LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veslački spektakl

FOTO: 19. Regata Sveti Duje – u studentskoj utrci pobjedu protiv Aachena odnijelo Sveučilište u Splitu

Kao vrhunac događaja, na Rivi je održana repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine u kojem je Hrvatska bila bolja od Velike Britanije.

Kao vrhunac događaja, na Rivi je održana repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine u kojem je Hrvatska bila bolja od Velike Britanije.

U sunčanoj atmosferi splitske Rive koja je danas ugostila europske veslače svjetske klase, održana je 19. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje. U prvoj studentskoj utrci između Sveučilišta u Aachenu i Sveučilišta u Splitu, pobjedu je odnio domaćin uz srdačan pljesak publike na Rivi.

Uslijedio je dvoboj legendi Cambridgea i Splita, u kojem su pobjedu tijesno odnijeli gostujući veslači. Kao vrhunac događaja, na Rivi je održana repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine.

Prvo zlato s Europskih sveučilišnih igara stiglo u džudu. Studenti briljirali i u kickboxingu



Bila je to jedinstvena prilika za zlatnu posadu Velike Britanije i brončanu posadu Hrvatske da ponovno ukrste svoja vesla. U do kraja napetoj finalnoj utrci 19. Regate Sveti Duje, a na veliko zadovoljstvo okupljenih Splićana i njihovih gostiju, slavili su domaćini s 13 stotinki prednosti. Veslači su zatim preselili na Peristil gdje je u predivnom ambijentu povijesnog dijela grada Splita održana dodjela odličja koju su uveličali predstavnici organizatora i uzvanika: rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Započele su Europske sveučilišne igre 2024., provjerite koja hrvatska sveučilišta nastupaju


Legendama Splita priznanja je dodijelio predsjednik HVK Gusar, Ivica Botica, a gostima iz Cambridgea, saborski zastupnik i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ante Bačić. Legendama Sydneyja medalje je uručio savjetnik Ministrice turizma i sporta Josip Pavić, a zlatna odličja proslavljenom hrvatskom osmercu iz Sydneyja, uručio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

U osmercu Velike Britanije koji je 2000. godine ovjenčan zlatnim olimpijskim odličjem, bio je i legendarni Luka Grubor, član Organizacijskog odbora Regate, legenda Oxforda i HVK Gusar koji je istaknuo:

– Predivno nam je biti ovdje u Splitu, vidjeti se s ekipom s kojom smo bili veliki rivali. I moram reći da u Splitu, na domaćem terenu smo možda morali izgubiti danas. Cijeli život se utrkujemo i već na prste jedne ruke znam kad me Boraska dobio i ovo isto ide u teku, neće se zaboraviti. Moramo biti možda u još malo boljoj formi. 

U organizaciji ovog događaja sudjelovalo je gotovo 250 osoba u različitim ulogama, od organizatora, partnera, veslača, studentica, studenata, volontera i brojnih prijatelja Regate Sveti Duje koji iz godine u godinu žive ovu manifestaciju, Rivu, Split, Dalmaciju.

FOTO: ANTE MANDIĆ