LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Deseta godišnjica najvećeg amaterskog kluba u Engleskoj

F.C. United of Manchester - priča o pobjedi nad modernim nogometom

Osnovali su vlastiti nogometni klub po uzoru na navijače Wimbledona. Sljedećeg će mjeseca biti deset godina otkako su osnovani, a tada vjerojatno nisu ni sanjali da će biti toliko blizu profesionalnoj engleskoj ligi.

Osnovali su vlastiti nogometni klub po uzoru na navijače Wimbledona. Sljedećeg će mjeseca biti deset godina otkako su osnovani, a tada vjerojatno nisu ni sanjali da će biti toliko blizu profesionalnoj engleskoj ligi.

FC United of Manchester osnovan je 14. lipnja 2005. godine, te je isključivo u vlasništvu navijača.

Ovaj amaterski klub osnovali su sada već bivši simpatizeri Manchester Uniteda zbog toga što je Malcolm Glazer, američki biznismen iz savezne države New York, odlučio uplesti svoje prste u budućnost jednog od najuspješnijih klubova na svijetu.

S njime je došao i dug od 558,9 milijuna funti, ali i povećanje sezonskih ulaznica za 30% (s 494 funte na 665). Danas iznosi čak 705 funti, što je nešto više od 7000 kuna. Zbog toga su mnogi navijači odustali od obnavljanja svojih godišnjih ulaznica i započeli s bojkotom klupskih proizvoda. Unatoč tome, danas postoje mnoge povezanosti s najtrofejnijim engleskim klubom.

– Ako pogledate ime kluba, boje u kojima igramo i odakle dolazi većina navijača, postoji povezanost s Manchester Unitedom zato što smo mi nekoć bili navijači Manchester Uniteda. – za BBC je izjavio Adam Brown, jedan od članova osnivača kluba. 

Glazera nisu uspjeli zaustaviti, ali su uspjeli napraviti nešto što rijetko kome uspije. Osnovali su vlastiti nogometni klub po uzoru na navijače Wimbledona. Prošlo je mjesec dana, a preko 4000 navijača uplatilo je 100 000 funti na račun kluba. Čak je i oko 900 potencijalnih prvotimaca došlo na probu kako bi igrali za novoosnovani klub. Sljedećeg će mjeseca biti 10 godina otkako su osnovani, a na početku vjerojatno nisu ni sanjali da će biti toliko blizu profesionalnoj engleskoj ligi.

Svoje su putovanje započeli na najnižoj stepenici engleske nogometne piramide sezone 2005/06, a sveukupno su uspjeli osvojiti tri prvenstva, dva kupa, te su ukupno upisali četiri promocije u viši rang i to sve pod vodstvom istog trenera – Karla Marginsona.

Jedan trener toliko dugo vremena, zvuči poznato, zar ne? godine 2010. postigli su možda najveći uspjeh u svojoj povijesti, kada su u prvoj rundi FA kupa uspjeli, s rezultatom 3:2, izbaciti tadašnjeg trećeligaša Rochdalea, ali su putovanje završili sljedeće runde, nakon poraza od Brightona.

Bilo kako bilo, svoju petu promociju probat će ostvariti sljedeće sezone, nakon što su prošlog mjeseca osvojili 7. englesku ligu, ali ovoga će puta domaće utakmice igrati po prvi puta na vlastitom stadionu zvanom Broadhurst Park, a kako izgleda pogledajte ovdje.

FC United od svog je osnutka domaće utakmice igrao na šest različitih terena, a sada napokon imaju svoj dom. Stadion nije mnogo koštao, samo 6,5 milijuna funti. Grad je izdvojio oko 1,3 miljiuna, dok su navijači skupili 2,3 milijuna funti. Ostatak su financirali razni fondovi za razvoj sportova. Na njegove tribine stane više od 3000 navijača, a premijerna utakmica za otvaranje stadiona odigrat će se 29. svibnja i to ni manje ni više nego protiv Benfice.

Ovaj datum nije slučajnost jer su portugalski giganti upravo na taj dan 1968. godine igrali finale Europskoga kupa s Manchester Unitedom. Sir Matt Busby, George Best, Sir Bobby Charlton i ostali uspjeli su osvojiti, prvi ikada, europski trofej za „Crvene vragove“ protiv Eusebia i društva. 

Danas su svijet preuzeli razni agenti i njihovi razmaženi klijenti nogometaši, kao i prljavi vlasnici. Navijači FC Uniteda pokazali su ono što danas rijetko postoji, a to su briga i ljubav za onim pravim istinskim nogometom.

Prije deset godina, kada je Glazer preuzeo možda njihovu najveću ljubav u životu i učinio s njom što ga je volja, svijet im je bio razoren. Uspjeli su ostvariti da cijela zajednica diše za nekim drugim klubom koji je njihov proizvod. Mogu biti ponosni na to što su napravili, te su poslali jasnu poruku modernom nogometu kako postoje i drugi putovi za uspjeh.

Primjer u Hrvatskoj – MNK Futsal Dinamo

U proljeće 2014. godine Bad Blue Boysi došli su na ideju osnivanja vlastitog malonogometnog kluba, s obzirom da su represija i velik broj zabrana udaljili mnoge sa stadiona Maksimir. MNK Futsal Dinamo osnovan je 2012. godine, a BBB su, umjesto osnivanja potpuno novog kluba, odlučili preuzeti vođenje ovoga kluba u svim segmentima osim sportskog.

„Klub je „vlasništvo“ svih članova, bez uvijanja i bez birokratskih/pravnih smicalica i trikova. Klub vode članovi/navijači i on je iznad svakog pojedinca. Onog trenutka kada navijač postane članom, on postaje jedan od „vlasnika“ koji ima pravo odlučivati i kreirati razvoj kluba”, stoji na službenoj stranici kluba. 

Dinamo trenutno igra kvalifikacijske utakmice za ulazak u 1. hrvatsku malonogometnu ligu, te je sve izvjesnije kako će ući u najviši rang natjecanja. 

FOTO: FACEBOOK