LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Domorodačke igre 2015.

FOTO: Olimpijada za domoroce u Brazilu

Domorodačke igre 2015. održavaju se u Brazilu. U igrama sudjeluje oko 2000 natjecatelja iz više od 20 država.

Domorodačke igre 2015. održavaju se u Brazilu. U igrama sudjeluje oko 2000 natjecatelja iz više od 20 država.

Vrela poljoprivedna unutrašnjost Brazila, grad Palmas, na devet dana postaje okupljalište natjecatelja autohtonih kultura nasuprot onih europskog podrijetla. Oko 2000 natjecatelja iz više od 20 država natječu se u sportovima kao što su nogomet, streličarstvo, bacanje koplja, nošenje kladiva i xiknahiti – igra slična nogometu, ali se igra na sve četiri i samo s glavom.

Za razliku od Olimpijskih igara, ovdje nije cilj pobijediti i osvojiti medalju, već se nastoji podići svijest o autohtonim kulturama diljem svijeta. Igre se događaju u trenutku kada se zbivaju prosvjedi protiv PEC215 – ustavnog amandmana kojim bi se ugrozile ionako ugrožene authotone zajednice u Brazilu.

Podatak Misijskog vijeća Katoličke Crkve za starosjedilačke narode (Cimi) pokazuje nam kako je 138 ljudi poginulo u sukobima oko zemlje prošle godine, što je porast od 130% u odnosu na 2013. godinu. 

– S obzirom na kontekst trenutačne situacije u Brazilu, mi smo jako kritični prema ovim Igrama. – govori  Cléber Buzzato, izvršni tajnik Misijskog vijeća Katoličke Crkve (Cimi), i nastavlja: – Vlada pokušava promovirati ideju da slavimo autohtone narode, dok su u stvarnosti njihova prava i njihova tijela pod napadom.

Usprkos političkim problemima u državi, Igre služe domorodačkim narodima da se malo zabave i bar na tren zaborave na sve probleme koje imaju. Tako se i Pique Kuikoro usredotočio na igru potezanja konopa i za svega 40 sekundi sa svojom ekipom savladao je Amazonske protivnike. 

– To je stvarno jednostavno, da biste pobijedili, morate ostati pripremljeni, disati u pravom trenutku te držati noge usađene u pijesak. – rekao je Kuikoro.

Da biste doživjeli cijelu atmosferu ove Olimpijade domorodaca 2015., pripremili smo vam fotogaleriju.

FOTO: GUARDIAN