LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europsko na Studentskom

Hrvatska – Češka: utakmica u kojoj Vatreni moraju pobijediti

Novinar Tomislav Volarić donosi osvrt na utakmicu Hrvatske i Engleske, ali i komentar na predstojeću utakmicu Hrvatske i Češke koja će se odigrati u Glasgowu u petak, 18. lipnja, u 18 sati.

Novinar Tomislav Volarić donosi osvrt na utakmicu Hrvatske i Engleske, ali i komentar na predstojeću utakmicu Hrvatske i Češke koja će se odigrati u Glasgowu u petak, 18. lipnja, u 18 sati.

Iako ni oni najoptimističniji nisu očekivali da će Hrvatska rasturiti Englesku, razočaravajuće je što smo odigrali još jednu u nizu lošijih utakmica, bez jasnog cilja i plana, što se očitovalo samim pogledom na postavu koju je Dalić izveo na Wembleyju, a zatim i pokazalo konačnim rezultatom 1:0 za Englesku.

Dalić se odlučio za 4-3-3, s Joškom Gvardiolom na lijevom beku, devetnaestogodišnjakom koji je ovim nastupom postao najmlađim nogometašem koji je zaigrao za Hrvatsku na velikom natjecanju. Time je srušio rekord Matea Kovačića sa Svjetskog prvenstva u Brazilu, a upravo su njih dvojica jedne od rijetkih svijetlih točki utakmice s Engleskom. Taktičke impostacije Zlatka Dalića izazivaju upitnike nad glavom čak i običnih laicima. 

U formaciji 4-3-3 dojam je kao da se na silu moralo napraviti mjesta za Kramarića, igrača koji u Bundesligi, jednoj od najjačih liga svijeta te postiže dvadesetak pogodaka godišnje. Protiv Engleske on se našao na desnom krilu, gdje je puno snage trošio na zatvaranje Trippiera i pomaganje Vrsaljku u obrambenim zadatcima, što ne bi trebao biti njegov primarni zadatak. Kramarić je trenutno naš najbolji golgeter, tip igrača koji zna namirisati šansu za gol, što i sam Dalić zna, zbog čega će protiv Češke Kramariću, ako se nađe među prvih jedanaest, vjerojatno biti dodijeljena neka smislenija uloga.  

Osim Kramarića, i Rebić se našao u nešto drukčijoj ulozi nego inače, barem što se tiče reprezentacije gdje uglavnom igra na poziciji krila. Bruno Petković nije igrač koji traži dubinu i utrčavanja u prostor, a Dalićeva je namjera bila to naći u Rebiću, koji to nije uspio napraviti kraj engleske obrane protiv koje je često bio usamljen, s dvojicom igrača na leđima. 

Očito je kako u napadu imamo već i učestale probleme, na što ukazuje činjenica da smo u proteklim utakmicama momčadima Armenije i Cipra dali po jedan gol, a Sloveniji, Belgiji i Engleskoj niti jedan. Izuzetak je tek Malta koju smo pobijedili 3:0, što i nije preveliko ohrabrenje kad znamo da Hrvatska ima status aktualnog viceprvaka svijeta. 

Ipak, poraz protiv Engleske nije tragedija, pogotovo pod pretpostavkom da u preostale dvije utakmice odnesemo pobjedu protiv Češke i Škotske, što je itekako realno. Protiv Češke više nemamo što čekati, Dalić mora preuzeti više rizika, pogotovo jer se očekuje da će nas Češka dočekati u gustom obrambenom bloku. Nikola Vlašić jedan je od onih koji se sigurno može nadati mjestu u prvih jedanaest, koji svojom prodornošću, driblinzima i stvaranjem viška može dati veliki doprinos probijanju češkog obrambenog bloka. Protiv Engleske je često bio dojam kako nam fali fizičke snage u kontakt igri, a Vlašić je igrač kojemu je duel igra jedan od najjačih segmenata igre.  

Daliću će vjerojatno na raspolaganju biti i oporavljeni Lovren, koji bi trebao na stoperskoj poziciji trebao zamijeniti Ćaletu – Cara, kao i Barišić koji će u slučaju da bude igrao sa 100% snage vjerojatno zamijeniti Gvardiola na lijevom beku. Modrić i Kovačić su sigurni u veznoj liniji, kao i Perišić na krilu. Uvođenje Vlašića i ostanak Kovačića u prvoj postavi znači da bi se Brozović, inače standardni prvotimac, mogao naći na klupi, kao i Kramarić, umjesto kojeg bi napad mogao predvoditi Petković. 

Svjestan načina na koji Češka igra, Dalić bi formaciju mogao vratiti u 4-2-3-1, što je puno karakterističnija postava od 4-3-3 koju smo igrali protiv Engleske. Dakle, moguća je sljedeća postava: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta – Car (Lovren), Gvardiol (Barišić) – Modrić, Kovačić – Rebić, Vlašić. Perišić – Petković.
FOTO: FACEBOOK/HNS