LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt „We Care”

Europska komisija odobrila Kineziološkom fakultetu 400 tisuća eura za prevenciju ozljeda

– Svoj trenerski rad na sportskim terenima i znanstveno-stručni na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu odlučila sam posvetiti unapređenju brige za sportaše, i to osobito na području prevencije ozljeda. – istaknula je doc. dr. sc. Cvita Gregov.

– Svoj trenerski rad na sportskim terenima i znanstveno-stručni na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu odlučila sam posvetiti unapređenju brige za sportaše, i to osobito na području prevencije ozljeda. – istaknula je doc. dr. sc. Cvita Gregov.

Kako bi odgovorio na problem koji do sada nije zadovoljavajuće riješen u sportskom sustavu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu osmislio je međunarodni projekt We Care koji će u naredne dvije godine diljem Hrvatske, Slovenije i Srbije udariti nove temelje kada je u pitanju sveobuhvatna briga i razvoj vrhunskih sportaša. Europska komisija odobrila je čak 400 tisuća eura za njegovu realizaciju te takvim velikim korakom iskazala povjerenje začetnici projekta doc. dr. sc. Cviti Gregov i njezinim partnerskim timovima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Španjolske, Islanda, Norveške i SAD-a.
– Hrvatski sportaši godinama nižu nevjerojatne svjetske sportske uspjehe, no kada je u pitanju trnovit put do samog vrha, često se zapravo nemaju kome obratiti. Tako najčešće vlastitim snalaženjem rješavaju razne probleme kad su u pitanju ozljede, mentalne barijere i problemi, paralelno obrazovanje uz karijeru ili pak zaposlenje nakon njezinog završetka. – poručili su s Kineziološkog fakulteta
Otkrili su što projekt obuhvaća:
– Projekt WE CARE – With Establishment of national Care and development centers we support elite Athletes in balancing their sports and education/employment Results u naredne dvije godine teži osnivanju Nacionalnog centra za brigu i razvoj sportaša na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu koji će pružati stručnu podršku mladim talentiranim sportašima u balansiranju školovanja i bavljenja sportom na vrhunskoj razini. Poseban naglasak stavljen je na prevenciju ozljeda te kreiranje baze podataka profesionalnih sportaša u cijeloj regiji na temelju koje će se analizirati njihove potrebe i pratiti stanje, ozljede, školovanje, aktivnost u klubovima i sportski rezultati te provoditi razna testiranja kako bi njihov razvoj bio na maksimalnoj razini. Cilj je umrežiti fakultete, odnosno buduće nacionalne centre, sportske saveze i klubove kako bi međusobnom komunikacijom i zajedničkim inicijativama osigurali zdrav i kvalitetan razvoj sportskih karijera.
Začetnica projekta doc. dr. sc. Cvita Gregov istaknula je:

– Kroz osobno iskustvo kao sportašica te dugogodišnji trenerski rad u sportu, odnosno kondicijskoj pripremi u borilačkim sportovima, odbojci, nogometu te košarci, susretala sam se s raznim izazovnim situacijama. Jedna od onih koje su na mene ostavile jaki utisak bio je broj i težina ozljeda s kojima se mladi ljudi, sportaši u svojoj karijeri suočavaju. Prijelomni trenutak bile su pripreme s jednom nacionalnom selekcijom u kojoj je od petnaest prisutnih sportašica, dvanaest imalo rekonstrukciju prednje ukrižene sveze (ACL) jednog koljena, a od njih dvanaest, četiri na oba koljena. 

Od tada pa nadalje svoj trenerski rad na sportskim terenima i znanstveno-stručni na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu odlučila sam posvetiti unapređenju brige za sportaše, i to osobito na području prevencije ozljeda. Kao rezultat višegodišnjih nastojanja osmišljen je i međunarodni projekt We Care.

Projekt je, naveli su s KIF-a, naišao na oduševljenje brojnih profesionalnih i vrhunskih sportaša koji na početku svoje karijere nisu imali stručan tim koje bi ih usmjerio te pomogao u rješavanju problema.
– Dajem svoju podršku ovom izvanrednom projektu. Ja sam u 33. godini zbog ozljede kuka morao prekinuti karijeru. Po mom mišljenju, nisam prošao rehabilitaciju kako treba i ozljeda nije uspjela adekvatno zacijeliti. Mislim da sam mogao imati dužu karijeru, a danas bih bio puno sretniji kada posljedice ozljeda ne bi utjecale na moj svakodnevni život. – istaknuo je bivši košarkaš Gordan Giriček.
Rukometni reprezentativac Marino Marić dodao je: 
– Za biti vrhunski sportaš, potrebno je imati adekvatnu stručnu potporu i brigu. Upravo zbog toga podržavam projekt We Care.
 Kristina Tomić, europska prvakinja u taekwondou i naša uzdanica na sljedećim Olimpijskim igrama u Tokiju, također ga podržava:

– Uz postojanje Centra za brigu i razvoj, svaki će sportaš imati jednaku priliku za podrškom u svojoj sportskoj i akademskoj karijeri.

FOTO: SELECT PR