LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarni projekt Wings for Life

„Dvije stvari koje okupljaju najveći broj studenata su humanitarne akcije i sport“

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci odlučio se uključiti u veliki humanitarni projekt - globalnu utrku Wings for Life World Run. Utrka se ove godine trči po četvrti put, a cilj je prikupljanje sredstava za fond za liječenje amiotrofične lateralne skleroze.

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci odlučio se uključiti u veliki humanitarni projekt - globalnu utrku Wings for Life World Run. Utrka se ove godine trči po četvrti put, a cilj je prikupljanje sredstava za fond za liječenje amiotrofične lateralne skleroze.

Utrka Wings for Life se održava 7. svibnja po četvrti put, a mjesto održavanja u Hrvatskoj je grad Zadar. Utrka se trči na šest kontinenata na više od 30 lokacija na svijetu. Posebnost utrke čini start trkača u svim zemljama na svijetu u isto vrijeme. U Hrvatskoj se utrka trči u 13 sati prema CAT vremenskoj zoni, dok se u ostalim zemljama trči prema njihovim vremenskim zonama.

Utrka svake godine okuplja veliki broj profesionalnih i rekreativnih trkača, ali i brojne humanitarce. Utrka se trči tako da, nakon što zadnji trkač prijeđe startnu liniju, 30 minuta iza toga kreće auto brzine 15 km/h te postepeno ubrzava dok ne sustigne sve trkače. Tako svatko od sudionika trči onoliko koliko može.

Wings for life, FOTO: Facebook

Ispred Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, organizatori i koordinatori su Leopold Mandić i Maja Krištafor.

– Sudeći po broju humanitarnih akcija koje studenti održavaju u gradu Rijeci, kao i prema tome koliki se broj studenata uključuje u razne humanitarne akcije, zainteresiranost studenata je velika. Razlog tomu, izuzev studentskog altruizma, je i sportski događaj. Studenti Sveučilišta u Rijeci veoma su aktivni u tom aspektu, što dokazuje i broj uspješnih sportaša studenata od kojih je primjer Sara Kolak – rekla je Maja.

Na ovakav pothvat odlučili su se ponukani iskustvom od prošle godine, kada su, saznavši za zajedničku želju uključivanja u humanitarne projekte, isplanirali odlazak 110 studenata u Zadar. Motivirani odličnom suradnjom, ali i velikim brojem zainteresiranih, odlučili su to dići na višu razinu te ove godine povesti čak 550 studenata Sveučilišta u Rijeci. Time je potvrđeno da će, ako uspiju u svom cilju, biti najveći tim koji je ikada trčao na Wings For Life utrci u povijesti održavanja utrke na razini cijelog svijeta.

– Budući da smo prijave počeli zaprimati tek prije 20 dana, a uskoro ćemo prijeći polovicu od planiranih 550 trkača, očekujemo da će odaziv biti dovoljan te da ćemo uspjeti ostvariti svoj cilj.  Ono što je kroz godine postalo vidljivo jest da su dvije stvari koje okupljaju najveći broj studenata baš humanitarne akcije i sport. Zato interes studenata kod uključivanja u ovaj projekt nije iznenađujuć – nastavlja Maja.

Foto: Facebook

Zainteresiranost održavaju promocijom utrke na društvenim mrežama te postavljanjem plakata na oglasnim pločama svih fakulteta sastavnica Sveučilišta u Rijeci i mjestima gdje se studenti kreću. U suradnji sa studentskim zborovima i udrugama svih fakulteta sastavnica Sveučilišta u Rijeci, napravljena je promocija utrke kroz njihove medijske kanale. Za svaki fakultet zadužen je po jedan koordinator čiji je zadatak promocija utrke kroz razne grupe na društvenim mrežama, ali i prezentacija utrke na svojevrsnim događanjima koja se na toj sastavnici održavaju. Utrku su prezentirali i na studentskom radiju Sveučilišta u Rijeci - Radio Sovi, a čekaju ih i brojna druga medijska gostovanja u kojima će pozvati sve studente da im se pridruže.