LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tradicionalna sveučilišna utrka

Dvostruka pobjeda Oxforda nad Cambridgeom u tradicionalnoj veslačkoj utrci

Ovogodišnje izdanje tradicionalne utrke u veslanju uglednih britanskih sveučilišta obilježilo je prvo održavanje ženske utrke na tradicionalnoj „muškoj“ stazi od Putneya do Mortlakea na rijeci Temzi.

Ovogodišnje izdanje tradicionalne utrke u veslanju uglednih britanskih sveučilišta obilježilo je prvo održavanje ženske utrke na tradicionalnoj „muškoj“ stazi od Putneya do Mortlakea na rijeci Temzi.

Muška posada Oxforda ušla je u cilj s 19 sekundi prednosti u odnosu na svoje velike rivale, te je tako produžila svoju dominaciju nad Cambridgeom s 12. pobjedom u zadnjih 16 godina.

Usprkos premoći Oxforda na ovogodišnjoj utrci, ukupni omjer i dalje je na strani Cambridgea, koji vodi s 81-79 uz jednu neodlučenu utrku. 

Ovogodišnje izdanje tradicionalne utrke u veslanju uglednih britanskih sveučilišta obilježilo je prvo održavanje ženske utrke na tradicionalnoj „muškoj“ stazi od Putneya do Mortlakea na rijeci Temzi. Prvi je put u 88-godišnjoj povijesti održana ženska utrka, a veslačice su mogle osjetiti atmosferu koja je dosad bila rezervirana jedino za njihove muške kolege. 

Na Temzi se ove godine okupilo oko 250 000 tisuća navijača koji su sa sunčane obale, osim muških, promatrali i veliku borbu između ženskih sveučilišnih posada:

– Ponosna sam i počašćena što smo dobile toliku pozornost. Ovo natjecanje pokazuje koliko su ljudi zainteresirani za ovaj sport i jako mi je drago što možemo biti uzor svim mladim ženama. Sve što sam čula ogromna je podrška navijača koja je dolazila uza stazu i nije mi bilo važno je li podržavaju nas ili momčad Cambridgea. Sama činjenica da je toliko navijača bilo uza stazu velika je stvar za nas. – izjavila je za BBC veslačica Oxforda Caryn Davies.

Ženska momčad Oxforda ostvarila je sedmu pobjedu u posljednjih osam godina, iako i ovdje u ukupnom poredku vodi Cambridge s 41-29. Međutim, svaki od prijašnjih 70 dvoboja održan je na ravnoj dvokilometarskoj stazi na Henleyu, koja po svojoj duljini, ali i težini, ne može parirati moćnim strujama rijeke Temze.

FOTO: WIKIPEDIA.COMMONS