uspjeli pobijediti Škotsku, a pritom su napokon izgledali kao momčad koja barem donekle ima glavu i rep. S obzirom na ulogu koju je imao u razdoblju od Svjetskog prvenstva naovamo, mnogi su Nikolu Vlašića vidjeli u prvih jedanaest na ovom prvenstvu. Međutim, Vlašić je pravu priliku dočekao tek u trećoj utakmici, i odmah ju je iskoristio na najbolji mogući način.

Pogotkom u 17. minuti Vlašić je Hrvatskoj odškrinuo vrata osmine finala, a unatoč pogotku McGregora u 42. minuti, na krilima Modrića, te posebno Perišića uspjeli smo pobijediti u utakmici u kojoj nismo smjeli kalkulirati. Modrićev gol iz 62. minute jedan je od najljepših u dosadašnjem dijelu prvenstva i upravo je naš kapetan izveo i korner u 77. minuti koji je u pogodak pretvorio Ivan Perišić, zbog čega smo dospjeli do nadolazeće utakmice sa Španjolskom.  

To nam je bila prva pobjeda protiv Škotske u povijesti, koja je omogućena ponajprije time što je Dalić odustao od nebuloznih postavljanja Rebića u vrh napada i Kramarića na krilu. Umjesto Kramarića i Brekala koji su započeli utakmicu protiv Češke u prvih jedanaest našli su se Brozović i Vlašić, Petković je u napadu zamijenio Rebića, a najveće iznenađenje u sastavu je bio Juranović na desnom boku umjesto standardnog Vrsaljka.  

Juranović je odigrao veoma dobru utakmicu, kao i svi koji su dobili priliku, što bi u normalnim okolnostima značilo da ćemo na Španjolsku krenuti u istom ili veoma sličnom sastavu kao protiv Škotske. Međutim, za utakmicu sa Španjolcima zbog žutih kartona otpao je Lovren, a ostali smo i bez Perišića, našeg ponajboljeg igrača dosadašnjeg djela prvenstva. Naime, Perišić je COVID-pozitivan te se trenutno uz tek blaže simptome nalazi u samoizolaciji.  

Pomalo je nevjerojatno da se treće Europsko prvenstvo u nizu susrećemo sa Španjolcima. U protekla dva susreta pobjedu je jednom odnijela Hrvatska, a jednom Španjolska. Pod vodstvom Slavena Bilića 2012. Vatreni su poraženi 0:1, a Španjolska je te godine postala europskim prvakom. Međutim, u idućem susretu 2016. pod vodstvom Ante Čačića odnijeli smo pobjedu, a Perišić koji će nam nedostajati u današnjem ogledu tada je odigrao jednu od najboljih utakmica za reprezentaciju. Današnji susret nam je prvi u nokaut fazi. Ukupno smo protiv Španjolske odigrali devet utakmica te smo pritom upisali tri pobjede, jedan remi i četiri poraza.  

U posljednjem međusobnom susretu koji se odigrao u sklopu Lige nacija na Maksimiru, Hrvatska je pobjedom 3:2 barem malo ublažila katastrofalan poraz 6:0 koji smo doživjeli prije toga. Luis Enrique, koji će i sutra s klupe voditi Furiju, u Elcheu je našem izborniku Zlatku Daliću nanio najteži poraz u karijeri, no tadašnja španjolska momčad jedva da se može nazvati istom momčadi. Španjolska je pomladila roster, a u cijelom nizu izvrsnih mladih igrača nama je najpoznatiji i najdraži Dani Olmo, koji se nogometno izgradio na travnjacima HNL-a. Koliki trag su Zagreb i Hrvatska ostavili na Olma možda se i najbolje očituje u činjenici da je na press konferenciji uoči utakmice na veoma dobrom hrvatskom odgovarao na novinarska pitanja.  

Za očekivati je da će Španjolska i protiv nas kao i uvijek stvarati visoki pritisak uz izraženi posjed lopte. Ključna bitka odigrat će se u veznom redu, gdje naši Modrić, Kovačić i Brozović moraju nametnuti svoj tempo i usporiti protok španjolske lopte. Luis Enrique izjavio je kako od Hrvatske očekuje da će se povući i tražiti svoje prilike u brzoj tranziciji, a probranim riječima govorio je o Luki Modriću, naglasivši da će posebno paziti na njegove udarce vanjskim dijelom noge. 

Hrvatska će u Kopenhagenu konačno imati i podršku navijača koja je u ranijoj fazi prvenstva izostala uslijed COVID mjera koje su na snazi u Engleskoj i Škotskoj u kojima smo do sada igrali. Na Parkenu se večeras očekuje više tisuća hrvatskih navijača koji stižu čarterima iz cijelog niza hrvatskih gradova. Sve ulaznice namijenjene našim navijačima razgrabljene su u nekoliko minuta, te će naši navijači sigurno dati svoj obol.  

Očekivani sastav jest: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta – Car, Gvardiol – Modrić, Brozović, Kovačić – Vlašić, Petković, Brekalo (Rebić).   
FOTO: HNS/FACEBOOK